Spider-Man: Across the Spider-Verse
Jussi U. Pellonpää, Ke, 31/05/2023 - 20:21

Elokuva

Yli vuosi on ehtinyt kulua siitä, kun mystisen hämähäkin puraisema Miles Morales (Shameik Moore) pelasti rinnakkaistodellisuuden kollegoidensa kanssa New Yorkin. Nyt Miles kaipaa omaan ulottuvuuteensa palannutta ja siellä Hämähäkkinaisena toimivaa Gwen Stacya (Hailee Steinfeld), mutta ei aikaakaan, kun uusi uhka kohoaa taivaanrannasta. Kaksikko syöksyy multiversumiin, missä lukuisat Hämähäkki-ihmiset haluavat suojella olemassaoloaan. Samalla kun suuri salaisuus paljastuu, Miles joutuu kysymään, onko kohtaloaan mahdollista muuttaa ja mitä sankaruus lopulta tarkoittaa?

Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia oli ilmestymisvuotensa 2018 paras animaatioelokuva voittaen 2019 sekä parhaan animaation Oscarin että BAFTA:n, ja nousi todella korkealla myös kaikkia vuoden ensi-iltoja listattaessa. Nyt sen itsenäinen jatko-osa, Spider-Man: Across the Spider-Verse tekee saman, eli kiilaa heti vuoden 2023 elokuvien kärkipaikoille, ainakin animaatioiden osalta.

Kolmen ohjaajan, Joaquim Dos Santosin, Kemp Powersin, Justin K. Thompsonin kimppakiva on kekseliäs ja nerokas sekoitus kaikkea mahdollista tyyliä ja genreä perinteisestä animaatiotekniikasta, sarjakuvien historian kautta aina ultramoderneihin digipiirrettyihin. Vaikka kortit ovatkin sinällään tuttuja, nyt pelataan tyystin uudella pakalla.

Ensimmäisen elokuvan tapaan myös nyt käsikirjoittajat Phil Lord, Christopher Miller ja David Callaham esittelevät kuusi erilaista, mutta omalla vinolla tavalla yhtenevää kasvukertomusta. Teemat on toki tuttuja aiemmista Hämiksistä: niin rakkaiden kuin oman henkilöllisyydenkin suojelu, mutta tapa, jolla hillittömän viihdyttävä vauhtiraina asioita käsittelee, on sekä jännittävää, hauskaa että myös koskettavaa. Infoa, käänteitä ja koukkuja tykitetään valkokankaalle niin hektiseen tahtiin, että muutamakin katselukerta tulee enemmän kuin tarpeen. Myös teknisesti Spider-Man: Across the Spider-Verse on parasta, mitä rahalla tällä hetkellä saa: vauhdikasta, värikästä ja innovatiivisinta tyylilajien sekoittelua, mitä on konsaan nähty.

Äänitöistä vastaa moni ensimmäisessäkin elokuvassa esiintyneet taitajat, kuten Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Luna Lauren Vélez, sekä Jake Johnson. Uusina talentteina kuullaan muun muassa Jason Schwartzmania, Daniel Kaluuyaa, sekä Oscar Isaacia.

Yhteenveto

Spider-Man: Across the Spider-Verse onnistuu mahdottomassa, petraa ensimmäisestä osastaan ja nostaa nykyaikaisten animaatioiden riman korkeammalle kuin koskaan. Balsamia monssa eri tasossa loistavasti toimivaan cliffhanger-lopetukseen saadaan ensi vuonna, kun ensi-iltansa saa trilogian päättävä Spider-Man: Beyond the Spider-Verse.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016