Alkuperäinen nimi: 
Ruby Gillman, Teenage Kraken
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
91
Ruby - Teini-ikäinen merihirviö
Jussi U. Pellonpää, To, 29/06/2023 - 07:47

Elokuva

Ruby (Lana Condor) on kuin kuka tahansa teinityttö, mutta kuitenkin kaikkea muuta. Oikeasti hän on Kraken, jättimäinen merihirviö, miltä tiedolta ylisuojeleva äiti Agatha (Toni Collette) on tyttöä suojellut. Samaan aikaan, kun Ruby hermoilee tulevien tanssiaisten vuoksi,  kouluun saapuu uusi tyttö, Chelsea (Anne Murphy), jolla myös on salaisuus. Hän on merenneito, jotka ovat krakeneiden ikiaikaisia vihollisia. Kun Rubylle selviää omaa perimänsä, hän ja Chelsea päättävät etsiä mystisen atraimen, lopettaakseen myyttisten olentojen välisen sodan.

Kirk DeMiccon ohjaama Ruby - Teini-ikäinen merihirviö on Dreamworksin uusin vastaus Disneylle, mutta ei näillä eväillä uhkaa nykyaikaisten animaatioiden kärkipaikkaa, vaikka Ruby ihan kiva voimaantumistarina onkin.

Kohdeyleisö on lähinnä nuoret tytöt, sillä kaikki kaksilahkeiset miehet ja niiden alut jäävät hauskan nokkelassa sadussa tyystin heikomman astian asemaan. South Parkiakin kirjoittaneen Pam Bradyn ja ohjaaja DeMiccon tarinaan on uutettu ajakohtaisiakin teemoja oman itsensä löytämisestä ja varsinkin kohdeyleisölle ominaisesta kehon muuttumisen ahdistuksesta, ajasta, jolloin teini on kasvamassa aikuiseksi. Myös somemaailma saa osansa kiltistä kritiikistä. Tosin nykyaikaisille teineille touhu voi on liiankin lapsekasta. Pääpaino letkeästi perinteisiä asetelmia nurin niskoin kääntävässä leffassa on kuitenkin komiikassa ja toiminnassa, joten sen seurassa viihtyy aikuisempikin elokuvien ystävä.

Teknisesti Ruby on jännä sekoitus hyvinkin karrikoituja hahmoja sekä realismiin pyrkiviä taustoja, jotka yhdessä luovat elokuvalle mukavasti erilaisen atmosfäärin.

Originaalin ääniraidan tunnetuimmat tähdet ovat Toni Collette, Colman Domingo, Will Forte sekä Jane Fonda. Hyvin toimivasta suomidubista löytyy niin uusia talentteja kuin tuttuja tekijöitäkin. Vahvaa työtä tekevä Saana Norra on Ruby ja Jenny Pitkänen Chelsea. Äiti Agathalle äänensä antaa Niina Lahtinen, kun taas isomaammo on Carla Rindell. Mukana ovat myös Eero Saarinen, Viki Eerikkilä, Henri Piispanen sekä Veeti Kallio.

Yhteenveto

 

Ruby - Teini-ikäinen merihirviö ei nouse lajityyppinsä klassikoiden joukkoon, mutta prinsessasatujen mytologiaa se kierrättelee paikoin ihan nokkelastikin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016