Alkuperäinen nimi: 
The Florida Project
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
111
Florida Project, The
Jussi U. Pellonpää, To, 01/02/2018 - 07:12

Elokuva

Floridan Orlandossa, kimaltelevan Disney Worldin kupeessa sijaitsee useampikin niin kutsuttu projektialue. Yksi sellainen on komealla nimellä siunattu Magic Castle, vähävaraisten asuttama huoneistohotelli , joka karuista oloistaan kuusivuotiaalle Mooneelle (Brooklynn Prince) joka päivä loputtomien seikkailujen lähde, ja topakka tyttö pitääkin ikätovereidensa Scootyn (Christopher Rivera), Janceyn (Valeria Otto) ja Dickyn (Aiden Malik) kanssa pelkkää hauskaa. Päivät täyttyvät lähinnä viattomasta kiusanteosta hotellin johtajan Bobbyn (Willem Dafoe) kustannuksella, johon tiukka mies suhtautuu kuitenkin suurella sympatialla ja ymmärryksellä. Mooneen äiti Halley (Bria Vinaite) taas tuskailee jatkuvan rahapulan ja kasvavien vuokrarästien keskellä ja ajautuu epätoivoisine tempauksineen yhä suurempiin vaikeuksiin lain kanssa.

Sean Bakerin ohjaama ja Chris Bergochin kanssa käsikirjoittama The Florida Project on indie-helmi, pienellä rahalla, mutta suurella sydämellä tehty elokuva unohdetun kansanosan jokapäiväisestä selviytymistaistelusta maailmassa, jossa rikkaiden ja köyhien välinen kuilu levenee koko ajan.

Aidonoloinen viipale todellisuutta kulkee varmaotteisesti tekijänsä suitsissa, operoi pitkillä käsivarakuvilla seuratessaan eri henkilöiden edesottamuksia omassa mikromaailmassaan. Macig Castlen asukeiden elämä heijastuu tarkasti aivan naapurissa sijaitsevan, jättimäisen Disney Worldin neonvaloihin vahvalla kontrastilla, tuoden eriarvoisuuden esille syvältä tuntuvalla efektillä. Kaukaisia kaikuja vuoden 2012 yllärihitistä Beasts of the Southern Wild, tosin ilman sen unenomaista maagisuutta, mieleentuova The Florida Project kaikesta turhasta kikkailusta riisuttu, puhelias ja painavalla sanomalla jykevästi pinnoitettu draama, jonka henkilöihin on helppoa samaistua ja näiden tekoja ymmärtää.

Kaikki näyttelijät tekevät äärimmäisen intensiivistä työtä. Edellä manintun Beasts of the Southern Wildin tapaan kaiken keskiössä on kokijana pieni tyttö, valloittavan aito Brooklynn Prince, jonka elämänuskoa ei edes pahimmat karikot tunnu heilauttavan, ei, ennen kuin realiteetit iskevät täydellä voimallaan viranomaisten muodossa. Bria Vinaite tekee vähintään yhtä hyvää työtä hetki hetkeltä syvemmälle tekojensa seurauksiin ajautuvana Halley-äitinä, jonka rakkaus lastaan kohtaan on kuitenkin aitoa ja uskottavaa. Ryhmän nimekkäin näyttelijä, täysin oikeutetusti Oscar-ehdokkuuden osastaan hotellipäällikkö Bobbyna ansainnut, kymmenien loistoroolien veteraani Willem Dafoe on karun arkisen kokonaisuuden suurin sydän, puun ja kuoren välissä epätoivoisesti kaikkia tasapuolisesti auttamaan pyrkivä mies, jolle oman talon asukkaat ovat enemmän kuin perhettä. Myös pienemmät roolit tulee täytetyksi rooleihinsa jokaista soluaan myöten uppoutuvilla suorituksilla. Valeria Cotto on Janceyn rakastava isoäiti, Mela Murder Scootyn äiti Ashley ja Jeremy Saurnierin hurjista elokuvista Blue Ruin (2013) ja Green Room (2015) tuttu Macon Blair John, turisti, joka joutuu Halleyn kohtalokkaan keikan uhriksi.

Yhteenveto

Vahvasti kerrottu draama menee luihin ja ytimiin, ja kiitos erinomaisten näyttelijöiden, myös pysyy katsojan mukana pitkään lopputekstienkin jälkeen.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016