Alkuperäinen nimi: 
Tag
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
101
Kiinni jäit!
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/07/2018 - 19:52

Elokuva

Hippa, litta, natu ja natsa, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Leikki, mikä alkoi alakoulussa, on jatkunut viiden miehen, Hoagien (Ed Helms), Callahanin (Jon Hamm), Chillin (Jake Johnson), Sablen (Hannibal Buress) ja Jerryn (Jeremy Renner), elämässä jo kolme vuosikymmentä. Joka toukokuu viisikko pistää peliin kaiken, terveyden, uran ja avioliitot mukaan lukien, selviytyäkseen voittajana, mutta nyt kyseessä on ensimmäisen kerran todellinen mahdollisuus napata kiinni ja kukistaa voittamattomana pysytellyt Jerry, joka on juuri menossa naimisiin. Nelikko luulee miehen nyt olevan helppoa riistaa, mutta ketalepa aavistaa jo kaukaa, mitä on tulossa.

Tv-maailmassa kannuksia hankkineen Jeff Tomsicin ohjaama Kiinni jäit! Pohjaa, uskomatonta mutta totta, todellisiin tapahtumiin. Mark Steilenin ja Rob McKittrickin käsikirjoitus kun perustuu Russell Adamsin Wall Street Journalissa julkaisemaan artikkeliin It Takes Planning, Caution to Avoid Being It.

Jo pelkkä ajatuskin viidestä aikuisesta miehestä juoksemassa toistensa perässä hippaa leikkien, tuntuu älyttömältä idealta elokuvan pohjaksi, mutta Tomsicin suuresti sympaattisessa tulkinnassa takaa-ajo on enemmänkin henkinen yhteys, linkki, jolla pysyä toistensa elämissä ja pitää ystävyys tuoreena ja voimissaan elämäntilanteiden muuttumisista ja vuosien vierimisestä riippumatta. ”Emme lopeta leikkimistä, koska vanhenemme, vaan vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen”., kuten elokuvassa moneen kertaan viisaasti todetaan. Meininki on kaikin puolin hymyistä hommaa, vaikka dialogissa viliseekin f-alkuisia agressiiveja ja touhussa paikoin pahasti kehoja ruhjovaa runtelua.

Pääviisikolla on selkeästi ollut hauskaa elokuvaa tehdessään, ja se myös välittyy valkokankaalta katsomoon saakka. Helmsilla, Hammilla, Johnsonilla, Buressilla ja vallan villiksi heittäytyvä Rennerillä on väillään synkka, jonka voi helposti uskoa syntyneen jo kouluikäisenä. Myös naisilla on sijansa varsin maskuliinisessa ja miehen mieltä hauskasti mittailevassa komediassa. Aivan liekeissä riehuva Isla Fisher on Hoagien maaninen vaimo Anna , Leslie Bibb Jerryn morsian Susan, Rashida Jones Callahnille ja Chillille aina paineita tuottava Cheryl ja Annabelle Wallis Rebbecca Crosby, journalisti, joka haluaa kertoa ryhmän tarinan koko maailmalle. Sivummalla poikkeavat vielä Brian Dennehy Chillin yrteistä pitävänä isäukkona sekä Nora Dunn Hoagien äitinä. Lopussa nähtävät kotivideopätkät pelin todellisista pelaajista todistavat, ettei ajatus ole loppujen lopuksi ollenkaan niin älytön.

Yhteenveto

Sympaattinen ja ystävyyden sanomaa korostava, paikoin vallan hervoton toimintakomedia.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016