Downton Abbey
Jussi U. Pellonpää, To, 19/09/2019 - 19:16

Elokuva

On vuosi 1927. Kartanoa isännöiville Crawleyn pariskunnalle, Granthamin jaarli Robertille (Hugh Bonneville) ja vaimo Coralle (Elizabeth McGovern) sekä heidän uskolliselle palveluskunnalleen tulee kiire ottaa tilanne haltuun, kun tieto kuningas Yrjö V:n ja kuningatar Maryn saapumisesta Downton Abbeyn vieraaksi leviää maakuntaan. Kartanon palvelusväki on heti napit vastakkain kuninkaallisten hovipalvelijoiden kanssa, ja lisää ongelmia ja kommelluksia lisäävät Downtoniin yllättäen saaapuvat sukulaisetkin.

Kuusi tuotantokautta (2010-2015) ja yhden jouluspesiaalin ajan brittiläinen tv-sarja Downton Abbey ilahdutti katsojia ympäri maailman, nousi kaikkien aikojen eniten Emmy-ehdokkuuksia saaneeksi ulkomaiseksi sarjaksi ja oli samalla menestynein brittiläinen pukudraama sitten Menneen maailman (1981). Sarjan päätyttyä suuren yleisön halu saada lisää on ollut valtava ja nyt huutoon vastataan Downton Abbey -elokuvalla, jonka on ohjannut sarjaveteraani Michael Engler ja kirjoittanut alkuperäisenkin luonut Julian Fellowes.

Romantiikkaa, juonitteluja ja huumoria hulppeissa puitteissa sarjan tapaan yhdistelevä kokopitkä on sen uskollisille seuraajille silkkaa mannaa, mutta alkuperäistä tarinaa seuraamattomille monikymmenpäisen ihmisjoukon motiivien ja persoonallisuuksien seuraaminen voi olla aavistuksen hankalampaa, sillä henkilöitä ei sen suuremmin pohjustella, vaan luotetaan siihen, että he ovat jo tuttuja.

Suuresti symppiksen laatuleffan takuuna toimivat kuitenkin myös se, että kaikki alkuperäiset näyttelijät on saatu mukaan myös tähän lukuun Downton Abbeyn tarinaa. Hugh Bonneville, Elizabet McGovern, Maggie Smith ja Michelle Dockery sekä Imelda Staunton vastaavat alituiseen toisiaan nokittelevasta aatelistosta, kun taas töihin palaavat mm. Jim Carterin hovimestari Carson sekä Kevin Doyle lakeija Molesleyna.

Yhteenveto

Puhdas fanituote ja ihana jälleennäkeminen sarjaan hurahtaneille, ja taattua laatua kaikille muillekin brittidraaman ystäville.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016