Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia
Jussi U. Pellonpää, Pe, 14/12/2018 - 19:29

Elokuva

Nuoren New Yorkilaisen Miles Moralesin (Shameik Moore) teiniangsti muuttuu vallan toisenlaiseksi, kun oudosti kipinöivä hämähäkki puraisee poikaa ja antaa tälle huimia supervoimia. Eikä aikaakaan kun vastaan tulee uusi, vieläkin kummallisempi mysteeri. Rikollispomo Kingpinin (Liev Schreiber) vaarallisessa kokeessa avautuu useampikin rinnakkaistodellisuus, joista jokaisesta tempautuu medän maailmaamme omanlaisensa versio Spider-Manista.

Viime vuosina monien menestysanimaatioiden takapiruna vahvasti vaikuttaneen Phil Lordin (Poutapilviä ja lihapullakuuroja 1 ja 2 (2009 ja 2013), LEGO® Elokuva (2014), Haikarat (2016) Lego Batman Elokuva ja Lego Ninjago Elokuva (molemmat 2017) kirjoittama ja kolmikon Bob Persichetti, Peter Ramsey ja Rodney Rothman huimalla energialla ohjaama Spider-Man: Kohti Hämähäkkiuniversumia onnistuu olemaan yhtä aikaa vanhaa (varsinkin originaaleja sarjakuvia) kunnioittava, mutta myös ultramoderni irtiotto sarjakuvasankarielokuvista, joka kiilaa kerta heitolla genren kärkipaikoille.

Kuusi erilaista, mutta omalla vinolla tavalla yhtenevää kasvukertomusta hurjalla vauhdilla tykittävä, kekseliäästi eri animaatiotyylejä riehakkaasti kierrättävä elokuva on paitsi hahmon ylifaneille, myös Hämiksen vain nutusta tunnistaville elävän kuvan ystäville aivan must, pakkonähtävä, sillä moista menua kaikkea mahdollista kliffaa ja kivaa nähdään valkokankailla harmittavan harvoin. Huumori on Deadpoolimaisen nopeaa verbaalitykitystä (ilman alatyyliä ja kiroilua), mutta komiikkaa piisaa myös kuvallisessa muodossa, tekijätrion ripotellessa toinen toistaan osuvampia detaljeja kuvapinnalle. Vaikka nykytekniikka antaakin tekijöille roimasti mahdollisuuksia toteuttaa villeimpiäkin visioitaan, animaation avulla voidaan mennä vieläkin pidemmälle. Ja sen Spider-Man: Kohti Hämähäkkiuniversumia todellakin tekee.

Luojalle kiitos, suomeksi dubbaamatta jätetyn vauhtirainan tyylitietoisen meiningin takana ovat myös erinomaiset ääninäyttelijät. Shameik Moore on Miles Morales, Chris Pine Peter Parker, Jake Johnson jo aikuistunut Peter B. Parker, Hailee Steinfeld Spider-Woman Gwen Stacy, John Mulaney possu Spider-Ham ja Nicolas Cage mustavalkoinen 1930-lukulainen ”Noir”-Hämis. Brian Tyree Henry antaa äänensä Milesin poiisi-isä Jeffille, Mahersahala Ali on Milesin Aaron-setä, Liev Schreiber superkonna Kingpin ja Lily Tomlin May-täti.

Yhteenveto

Kaikille sarjakuvasankareiden ystäville on nyt tarjolla pyhiinvaellusmatka, jota ei kannata jättää käyttämättä, kyseessä kun on ainakin vuoden paras animaatio, eikä ollenkaan ole mahdotonta vaikka se täyttäisi saman määreen vielä muissakin elokuvia arvioittavissa kategorioissa.

 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016