Alkuperäinen nimi: 
Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
90
Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset
Jussi U. Pellonpää, Pe, 28/07/2017 - 08:50

Elokuva

Boheemia kapinaa kaupallisuutta vastaan toitottavat parhaat kaverukset, Satu (Inka Haapamäki) ja Heidi (Rosa Honkonen), pyrkivät kaikin keinoin parantamaan maailmaa, mutta ryppyjä parin suhteeseen tuo tunteista yllättävin, rakkaus. Kun Heidi rakastuu juurikin NHL:ään valittuun nuoreen jääkiekkoilijaan, Lauri Mäntyvaraan (Tiitus Rantala), kokee Satu itsensä tyystin hylätyksi, eikä huomaa edes häntä sillä silmällä tiirailevaa Henriä (Santeri Helinheimo Mäntylä), Heidin mukavaa veljeä.

Lyhäreillä uransa aloittaneen Hannaleena Haurun ensimmäinen kokopitkä, Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset, on surrealismiin taipuvainen sanomaelokuva, energinen esikoinen, joka kärsii monien kaltaistensa lailla lukemattomista lapsuksista.

Haurun oman käsikirjoituksensa pohjalta kutoman ihmissuhdeverkon missiona on aidon rakkauden etsintä ja sarkastisen sarjatulen kohteena kaiken aidon mädättävä kaupallisuus, mutta allegoriset ammukset ovat paitsi vähissä, myös suurimmalta osin tylsiä.
Kokonaisuus on kliseitä tulviva ja paikoin naiivin lapsellinen, jota keinotekoinen ja alleviivaava anarkia ei auta. Energisyys elokuvassa kun ei tarkoita tuhatta tehosekoittimeen heitettyä julkilausumaa, jolloin lopputuloksena on kaikki vivahteet tasapäistättänyttä massaa, vaan taitoa osata poimia esille juuri ne oikeat asiat. Kaikkea kritisoiva läppä lienee paperilla näyttänyt terävältä, mutta särmä hukkuu ulkolukuvulta kuulostavaan artikulointiin, jota ei auta myöskään äärimmäisen jäykästi tai yli vedetyt roolityöt.

Rosa Honkonen tyytyy lähinnä olemaan paikalla, kun taas raivostuttavalla nuotilla latteuksia lateleva Inka Haapamäki on ottanut tulkintansa kohteekseen teatterin takaseinän. Viime vuonna Bodomissa debytoinut Santeri Helinheimo Mäntylä ei sen suuremmin vetele yli, kuten ei tee myöskään koko katraan uskottavimmin esiintyvä Tiitus Rantala nimihenkilönä. Julkkisvieraita sekavassa ja omaan nokkeluuteensa kompastelevassa leffassa edustavat Samuli Vauramo tyttöjen iskusta herätyksen saavana sulhasena sekä Peter Kanerva ja ex-fitnessmalli Janni Hussi nuorille työille sääntöjä ja tapoja opettavan geishakoulun vetäjinä. Kummankin olisi tosin voinut korvata vaikka muotinukeilla. Aurinkokuningas Juhani "Tami" Tamminen piipahtaa NHL-koutisn roolissa.

Yhteenveto

Ikäänkuin sanomaansa äärimmäisen epäkaupallisella nimellä, Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset, pointtaava leffa kärsii monista esikoiselokuvan muoto- ja tyylivirheistä, mutta aina sopii toivoa, että niistä osataan ottaa opiksi. Ura on kuitenkin nyt avattu.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016