Alkuperäinen nimi: 
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
124
Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
Jussi U. Pellonpää, Pe, 11/05/2018 - 17:51

Elokuva

On vuosi 1946 ja sodan jälkeistä Lontoota rakennetaan uudelleen. Vilkkaassa kapitolissa nuori kirjailija Juliet Ashton (Lily James) on menestynyt kevyeiden tarinoiden kirjoittajana, mutta etsii seuraavaksi projektikseen jotain vakavampaa. Vastaus tulee kirjeen muodossa, kun sodan aikana saksalaisten miehittämältä Guernseyn saarelta häntä lähestyy sikafarmari Dawson Adams (Michiel Huisman), joka kertoo Julietille heidän perustamastaan ja hassusti nimetystä kirjallisuuspiiristä. Juliet kiinnostuu asiasta, matkaa paikan päälle amerikkalaisen kihlattunsa Markin (Glen Powell) kosinnasta huolimatta, mutta saa huomata saarelaisten haudanneen Kerhonsa historian ja sen perustaneen Elizabeth McKennan (Jessiva Brown Findlay) kohtalon syvälle Kanaalin aaltoihin.

Ikuisesti romanttisen komedian laijtyyppiä uudistaneen jättihitin Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994) ohjaajana lopullisesti läpilyöneen pitkän linjan veteraanin Mike Newellin Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on taattua brittilaatua.

Sopivassa suhteessa huumoria, koskettava romantiikkaa ja vakavampaakin asiaa yhdistelevä symbioosi, jonka parissa ei voi olla viihtymättä. Kahdessa aikatasossa kahden naisen tarinan kertova elokuva on toki osittain sitä tutun riskitöntä ja ketään pilkkaamatonta sokeripullaa, josta kukaan ei voi loukkaantua, mutta siltikin niin suuresti symppis ja syvemmältäkin tunnekeskusta manipuloiva parituntinen, ettei kellon kulkua edes huomaa.

Annie Barrowsin ja Mary Ann Shafferin romaanin pohjalta elokuvan ovat käsikirjoittaneet Thomas Bezucha, Don Roos ja Kevin Hood.

Kaikki näyttelijät tekevät erittäin hyvää työtä, eturintamassa arasti toisiaan romantiseeraavat, Game of Thronesista tuttu hollantilainen Michiel Huisman ja aina ihanan valloittava Lily James, mutta elokuvan todelliset valopilkut löytyvät silti mainion persoonallisista sivuosista. Lunki Tom Courtenay on Eben, lukupiirille nimensä antaneen paistoksen kehittäjä, arvokas Penelope Wilton ryhmää tiukalla otteella johtava rouva Amelia Maugery ja pippurinen Katherine Parkinson kaikille kehittelemiänsä ginilaatuja juottava Isola Pribby.
Pienemmissä rooleissa nähdään Matthew Goode Julietin mukavana agenttina Sidney Starkina ja energinen Jessica Brown Findlay Elizabeth McKennana, nuorena naisena, jonka kohtalo yhdistää koko saaren.

Yhteenveto

Humaani historiantunti ja suuresti symppis tarina ripauksella rehellistä romantiikkaa. Mitäpä sitä muuta elokuvalta oikeastaan tarvitseekaan?

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016