Alkuperäinen nimi: 
Mummola
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
115
Mummola
Jussi U. Pellonpää, La, 11/11/2023 - 07:58

Elokuva

Kun aikuiset sisarukset Susanna (Ria Kataja) ja Helena (Elina Knihtilä) matkaavat lapsineen jälleen kerran perinteiselle jouluvierailulle vanhempiensa Ellan (Leena Uotila) ja Lassen (Tom Wentzel) luo, odotettavissa on normaali pyhä, jossa isoisä juo likaa, isoäiti valittaa kaikesta ja ehtoo päättyy mehevään riitaan.

Jo nyt maailman eri festivaaleilla runsaasti palkintoja ja menestystä kerännyt Mummola pohjaa ohjaaja-käsikirjoittaja Tia Kouvon omaan lyhytelokuvaan vuodelta 2018.

Mummolan konsepti on toki tuttu ja aina haaste elokuvantekijöille, ryhmä eripuraisia ihmisiä kokoontuu samaan paikkaan juhlapyhänä, mutta tragikoominen dialogi, nolot tapahtumat sekä aitoakin aidommat henkilöhahmot saavat homman toimimaan hyvin.
Poikkeuksellisempi on taas elokuvan kuvakerronta, Kouvon taltioidessa kohtaukset yhdellä, pitkällä otolla. Tämä tekee tilanteista staattisia ja pysähtyneitä, joka ei täysin palvele liki kaksi tuntiseksi venytettyä kestoa. Jesse Jalosen kameran voi halutessaan tulkita yhdeksi henkilöksi keskelle tilannetta, jossa ollaan yksin, mutta yhdessä, vaikkei kyse näkökulmaotoksesta olekaan. Vuoropuhelujen ja tunnelman autenttisuus on taatusti tuttu tuhansista suomalaisista perheistä, ja juuri arkisuus tekeekin Mummolasta hellästi hymyilyttävän, vaikkei kyseessä täysiverinen komedia olekaan.

Toisaalta vaativa tekniikka tarjoaa näyttelijöille mahdollisuuden reagoida myös kuvan ulkopuolella, jolloin lähikuvien mikroilmeet jäävät pois kerronasta. Ja taitavat näyttelijäthän myös kiittävät mahdollisuudesta erilaiseen tulkintatapaan.

Ria Kataja ja Elina Knihtilä tekevät huikean hyvää työtä toisiaan alituiseen nokittavina siskoina, kun taas hellää huumoria kuviin tuovat mainiot veteraanit, taatusti roolistaan Jussi-ehdokkuden nappaava Leena Uotila ja Tom Wentzel. Perheiden lapsina, Hillana ja Simona, nähdään Elli Paajanen ja Sakari Topi. Tärkeissä rooleissa ovat myös Jarkko Pajunen sekä Matti Onnismaa.

Yhteenveto

Festivaalimenestyksestä huolimatta suuren yleisön voi olla hankalampaa sisäistää selkeästi kahteen osaan jakaantuvan elokuvan erilainen kuvakerronta, mutta matka Mummolaan on silti lipun hinnan väärti.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016