Alkuperäinen nimi: 
LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
89
Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus
Jussi U. Pellonpää, To, 09/08/2018 - 20:02

Elokuva

Kauan, kauan sitten Hammarabin siamilaiset kaksossiskokset kirjoittivat kirjan, joka sisältää salaisuuksia ja opetuksen siitä, miten ihmiset voivat elää yhdessä ilman riitaa. Nykyään kirja kulkee kiertopalkintona kouluissa, joiden välillä käydään tiukka tietokilpailu siitä, kuka sen aina vuorollaan saa haltuunsa. Kun vuoroon tulee Vallilan koulu, arvokas opus varastetaan ja syyttävä sormi osoittaa neljäsluokkalaiseen Maijaan (Ester Vuori). Onneksi Maija löytää uuden ystävän, Lassen (Frank Dorsin), jonka kanssa topakka tyttö perustaa etsivätoimiston. Homma on kuitenkin varsin haastava, kun epäiltyinä ovat mm. panikoiva rehtori (Katrin Sundberg), lipevä englanninope (Jonas Karlson), arvoitusellinen kirjastohoitaja (Lotta Tejle), uppo-outo talonmies (Johan Rheborg) ja uusi liikkamaikka (Tomas Norström), eikä poliisipäällikölläkään (Tomas Norström) taida olla aivan puhtaita jauhoja pussissaan. Rikoksen selvittämiseen tarvitaan lopulta kaksi tavallista nokkelampaa lasta sekä hiiri nimeltä Anderson.

Naapurimaassammme Ruotsissa Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat ovat olleet supersuosittuja ja niiden pohjalta on tehty myös tv-sarja. Nyt nuorille suunnattu dekkari kääntyy myös valkokankaalle, nimellä Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus, ohjaajanaan pitkän linjan näyttelijätär, Solsidan -sarjassakin menestystä hankkinut Josephine Bornebusch.

Jossain karmean suomenkielisen dubbauksen kätköissä on liukasliikkeinen ja opetuksiltaan oiva koko perheen seikkailu, jolle synkaton ja hölmöjä käännöskukkasia viljelevä jälkiäänitys tekee pelkästään karhunpalveluksen. Vaikka eipä Bornebuschkaan tyystin puhtain paperein hommasta selviä, sillä aivan samaan tapaan kuin täällä Härmässäkin, ohjaaja syyllistyy samoihin kliseisiin kuin suomalaisetkin lastenleffoja työkseen väsäävät taiteilijat, nopeuttaen ja hidastaen kuvaa ja täyttäen jokaisen hiljaisemmankin hetken pöhkäillä ääniefekteillä.

Taitavien näyttelijöiden työ menee suurimmalta osin hukkaan, kun korvia pahoinpitelevä lätinä varastaa suurimman osan valkokankaalta tulevasta infromaatiosta. Suomeksi höpöjä pölisevät Joonas ja Bruno Lähteenmäen ohjauksessa mm. Rasmus Kärkkäinen (Lasse), Esteri Seppälä (Maija), Anne Aitolehti (rehtori), Jari Salo (englanninopettaja) sekä Markus Bäckman (poliisimestari), jotka sinällään tekevät ihan pätevää työtä, jolle kolho lopputulos ei anna oikeutta.

Yhteenveto

Naapurissa huippusuosittu lastendekkari ei ole kivuitta kääntynyt suomiversioksi.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016