Alkuperäinen nimi: 
A Quiet Place
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
90
Hiljainen paikka
Jussi U. Pellonpää, Pe, 13/04/2018 - 13:18

Elokuva

On vuosi 2020 ja suurin osa maapallon väestöstä kuollut. 89 päivää pitkäraajaisten hirviöiden invaasion jälkeen pientä maatilaa viljelevien Abbottien perhe, isä Lee (John Krasinski), äiti Evelyn (Emily Blunt) ja lapset, Marcus (Noah Jupe), Beau (Cage Woodward) ja kuuro tytär Regan (Millicent Simmonds), tietävät, mikä on ainoa tapa pysyä elossa: Täydellinen hiljaisuus, sillä tappavat tulokkaat ovat sokeita ja saalistavat pienimmänkin äänen perusteella. Jo valmiiksi viittomakielen taitava perhe valmistautuu huolella uuden lapsen syntymään, mutta hiljainen maailma muuttuu alati vaarallisemmaksi.

Paremmin komedioista ja draamoista tunnettu John Krasinski yllätti näyttelijänä jo Michael Bayn tuhdissa toimintaelokuvassa 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (2016), ja tekee saman nyt ohjaajana alkuvuoden omaperäisimmällä kauhuelokuvalla Hiljainen paikka. Ja Hiljainen paikka on elokuva, jossa ohjaustyö nimenomaan korostuu. Krasinskin, Bryan Woodsin ja Scott Beckin kirjoittama, suurimmaksi osaksi sanaton, viittomakielellä käytävin keskusteluin etenevä jännitysnäytelmä hyödyntää hiljaisuutta nerokkaasti. Loistavan äänisuunnittelun myötä arkisimmatkin äänet muuttuvat vaarallisiksi, ja parhaimmillaan elokuva onkin kohtauksissa ennen shokkeja, jolloin äänettömyys tiivistää katsomossakin pelon kollektiiviseksi kokemukseksi. Fiksu veto on myös pitää uskottavan uniikit, pitkäraajaiset tunkeilijat mahdollisimman pitkään poissa fokuksesta, sillä se, mitä ei näe, on aina pelottavampaa. Elokuvateatteri, vaikka hiljainenkin, ei nyt siis ole se paras paikka helposti säikähtäville ihmisille.

Innovatiivisen äänimaailman lisäksi esiin voi nostaa myös huipputyötä tekevän pääkuvaaja Charlotte Bruus Christensenin, leikkaaja Christopher Tellefsenin sekä hienosti tunnelmiin natsaavan musiikin luoneen Marco Beltramin, joiden yhteisvaikutuksella Hiljainen paikka on yksi alkuvuoden pelottavimpia elokuvia.

Oikeankin elämän pariskunta, John Krasinski ja Emily Blunt, pelaavat täydellisesti yhteen perheestään keinolla millä hyvänsä huolehtivina vanhempina. Kiitettävät arvosanat ansaitsevat myös Noah Jupe Marcuksena sekä ehdottoman aidon roolin vetävä, oikeastikin kuuro Millicent Simmonds, jonka Regan kasvaa tarinan keskushenkilöksi.

Yhteenveto

Hyytävimpiä horroreita pitkään, pitkään aikaan.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016