Lupaava nuori nainen
Jussi U. Pellonpää, Pe, 23/04/2021 - 14:08

Elokuva

Kolmekymppinen Cassandra "Cassie" Thomas (Carey Mulligan) on lääkärikoulun kesken jättänyt, yhä vanhempiensa Stanleyn ja Susanin (Clancy Brown ja Jennifer Goolidge) nurkissa luuhaava nainen, joka tuntuu jääneen jumiin omaan elämäänsä. Mutta öisin kaikki muuttuu ja kulissit putoavat, sillä vuosia aiemmin samassa opinahjossa tapahtunut julma tragedia on tehnyt Cassiesta saalistajan, jonka loukkuun jääneet miehet saavat osansa syvällä hehkuvasta vihasta. Kun Cassie törmää entiseen luokkakaveriinsa Ryaniin (Bo Burnham), maailma tuntuu hetkeksi kirkastuvan, mutta kun musta menneisyys jälleen nostaa päätään, päättää Cassie saattaa kostonsa ainoaan mahdolliseen päätepisteeseen.

Lupaava nuori nainen on Emerald Fennellin esikoispitkänään kirjoittama ja ohjaama, huumoriltaan hiilenmusta trilleri kostosta ja sen hinnasta. Viiden Oscarin ehdokas (paras elokuva, näispääosa, ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus) Lupaava nuori nainen on yksi viime vuosikymmenten särmikkäimmistä jännäreistä, julma, tyly, hirtehisen hauska ja täysin arvaamaton. Heti ensimmäisestä jalkoväliin potkaisevasta kohtauksestaan suoraan suun päälle iskevään loppuratkaisuun elokuva on kuin hullun neron kutoma verkko, josta ei pääse edes pyristelemällä irti.

Fennellin harkituin nyanssein kirjoittama tarina välttää fiksusti kaikki ”uhrista kostajaksi”-tyyppisten tarinoiden kliseet antaen pirullisen pelin palasten löytää oman paikkansa tuoden samalla juttuun paitsi tuoreen näkökulman, nostaessa pöydälle useammankin terävähampaisen ja -kyntisen kissapedon. Fennell ei hae sääliä Cassien kurimuksella, mutta ei myöskään kiedo tätä sympaattisuuden viittaan, vaan kuin vaivihkaa laajentaa kostoteeman koskemaan myös niitä, jotka eivät tehneet mitään. Muutenkin provosoiva kertomus Cassien viiteen osaan jaetusta kostosta sisältää koukkuja ja väkäsiä enemmän kuin Rapalan kolmihaarainen.

Vaikka ei aivan pystiin asti ylettäisikään, Carey Mulligan antaa vakavasti otettavan vastuksen Frances McDormandin roolisuoritukselle Nomadlandissa (2020), parhaan naispääosan Oscarista kilpailtaessa. Cassie, tuo koston musta enkeli, on pelottava ilmestys, hyytävällä harkinnalla tehtäväänsä toteuttava psykopaatti, mutta yhtä aikaa myös suurta myötätuntoa ja sääliä herättävä ressukka, jolle toivoo ainoastaan hyvää. Mulliganin roolityö menee heittämällä leffahistorian vaikuttavimpien vinopäiden joukkoon. Sivurooleissa nähdään niin ikään vakuuttava sakki hyviä näyttelijöitä, kuten Alison Brie, Laverne Cox, Connie Britton, Christopher Mintz-Plasse, Molly Shannon, Adam Brody, Alfred Molina, Jennifer Coolidge ja Clancy Brown.

Yhteenveto

Koronakevään kireimpiä kostokimaroita, herkullisen myrkyllinen, monella tasolla katsojansa palkitseva jännäri.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016