Alkuperäinen nimi: 
Nelly Rapp - Monsteragent
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
93
Kauhuagentti Nelli Rapp
Jussi U. Pellonpää, Pe, 06/11/2020 - 19:07

Elokuva

Yksinhuoltajaisänsä Lennartin (Jens Ohlin) kanssa asuva 11-vuotias Nelli Rapp (Matilda Gross) lähtee koransa Lontoon kanssa syyslomalle Hannibal -enonsa (Johan Rheborg) ja talossa jöötä pitävän Lappaja-Leenan (Marianne Mörck) suureen maasetukartanoon, ja saa pian huomata, että suuressa talossa ja sen oudossa ympäristössä kaikki ei ole aivan tavallista. Öisin tapahtuu vallan kummallisia asioita, ja kun nokkela Nelli alkaa niitä tutkia, paljastuu, että paikka toimii hirviöiden metsästäjien tyyssijana, johon myös Nelli on kutsuttu liittymään. Oudossa opinahjossa jahdataan hirviöitä, vampyyreita, ihmissusia, kummituksia ja monenmoisia otuksia, joita tavalliset ihmiset eivät näe. Samalla kun Nelli uppoutuu yhä syvemmälle monstereiden maailmoihin, hän saa oppia uutta myös kadonneesta äidistään.

Amanda Adolfssonin ohjaama Kauhuagentti Nelli Rapp perustuu mm. Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoista tutun, suositun nuortenkirjailija Martin Vidmarkin vuonna 2003 alkaneeseen Hirviöakatemia -sarjaan, josta on ilmestynyt jo 19 osaa.

Kauhuagentti Nelli Rappilla on kekseliäiden käänteiden ja hassusti kauheiden tapahtumiensa ohessa myös arvokas sanoma jokaisen oikeudesta olla oma itsensä. Yhtä lailla meistä jokaisen pitää ainakin yrittää ymmärtää muita, osata kuunnella ja uskoa myös itseensä. Maailman pitää olla tasavertainen ja turvallinen paikka kaikille, ei vain ihmisille, vaan jokaiselle elämänmuodolle. Vaikka vauhdikas, melkein koko perheen horrorseikkailu onkin suunnattu lähinnä teini-ikäisille, sen seurassa viihtyy aikuisempikin katsoja, varsinkin kun elokuva sisältää lukuisia referenssejä tunnetuimpiin kauhuklassikoihin sekä paikoin sydämellisen valloittavaa huumoria ja havainnointeja nyky-yhteiskunnasta. Fiksuinta on tapa, jolla Kauhuagentti Nelli Rapp osaa kääntää kliseet edukseen ja olemaan yhtä aikaa omaperäinen, mutta myös perinteitä kunniottava.

Energinen Matilda Gross on nappivalinta nokkelan Nellin rooliin ja osuva on myös tv-hahmo Frasieria ilmiömäisesrti muistuttavana Hannibalina Solsidan -sarjasta tuttu Johan Rheborg. Marianne Mörck huvittaa topakkana Lappaja-Leenana, Björn Gustafsson on tarinan pahis, hirviöillä bisnestä tekevä Vincent ja Jens Ohlin Nellin huippukiltti iskä Lennart. Mainiosta monsterikatraasta erottuvat erityisesti valloittava Lily Wahlsteen hyväsydämisenä Frankensteinerina, Emma Broomé ihmisisusi Vanjana sekä hillitön David Viberg vegaanivampyyri Lukasina.

Yhteenveto

Yllättävän onnistunut yhdistelmä hassua seikkailua ja jylhää kauhua, jonka parissa viihtyy niin nuoremmat kuin varttuneemmatkin elokuvien ystävät.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016