Alkuperäinen nimi: 
On the Rocks
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
96
On the Rocks
Jussi U. Pellonpää, Pe, 18/12/2020 - 17:47

Elokuva

Kirjailija-Laura (Rashida Jones) on blokissa, uutta tekstiä ei synny, ja muutenkin arki kahden tyttären kanssa kotona alkaa ahdistaa. Siippa Dean (Marlon Wayans) kiitää menestyksekkäässä uraputkessa ja kun miehen matkatavaroista löytyy meikkipussi, Laura on varma, että kyseessä on avioliiton ulkopuolinen suhde. Laura ottaa yhteyttä isäänsä, ikääntyneeseen playboyhin ja taidekauppiasmiljonääri Felixiin (Bill Murray), joka innostuu salapoliisityöstä ja puhuu Lauran mukaan jäljittämään Deanin tekemisiä.

Sofia Coppolan kirjoittama, tuottama ja ohjaama On the Rocks on leppoisasti etenevä ja puhelias draamakomedia, joka pohtii ensisijaisesti isän ja tyttären suhdetta. Tarinasta löytyy väkisinkin paljon henkilökohtaista, sillä ohjaajan isähän on maailmankuulu elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola, jonka kautta Sofia on jo lapsesta alkaen kuulunut Hollywoodin kermaan ja seurapiireihin. Kysymys kuuluukin, miten huippumenestyneen ja kaikkien tunteman ja arvostaman isän suhde vaikuttaa jälkikasvun tulevaisuuteen ja näiden omiin arvomaailmoihin? Eivätkä ole moiset lähtökohdat vieraita naispääosassa valloittavalle Rashida Jonesillekaan, isäukko kun on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä musiikintekijöitä ja tuottajia, Quincy Jones.

Lähtökohdiltaan ja Bill Murrayn läsnäolosta johtuen On the Rocks tuntuu välittömästi Coppolan läpimurtoelokuvan Lost in Translation (2003) sukulaiselta, tässäkin tapauksessa tarinan kuljetus nojaa pitkälti veteraanikoomikon vetoon ja paikoin hillttömän hauskaan dialogiin, mutta muuten sen syvemmät sävyt ja sävärit jäävät loistamaan poissaolollaan. Mukana on myös paljon vaikutteita eurooppalaisesta elokuvasta, varsinkin italialaisesta, joiden maailmoihin koko jäljitysepisodi woodyallenmaisessa New Yorkissa voisi sijoittua. Kokonaisuutena On the Rocks jää kevyeksi viihteeksi, jolta on turha odottaa sen suurempia salaisuuksia elämän mysteereistä. Mutta se viihdyttää aikansa, joka on ihan hyvä saldo elokuvalle.

Coppola tekee viisaasti antaen tilaa mainioille näyttelijöilleen, erityisesti hyvässä vedossa olevalle Bill Murraylle, jonka kautta On the Rocks elää ja hengittää. Yhtä taitavasti reagoi myös Rashida Jones, ja mukava on myös nähdä Marlon Wayans vakavammassa roolissa.

Yhteenveto

Vakavampaa tilintekoa odottavat saattavat pettyä Coppolan kevyen draamakomedian äärellä, mutta hyvät näyttelijät pitävät mielenkiinnon yllä sovinnolliseen finaaliin saakka.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016