Kupla
Jussi U. Pellonpää, Pe, 25/11/2022 - 22:38

Elokuva

Normaalien kasvukipujen kanssa jo muutenkin kamppailevan 16-vuotiaan Eveliinan (Stella Leppikorpi) elämä järkkyy, kun hän näkee äitinsä Tupun (Minna Haapkylä) suutelevan vierasta ihmistä. Pelastaakseen äitinsä ja opettaja-isänsä Teuvon (Tommi Korpela) avioliiton, tyttö keksii heittäytyä moniongelmaiseksi varjellakseen perheensä kuplaa puhkeamasta, sillä jos ei oman tyttären hätä herätä vanhempia, niin ei sitten mikään.

Aleksi Salmenperä on yksi Suomen parhaita elokuvan tekijöitä, jolla on kadehdittava taito liikkua melkein missä tyylilajissa tahansa. Miehen uusin, Kupla, on jälleen osoitus herran kyvyistä luoda rankoista aiheistaan huolimatta älykkäitä ja toiveikkaitakin elokuvia, joiden seurassa viihtyy vaativampikin katsoja.

Kuplan tapauksessa keskushenkilö on 16-vuotias tyttö ja Reeta Ruotsalaisen kanssa elokuvan käsikirjoittanut Salmenperä aprikoikin haastattelussa, lieneekö keski-iän jo ylittänyt mies osunut oikeaan teinitytön maailmaa ja ajatuksia kuvatessaan, mutta ikäistänsä roolia elokuvassa esittävä Stella Leppikorpi vahvisti faktojen paikkansapitävyyden. Kupla tavoittaa teinin tunnetilat kapinasta ahdistukseen ja suruun aidosti ja puhuu asioista rehellisesti niiden oikeilla nimillä. Taitavasti elokuva tavoittaa myös kaksi eri näkökulmaa, nuoren ja aikuisen, vallitsevaan tilanteeseen, tökkii tasapuolisesti kummankin sukupolven kipupisteitä, mutta antaa tarinallaan myös toivoa. Tapansa mukaan Salmenperä osoittaa myös huikeaa taituruutta henkilöohjauksessa.

Ja mikäpä on ohjata, kun kameran edessä on vahvaa työtä tekeviä ammattilaisia ja yksi ensikertalainen, josta voi heti sano, että Tyttö, sinä olet tähti. Stella Leppikorpi tekee huikean hyvää työtä kokonaisuuden dynamona Eveliinana, jonka kautta kaikki nähdään ja koetaan. Hallussa on häkellyttävän hyvin jopa yksi näyttelijätyön haastavimmista osista, humalan uskottava esittäminen. Erinomaisen hyviä ovat myös Amos Brotherus Eveliinan koulukaverinan sekä ilman maneereita hallitusti toimiva Anna-Maija Tuokko saman opinahjon kuraattorina. Eveliinan vanhempina nähtävät, loistavat Minna Haapkylä ja Tommi Korpela soittavat täydellisesti samaa säveltä.

Yhteenveto

Kupla menee kirkkaasti kuluvan vuoden kotimaisten elokuvien kärkeen. Kaikilta osa-alueiltaan tasapainoinen draamakomedia, joka sekä koskettaa että viihdyttää.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016