Lightyear
Jussi U. Pellonpää, To, 16/06/2022 - 15:19

Elokuva

Avaruusrangeri Buzz Lightyear (äänenä Chris Evans) on kumppaneineen tutkimassa outoa planeetta, mutta emoalus joutuu tekemään pakkolaskun. Tapahtumasta itseään syyttävä Buzz yrittää keksiä keinon korvata hyperajon mahdollistava kristalli, mutta aika-avaruusjatkumo tekeekin tepposet. Teorian mukaan kun Buzzin yritykset kestävät hänelle vain minuutteja, planeetalla odottavat kanssaihmiset vanhenevat samassa hetkessä aina vuosia. Ja aivan kuin moinen murhe riittäisi, kuvaan astuu myös ikipaha Zurg (James Brolin) robottiarmeijoineen.

Angus Maclanen animaatioelokuvaan Lightyear on keksitty helposti nuoremmilta katsojilta valon nopeudella yli menevä perusta. Sen nimihenkilö ei olekaan jo neljä osaa saaneiden Toystory -elokuvien (1995-2019) tuttu nukke, vaan niissä sen omistaneen pikkupoika Andyn lempielokuvan sankari, josta siis vasta myöhemmin tehtiin lelu.

Pixarille tuttuun tapaan visuaalisesti huikean hienon toiminnan takana on perinteinen seikkailutarina sankarista, jonka pakkomielle korjata virheensä aiheuttaa yhä pahempia alhoja. Mutta kuten koko perheen elokuvassa kuuluukin, lopussa seisoo tottakai kiitos. Muutenkin Lightyear on tekniseltä toteutukseltaan kelpo kyytiä, vauhtia, huumoria ja vaarallisia tilanteita piisaa koko kesto ajan, mutta yllätyksellisesti myös syvällisempää pohdiskelua ja jopa surumielisyyttä. Tarina tarjoaa ajatuksia kutsumuksesta ja uhrauksista, egosta ja anteeksiantamisesta, mutta myös hilpeyttä ja hauskanpitoa. Lightyear onkin vinhaa viihdettä ja vauhtipiirrettyä paremmasta päästä.

Chris Evans sopii mainiosti jykeväleukaisen sankarin rooliin, eikä vikaa löydy muistakaan äänitalenteista, kuten Keke Palmerista (Izzy), ja koko keikan hauskimmat hetket robottikissa Soxina tarjoavasta Peter Sohnista. James Brolin jyrisee armottoman Zyrgin äänenä. Suomidubbi toimii vallan kelvollisesti. Kristo Salminen on Buzz, Rebekka Kuukka Izzy ja Tidjan Ba Mo Morrison. Soxina huvittaa Peter Kanerva ja Zurgina murisee itseoikeutetusti Jukka Voutilainen.

Yhteenveto

Lightyear on mitä mainioin lisä valloittavien Toy Story -elokuvien universumiin. Nokkela ja vaahtosuisen vauhdikas, mutta myös fiksusti ajatuksekas avaruuseikkailu koko perheelle. Todellista laatuaikaa leffaväelle, jotka haluavat kiitää kohti ääretöntä ja vielä sen yli.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016