Pieni merenneito
Jussi U. Pellonpää, To, 25/05/2023 - 21:59

Elokuva

Prinsessa Ariel (Halle Bailey) on merten kuninkaan Tritonin (Javier Bardem) uhmakas tytär, jota on aina kiinnostanut, millaista elämä olisi aaltojen yläpuolella, mutta vedenalaisen maailmaan asukkaat eivät saa olla tekemisissä ihmisten kanssa.
Kun tyttö pelastaa haaksirikkoutuneen ihmisprinssi Erikin (Jonah Hauer-King), kielletyn hedelmän maku alkaa kiehtoa yhä enemmän. Ariel tekee sopimuksen pahan merinoidan Ursulan (Melissa McCarthy) kanssa saadakseen maistaa maanpäällistä eloa, mutta tulee samalla asettaneeksi vaaraan niin itsensä kuin koko valtakuntansa tulevaisuuden.

Ison osan urastaan Disneyn renkinä tehnyt, musikaaleihin erikoistunut ohjaaja Rob Marshall (Chicago (2002), Geishan muistelmat ((2005), Nine (2009), Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä (2011), Into the Woods (2014), Maija Poppasen paluu (2018)) jatkaa valitsemallaan tiellä.

Live-action-versio H. C. Andersenin klassikkosadusta ja siihen pohjanneesta Mikkihiiritehtaan vuoden 1989 animaatiohitistä Pieni merenneito on puitteiltaan ihan hyvän näköistä elokuvaa, mutta kierrätettynä kuitenkin tyystin turha tekele.

David Mageen käsikirjoitus on synkempi kuin Disneyn talouden pelastanut animaatio. Luonnonsuojelullinen aspekti on luonnollisestikin mukana ja musikaalipuolikin pelittää, mistä kiitos Alan Menkenin mainioille lauluille, sekä muutaman niitä lisääkin tarinaan taikoneelle Lin-Manuel Mirandalle. Alkuperäistä liki tuntia pidemmäksi venytetty kokonaisuus jää kuitenkin sen verran motivoimattomaksi, että ajatus pelkällä nostalgialla rahastuksesta ei ole tuulesta temmattu.

Teknisesti Pieni merenneito ei loppupeleissä juurikaan häikäise, sillä James Cameronin Avatar: The Way of Water (2022) loi aivan uudenlaiset standardit vedenalaisen maailmaan kuvaamiselle. Kuivalla kuvatuissa kohtauksissa haisee studio kun taas merenalaiset näkymät ovat outo sekoitus sarjakuvamaisuutta ja digitehosteita.

Halle Bailey on kuitenkin ihastuttavan aito ilmestys, joka osaa myös laulaa, eikä pahaa sanaa ole oikeastaan muistakaan pelureista. Melissa McCarthy ottaa vaadittavan tilan Arielin kierona Ursula-tätinä ja huumoria, joskin ontuvaa, kuviin tuovat Arielin apparikolmikko Daveed Diggs (rapu Sebastian), Jacob Tremblay (kala Pärsky) sekä Awkwafina (lintu Loiske). Ainoastaan Javier Bardem jää tyystin vajaakäytölle Tritonin roolissaan.

Originaali toimii luonnollisestikin siinä määrin hyvin, että teatteriin lippuja hommatessa kannattaa tarkistaa,ettei esitykopio ole suomenkielelle dubattu. Vain lukutaidottomille tehdyssä härmäversiossa äänityöstä vastaavat mm. Yasmine Yamajako (Ariel), Peter Nyberg (Erik), Sanna Saarijärvi (Ursula), Tuukka Haapaniemi (Triton) sekä Hanna Pakarinen (Loiske). Kotimaan komeljanttarit tulkitsevat myös elokuvan lukuisat laulut.

Yhteenveto

Mainiosta musiikistaan ja lauluistaan huolimatta Pieni merenneito vuosimallia 2023 on jälleen yksi malliesimerkki tuotantoportaan ahneudesta. Sen sijaan, että edes yritettäisiin keksiä uutta, modataan vähän vanhaa ja toivotaan, että fanit lompakoineen palaavat haaskan äärelle.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016