Alkuperäinen nimi: 
Satanic Panic
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
89
Satanic Panic
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/07/2021 - 17:06

Elokuva

Nuori Samantha ”Sam” Craft (Hayley Griffith) on persaukinen pizzakuski, jonka tuloihin tipit vaikuttavat suuresti. Kun lättytilaus tulee ökyrikkaiden asuttamasta Mill Basinin kaupunginosasta, Sam uskoo onnensa vihdoin kääntyvän, mutta mitä vielä. Oven avaava tilaaja kieltäytyy maksamasta extraa, joten Sam murtautuu rakennukseen saadakseen tahtomansa hyvityksen, mutta päätyy keskelle epäpyhää rituaalia, jota johtaa päänoita Danica Ross (Rebecca Romijn). Kun demoni Baphometia esiin manaavat satanistit äkkäävät, että Sam on vielä neitsyt, tälle on nopeasti varattu aivan keskeinen paikka juhlatilaisuuteen.

Chelsea Stardustin esikoisenaan ohjaama ja Grady Hendrixin ja Ted Geogheganin kirjoittama Satanic Panic on kauhukomedia, joka ei nyt mahdottomasti pelota eikä edes naurata.

Vaikka Satanic Panic onkin Stardustin ensimmäinen kokopitkä, kauhu lajityyppinä ei ole neidolle alkuunkaan vieras, sillä hän on työskennellyt jo vuosikaudet kauhutalo Blum Housen pääpomon Jason Blumin assistettina ja päässyt seuraamaan elokuvien tekemistä aitiopaikalta. Mutta paljoakaan ei ole sukanvarteen matkalta kertynyt, sillä Satanic Panic pääasiallisesti ylinäyteltyä irvistelyä, halvalla tehtyjä praktikaaleja veriefektejä sekä pölvästiä huumoria. Jos tosissaan kaivaa, jutunjuuresta voi löytää myös sosiaalista kommentaaria, tosin paikoin hyvinkin mustavalkoista ja yksinkertaistettua, amerikassa alati kasvavasta kuilusta köyhien ja rikkaiden välillä.

Joissain teksteissä Stardustin esikoista on verrattu Julia Ducournaun rankkaan leffaan Raw (2016) sekä Coralie Fargeatin superväkivaltaiseen kostotrilleriin Revenge (2017), mutta kumpikin tykitys on silti valovuosien päässä Satanic Panicin tahallisen kömpelöstä julkituonnista. Jos kauhun ja makaaberin huumorin yhdistelmä on katsojalle juuri se juttu, ensimmäisenä kannattaa tsekata Matt Bettinelli-Olpinin ja Tyler Gillettin hersyvän hauska roiskuralli Ready or Not (2019).

Hayley Griffith tekee tavallaan pirteää työtä pääroolissaan Samina, mutta todellisen fokuksen varastaa Rebecca Romijn kaiken pahan alkujuurena Danicana. Oikeastikin Romijnin aviomies Jerry O´Connell nähdään Danican siippana Samuelina ja hillitön Arden Myrin Danican kanssa kovenantin kärkipaikasta kilpaileva Gypsy Neumieirina. Happy Death Day elokuvista (2017 ja 2019) tuttu Ruby Modine on Danican tytär Judi.

Yhteenveto

Konseptillaan 1980-luvun kökköjä kauhukuvia kumartava komedia yrittää liikaa ja tarjoaa liian vähän.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016