Raya ja viimeinen lohikäärme
Jussi U. Pellonpää, Pe, 05/03/2021 - 19:57

Elokuva

Puoli vuosituhatta sitten julmat hirviöt, Druunit, hyökkäsivät Kumandran kuningaskuntaan, kivettivät osan kansasta ja ihmisten kanssa rauhaisaa ja hedelmällistä yhteiseloa viettäneet lohikäärmeet. Nyt Kumandrasta on luottamus kadonnut ja se on hajonnut viiteen keskenään taistelevaan heimoon. Kun paha tulee takaisin, tulevaisuuden raskas taakka kaatuu nuoren soturityttö Rayan (Kelly Marie Tran) harteille. Rayan on löydettävä viimeinen lohikäärme, Sisu (Awkwafina), jonka avulla on häviävän pieni mahdollisuus kukistaa Druunit ja yhdistää vielä kerran koko valtakunta.

Don Hallin ja Carlos López Estradan kimppaohjaus Raya ja viimeinen lohikäärme on vauhdikas, jännittävä, hauska ja koskettava seikkailu, johon voivat kaikki iästä tai sukupuolesta riippumatta samaistua.

Teknisesti Raya on upea paluu Disneyn legendaaristen käsin piirrettyjen mestariteosten joukkoon, vaikka kaikki onkin luotu tietokoneella. Hahmogalleria on mainio ja lukuisat toimintakohtaukset tekevät kunniaa genren merkkiteoksille. Kiivaasti vaihtuvien läheltä-piti-tilanteiden keskellä vapauttava huumori tuntuu oikeastikin hauskalta. Tarinan taustalla kulkee vahva sanoma yhteiselon tärkeydestä ja luottamuksen parantavasta voimasta. Huomionarvoista on myös se, että elokuvan kaikki päähahmot ovat naispuolisia, samalla kun Raya saa kunnian olla Disneyn ensimmäinen kaakkoisaasialainen sankari.

Rose Ticon roolista viimeiseissä Star Warseissa tuttu Kelly Marie Tran natsaa uhmakkaaksi Rayaksi vallan mainiosti, vaikka fokuksen varastaakin Nora Lum, paremmin nimellä Awkwafina tunnettu näyttelijä/räppäri lohikäärme Sisuna. Gemma Chan antaa äänensä Rayan pahimmalle vastustajalle Namaarille, kun taas Daniel Rae Kim on Rayan isä, päällikkö Benja ja Sandra Oh Namaarin äiti Virana. Rayan kanssa pelastusoperaatioon osallistuu myös Alan Tudykin ääntelemä esi-vyötiäinen Tuk Tuk, Izaac Wangin 10-vuotias bisneshai Boun ja Thalia Tranin hillitön huijarivauva Pikku Noi.

Petri Hantun ohjaamassa ja Aksu Palménin kääntämässä, vallan mainiosti toimivassa suomidubissa kuullaan Rayan roolissa Putoksesta tuttua Maaria Nuorannetta, ja kuten alkuperäisessäkin, selkeän pääroolin Sisuna nappaa itselleen hillttömän energinen Hanna Pakarinen. Aksa Korttila on Namaari ja Jari Salo Benja. Muita tuttuja ovat mm. Arttu Wiskari, Matleena Kuusniemi ja Salkkari-Ulla Maija-Liisa Peuhu. Ennen elokuvan nähdään vielä bonuksena 6-minuuttinen lyhytelokuva Yhdessä, joka on kaunis, sanaton kertomus musiikin ja tanssin voimasta.

Yhteenveto

Raya ja viimeinen lohikäärme on Disney-taikaa parhaimmillaan, koko perheen elokuva sanan varsinaisessa merkityksessä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016