Alkuperäinen nimi: 
Lumiére!: l'aventure commence
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
90
Lumiére!
Jussi U. Pellonpää, To, 05/10/2017 - 19:40

Elokuva

1895 kinematografin kehittäneet Lumiéren veljekset, Louis ja Auguste, ovat elokuvan pioneereja sanan varsinaisessa merkityksessä.

Alkaen ensimmäisestä kuvatusta elokuvastaan, Työläiset lähtevät Lumiéren tehtaasta, he innovoivat tekniikoita, joita käytetään yhä nykypäivänä. Lumiéren veljesten ansiolistaan voidaan lukea niin Mise-en-scénen, näyttämöllepanon, kamera-ajon, remaken sekä syvätarkan kuvan rajaukset ja kompositiot, joita ovat hyötykäyttäneet miltei kaikki nykyelokuvan mestarit aina Sergei Eisensteinista, Akira Kurosawaan ja Martin Scorsesesta James Cameroniin.

Lumiére! -dokumentti koostuu 108 kappaleesta 50 sekuntisia katkelmia (kinematrogafin rajoitettu kuvausaika perustui sen käyttämään 17 metriin 35 millistä filmiä), joita veljekset tuottivat yhteensä 1422 kappaletta. Valitut näytteet esittelee Lumiéret ja heidän tuotantonsa läpikotaisin tunteva tietäjä, Cannesin elokuvajuhlien ja Institut Lumiéren johtaja Thierry Frémaux, jonka rakkaus aihepiiriä kohtaan tulee selväksi ylisanoja, kuten majesteetillinen ja elegiaaninen, tulvivassa narraatiossa. Usein lainattu on myös ranskalaisohjaaja Bertrand Tavernier, joka Lumiérien tuotantoon tutustuttuaan totesi, että:”Kameralle on olemassa vain yksi oikea paikka”.

Elokuvahistorian klassisten otosten, kuten Juna saapuu asemalle, Kasteltu kastelija, Lumisota, Kremo-akrobaatit ja Käärmetanssi, ohella dokumentti esittelee veljesten lisäksi myös muutaman muun tärkemmistä Lumiére -kuvaajista, kuten Gabriel Veyren ja mestarillisen Alexandre Promion, jotka kiersivät kinematografin kanssa ympäri maailmaa ja tallensivat sen arkea ja ihmeitä kaikelle kansalle.

Yhteenveto

Aiheiltaan hyvin irrallisista pätkistä rakentuu ehjä kokonaisuus, mielenkiintoinen matka elokuvan syntyyn ja sen kasvuun seitsemänneksi taiteeksi.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016