Halloween Ends
Jussi U. Pellonpää, Pe, 14/10/2022 - 13:20

Elokuva

Neljä vuotta on kulunut siitä, kun Michael Myersin synnyttämä murha-aalto järkytti Haddonfieldin kaupunkia. Koko aikuisikänsä psykopaattista tappajaa paennut ja pelännyt Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) päättää vihdoin karistaa demoninsa ja kirjoittaa kirjan kokemuksistaan. Samaan aikaan Laurien tyttärentytär Allyson (Andi Matichak) tutustuu omaa traagista taakkaansa kantavaaan Corey Cunninghamiin (Rohan Campbell) ja jotain romanttistakin on nuoren parin väillä nousemassa esiin, kunnes tulee jälleen pyhäinpäivän aatto ja menneisyys saavuttaa nykyhetken vielä kerran.

Lähdetäänpä liikkeelle heti siitä, että vaikka olisivat atomipommin pudottaneet Haddonfieldiin, Michael Myersin tarina ei taatusti ole vielä tässä, sillä niin kauan kuin maskinaaman suorittamat veriset murhat vetävät jengiä teatteriin, elokuvayhtiön mustapuvut vaativat tuottoisan saagan jatkuvan vaikka maailman tappiin. David Gordon Greenin ohjaama ja Danny McBriden kanssa kehittelemä kauhutrilogia alkoi vuonna 2018 huonolla elokuvalla Halloween, jatkui tylsällä kakkos-osalla Halloween Kills (2012) ja tulee nyt muodolliseen päätökseensä uusiin suuntiin franchisea kovasti muokkaavassa Halloween Endsissa.

Siinä missä ensin yritettiin pysyä originaalin maailmoissa, kakkosessa livettiin pelkän veriurheilun puolelle. Nyt kolmosessa koitetaan ottaa liiankin pitkiä sivuaskeleita, Halloween Endsin jakautuessa selkeästi kahteen eri tarinalinjaan, mutta harmittavasti loppupeleissä se ei onnistu kovinkaan omaperäisesti yhdistämään kumpaakaan. Julkilausumat ovat ennestään tuttuja malliin väkivalta synnyttää lisää väkivaltaa ja ja sietokyvyn rajoille ajetun ihmisen kosto on karmea. Gordon Green tutkii paitsi veristen tapahtumien vaikutusta Haddonfieldin kaupunkiin ja sen kostonhimoisiin ja Laurielle katkeriin asukkeihin, myös sitä, voiko pahuus tarttua? Itse päivänsankari jätetään pitkään pelkäksi marginaalimerkinnäksi, kunnes on jälleen tullut aika maskinaaman nousta esiin.

Niinkin ikoninen kauhusarja kuin vuonna 1978 John Carpenterin (jonka uralle kumarretaan muutamassakin kohdassa) toimesta alkanut Halloween olisi ehdottomasti ansainnut kunnolla puhdistavan finaalin, nyt tarjottu kun tuntuu enemmänkin hätäpäissään keksityltä ja aivan liian yksinkertaiselta. Ja vaikka päätös onkin kuvallisesti suhteellisen pysäyttävä rypistys, sehän ei vielä tarkoita, että homma olisi tässä. Tämän trilogian tekijöiden osalta ehkä, mutta kuten tuottaja John Carpenter haastattelussa myönsi, hänelläkään ei ole tietoa minne ja miten tästä seuraavaksi edetään, kunhan ensin nähdään viivan alle jääneen tuoton määrä. Graafisen elokuvaväkivallan vannoutuneimpia ystäviä tosin hemmotellaan muutamalla mukavan roiskeisella veriteolla, joista osa tosin on lipsahtaa jo koomisen puolelle.

Uransa ensimmäisessä Halloweenissa läpi lyönyt Jamie Lee Curtis vaikuttaa väsyneeltä ja toivottavaa onkin, että naisen, niin Laurien kuin Jamienkin, annetaan lopultakin olla rauhassa. Andi Matichak ei sen suuremmin häikäise hänkään omapäisen Allysonin roolissa. Rohan Campbell tosin vakuuttaa muutamassa kohtauksessa, mutta jää silti aivan liian helposti motivoidun roolinsa vangiksi. Aikaisemmista osista tutut Will Patton ja Kyle Richards tekevät myös paluun.

Yhteenveto

Nyt kaikki peukut pystyyn, että Halloween -saaga todellakin loppuisi tähän. Sillä vaikka Halloween Ends kovin koettaa uudistaa verifestareita, sen tykein tulitus jää silti piippuun.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016