Karvinen
Jussi U. Pellonpää, Pe, 24/05/2024 - 08:29

Elokuva

Maailman laiskimman kissan, Karvisen (äänenä Chris Pratt) arki muuttuu kertaheitolla, kun tämän isä, kiero kujakatti Viki (Samuel L.Jackson) saapuu pyytämään apua jälkikasvultaan. Vicia kiristää tämän entinen rikoskumppani Jinx (Hannah Waddington), joten Karvinen ja tämän paras ystävä, Osku-koira (Harvey Guillén) päätyvät mukaan ryöstökeikkaan, jonka kohteena on meijeri.

1976 ilmestyi ensimmäisen kerran Jim Davisin luoma sarjakuvastrippi Karvisesta, josta kasvoi lukijoiden keskuudessa suuri suosikki. Kaksi vuotta myöhemmin Karvinen sai syndikaattilevityksen ja siitä tuli globaali ilmiö. Suomessa Karvinen nähtiin ensimmäisen kerran Helsingin Sanomissa 1981. Elokuvia laiskasta kissasta on tehty jo muutamia, joista parhaiten ovat menestyneet 2004 ensi-iltansa saanut Karvinen ja sen kaksi vuotta myöhemmin tullut jatko-osa Karvinen 2, joissa ainoastaan kissa itse oli animoitu. Karvisen äänenä haukotteli Bill Murray, joka yhä pitää niissä esiintymistään uransa suurimpana mokana.

Yhtä kaikki, Mark Dindalin ohjaama Karvinen on animaatio, joka kertoo Karvisen tarinan alusta asti, ja yllättävää kyllä, homma toimii paikoin vallan mainiosti. Paul A. Kaplanin, Mark Torgoven ja David Reynoldsin käsikirjoitus taustoittaa oranssin kissan tarinan aina Jonin pelastamasta ja lasagnelle persosta pennusta aikuiseksi ahmatiksi. Tarina kierrättää myös monia stripeistä tuttuja gageja ja hetuloita. Teknisesti Karvinen ei yllätä, ollen perustason digipiirrettyä ilman pixarmaista persoonallisuutta

Chris Pratt passaa Karviseksi vallan mainiosti, mutta keikka on silti Samuel L. Jacksonin show, jonka Viki on rakastettava katunokkela ketale. Nicholas Hoult on antanut äänensä Karvisen omistajalle Jonille, kun taas Ving Rhames tuo Otto-härkänä kuviin muutamankin referaatin Mission Impossible -saagasta. Suomeksi dubatussa versiossa ääninäyttelijöinä toimivat muun muassa Markus Niemi (Karvinen), Joonas Saartamo (Viki) ja Mikko Parikka (Esko). Viikon vierailijoina ovat Henri Alén, Jere ”Käärijä” Pöyhönen, Sanna Stellan, Kaija Koo ja Jukka Rasila.

Yhteenveto

Karvinen pitää siinä määrin vauhtia yllä, että pienempi leffaväki viihtynee sen seurassa vallan mainiosti. Aikuisemmille katsojille mukaan on tungettu sen verran monta viittausta muihin elokuviin, että niiden bongailu auttaa jaksamaan loppuun asti.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016