Spencer
Jussi U. Pellonpää, Pe, 24/12/2021 - 08:23

Elokuva

On joulu vuonna 1991 ja Englannin kuninkaallinen perhe on kokoontumassa pyhien viettoon Sandringham Houseen Norfolkiin. Prinsessa Dianan (Kristen Stewart) ja prinssi Charlesin (Jack Farthing) suhde on jo karilla tabloidien täyttyessä huhuista tämän suhteesta Camilla Parker Bowlesiin (Emma Darwall-Smith). Poikiensa Williamin (Jack Nielen) ja Harryn (Freddie Spry) vuoksi Diana haluaa vielä pitää kulisseja yllä, mutta seuraavien kolmen päivän aikana kaikki muuttuu lopullisesti.

2013 sai ensi-iltansa Oliver Hirschbiegelin kankea henkilökuva Diana, joka seurasi prinsessan (Naomi Watts) kahta viimeistä vuotta ennen traagista onnettomuutta. Viimeksi suurnaisia elokuvassaan Jackie (2016) seurannut ohjaaja Pablo Larrain kuvittaa Spencerissä samaa henkilöä, mutta nyt fiktiivisin keinoin, aivan kuten elokuvan ensimmäinen teksti, satu todellisesta tragediasta, antaakin ymmärtää. Seuranaan 1500-luvulla Englannin kuningattarena kolmisen vuotta olleen ja kovan kohtalon kokeneen Anne Boleyn (Amy Manson) haamu, Diana käy läpi omaa menneisyyttään, nykyhetkeä ja tulevaa, ennen lopullista irtiottoa hallitsijasuvusta ja kuninkaallisesta vastuusta.

Larrainin lähestymistapa toimii yllättävän hyvin, pitää fokuksen tarkasti nimihenkilössään, jonka ajatukset, haaveet ja teot muodostavat kokonaisuudelle vahvan ja mielenkiintoisen kehyksen. Spencer piirtää kuvan ihmisestä, joka on kuin vangittuna keskellä kivikasvoista hallitsijasukua ylenpalttisissa tiloissa, joissa mukavampaankaan palvelijaan ei voi täysin luottaa.

Yleensä kuin ummetuksesta kärsivänä kameran edessä tuskaileva entinen Twilight-tähti Kristen Stewart tekee uransa parhaan roolityön Dianana. Poissaolollaan loistavat niin maneerit kuin pakonomainen "näytteleminen", Stewartin ollessa kuvissa aitona ja autettisena. Tiedä häntä josko ihan Oscariin tulkinta Dianana riittää, mutta yllättävän tasavahvaa työtä nainen kyllä tekee. Vahvoja brittiveteraaneja edustavat mm. Timothy Spall majuri Alistair Gregoryna ja Sean Harris herra McGradyna, kuninkaallisena kokkina. Aina erinomainen Sally Hawkins on hovin pukija Maggie.Stella Gonet on kuningatar Elizabeth II.

Yhteenveto

Hallittu draamafiktio yhden aikakautemme seuratuimman ihmisen elämästä on vain hetken vilkaisu, mutta paljon kertova.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016