Alkuperäinen nimi: 
The Cave
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
104
Miracle in the Cave - Uskomaton luolapelastus
Jussi U. Pellonpää, Pe, 28/02/2020 - 22:50

Elokuva

23. päivä kesäkuuta 2018 Thaimassa 13 ihmistä, kaksitoista 11-16-vuotiasta, Wild Boars -jalkapallojoukkueen poikaa sekä heidän valmentajansa jäivät rankkasateiden aiheuttamien tulvien vangiksi Tham Luangin luolastossa. Toinen päivä heinäkuuta kaksi brittiläistä sukeltajaa löysi ryhmän noin neljän kilometrin päästä luolan suulta ja siitä alkoi suunnaton pelastuoperaatio, jota saatiin seurta hetki hetkeltä tiedostusvälineissä. Operaatio oli ohi 10. heinäkuuta, kun kuin ihmeen kaupalla, kaikki luolaan jääneet ihmiset oli saatu pelastettua.

Irlantilais-thaimaalainen Tom Waller on tehnyt pitkän päivätyön kotimaassaan Thaimassa, toimien lähinnä dokumenttien ja toimintaelokuvien tuottajana. Ohjaajaksi ei miehestä kokemuksesta huolimatta järin ole, sillä Miracle in the Cave - uskomaton luolapelastus kompuroi heikon teknisen esitystavan ja nykivän tarinakerronnan hetteiköissä. Tositarinassa on toki mahdollisuudet vaikka kuinka mahtavaan sankaruuden ylistykseen, mutta Wallerin tapa jankata ja kierrättää ei onnistu synnyttämään samaa tunnetta katsomossa. Tyylilaji vaihtelee ontuvasti dokumentaarisesta pateettiseen toimintadraamaan, mutta kumpikaan genre ei toimi halutulla tavalla. Toinen kompastuskivi on käyttää Clint Eastwoodin elokuvan 15:17 Pariisiin (2018)) tavoin osaa todellisen tapahtuman kokeneita ihmisiä näyttelemässä itseään, joiden julkituonti on paikoin vähintäänkin vaivaannuttavaa. Teknisesti jälki on yhtä epätasaista kuin kerrontakin, käsivarakameralla taltioiduista ulkokuvista tasoltaan ikävän keskinkertaisiin sukelluskuviin, jotka näyttävät kuralätäkössä taltioiduilta.

Päähenkilöksi halvan oloiseen ja sensaationhakuiseen rekonstruktioon nousee irlantilainen luolasukeltaja Jim Warny, joka esitetään monikansallisen pelastusjoukon heroistisena päähenkilönä. Myös luolastossa operaatioon osallistunut suomalainen sukeltaja Mikko Paasi kävelee kameran ohi, mutta miestä ei edes tunnistaisi ilman nimiplanssia, joilla oikeat henkilöhahmot esitellään. Reportteri Todd Ruiz esittää myös itseään katsojan ajantasalla operaation etenemisestä pitävän uutistoimittajana.

Yhteenveto

Jos ei nyt selkeä rahastus, niin turha tekele kuitenkin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016