Muumiot: seikkailu ajan halki
Jussi U. Pellonpää, To, 02/03/2023 - 19:46

Elokuva

Kun kiero englantilainen arkeologi Lordi Silvester Barnaby (äänenä Hugh Bonneville) löytää kaivauksltaan Egyptissä mystisen sormuksen, ei aatelinen arvaa millaisen tapahtumaketjun tämä saa aikaan. Sormus kun kuuluu Faaraolle (Sean Bean), jonka on tarkoitus sinetöidä sillä tyttärensä Neferin (Eleanor Tomlinson) ja nuoren Thutin (Joe Thomas) avioliitto. Kun koko maanalaisen ja tuhansia vuosia vanhan muumioiden kaupungin tulevaisuus on uhattuna, on Neferin, Thutin ja tämän pikkuveljen (Santiago Winder) lemmikkrokotiiliensä kanssa noustava maanpinnalle ja matkattava nykypäivän Lontooseen etsimään artefaktia.

Juan Jesús García Galochan ohjaamalla espanjalais-jenkkiläisellä animaatiolla Muumiot: Seikkailu ajan halki olisi ollut kaikki mahdollisuudet nousta vaikkapa vanhan ja yhä hyväksi havaitun Olipa kerran -sarjan veroiseksi, opettavaiseksi historiamatkaksi, mutta homma tyritään turhalla koheltamisella ja kuluneilla kliseillä. Löysää kritiikkiä nakellaan nykyajan ilmiöille showbisneksestä shoppailuun, mutta piikit jäävät turhankin tylsiksi teknisesti keskitasoa edustavassa koko perheen digipiirretyssä. Jotain tekijöiden omaperäisyyden puutteesta kertoo myös se, että ääniraidalla soi, kuinkas ollakaan, The Banglesin Walk Like an Egyptian.

Englanninkielisessä versiossa on ääninäyttelijöinä muutama tuttu ja tatava brittinimi, mutta he eiväi tuo juttuun sen sanottavampaa lisäarvoa. Suomidubissa ääneen pääsevät mm. Riku Leskinen (Thut), laulaja Diandra (Nefer), Carl-Kristian Rundman (Faarao) sekä Robin Svartsröm (Barnaby).

Yhteenveto

Muksut lienevät viihtyvän turhan pitkäksi venytetyn kohelluksen parissa, mutta muuten Muumioiden maahantuonnin arvo on varsin mitätön.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016