Chaos Walking
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/07/2021 - 08:22

Elokuva

On vuosi 2267 ja eletään kaukaisella planeetalla, Uudessa maailmassa, jossa ei ole enää naisia. Suuren sodan jälkeen mystinen Ääni on vaikuttanut miehiin niin, että kaikki heidän ajatuksensa tulevat näkyviin ja kuuluville kaikille, mutta uudella kyvyllä voi myös vaikuttaa muihin ja luoda illuusioita. Nuori Todd Hewitt (Tom Holland) asuu kovaotteisen David Prentissin (Mads Mikkelsen) johtamassa Prentisstownissa ja yhdellä metsästysreisuullaan hän löytää metsästä pakkolaskun tehneen lentoaluksen. Sen ainoa eloonjäänyt on nuori nainen Viola (Daisy Ridley), joka joutuu miesten hallitsemassa maailmassa välittömästi hengenvaaraan. Todd päättää auttaa nuorta naista pakenemaan ja tulee samalla paljastaneeksi julman yhteiskunnan varjelluimmat salaisuudet.

Doug Limanin ohjaama Chaos Walking pohjaa Patrick Nessin Chaos Walking -trilogian ensimmäiseen romaaniin The Knife of Never Letting Go vuodelta 2008 (jatko-osat ovat The Ask and the Answer (2009) sekä Monsters of Men (2010)). Nessin kynästä on lähtöisin myös J. A. Bayonan koskettava kauhudraama A Monster Calls vuodelta 2016.

Tieteislänkkäriksikin tituleerattu Chaos Walking on todellinen epäonnen elokuva, jonka jo vuonna 2017 valmistunut ensimmäinen versio sai koeyleisöltä niin huonon vastaanoton, että tuotantoyhtiö oli pakotettu tekemään paljon uusintakuvauksia ja muuttamaan finaalin ohella kokonaisia kohtauksia. Mutta myös Fede Alvarezin 2019 ohjaamat uudet jaksot osoittautuivat ongelmallisiksi ja seuraavaksi valmistumista viivyttikin sitten koronavirus. Vaikka kokonaisuus onkin ammattilaisten tekemää toimintaelokuvaa, kaikki tehdyt muutokset näkyvät lopputuloksessa sekavuutena ja tarinan nykimisenä moneen eriin suuntaan. Myöskään lukuisat päällekkäiset äänet, keskustelut ja huomautukset ihmisten ajatusten tullessa julki eivät auta hataran ja hajoavan kertomuksen koherentissa vastaanottamisessa. Valkokangas on kuitenkin täytetty komeilla visioilla ja näppärillä efekteillä, mutta pelkästään niiden bongailu ei vielä oikein riitä syyksi lunastaa lippua.

Uutena Marvelin Hämähäkkimiehenä isojen sakkiin ponkaissut Tom Holland ja viimeisimmässä Star Wars -saagassa läpilyönyt Daisy Ridley pelaavat kelvollisesti yhteen, vaikkei roolit hirmusti ihmeitä vaadikaan. Töitä urakalla paiskova Mads Mikkelsen hallitsee tapansa mukaan kuvaa kierona Prentissinä, vaikkei rooli rutiinia enempää vaadikaan, eikä sivarisakissakaan juurikaan valittamista ole: Demián Bichir on yksi Toddin adoptioisitä, Nick Jonas Prentissin poika Davy ja David Oyelowo Prentisstownin saarnaaja Aaron.

Yhteenveto

Raportoidusti yli sadan miljoonan dollarin sekasotku. On hyvä, etteivät elokuvan tekijät kuule katsojien ajatuksia filmin aikana.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016