The Super Mario Bros. Movie
Jussi U. Pellonpää, Pe, 07/04/2023 - 06:54

Elokuva

Brooklyniläisten putkimiesveljesten Marion (Chris Pratt) ja Luigin (Charlie Day) urakka päättyy katastrofiin, kun kaksikko tulee imaistuksi toiseen ulottuvuuteen, maagiseen sienivaltakuntaan. Siellä jöötä pitää ilkeä Bowser (Jack Black), joka haluaa itselleen paitsi valtaa, myös prinsessa Peachin (Anya Taylor-Joy). Mario lyö hynttyyt yhteen Peachin ja sienimutantti Toadin (Keegan-Michael Key) kanssa pelastaakseen pulaan joutuneen veljensä ja pysäyttääkseen Bowserin katalat hankkeet.

Vuonna 1983 pelijätti Nintendo lanseerasi maailmalle pelin Mario Bros., jonka päähahmo oli jo vuotta aiemmin Donkey Kong -pelissä nähty punahaalarinen pikkumies. Siitä alkoi uskomaton menestystarina, jonka jälkeen Mario ja tämän velipoika Luigi on nähty lukemattomissa jatko-osissa ja tv:n animaatio-elokuvissa.

Aaron Horvathin ja Michael Jelenivin ohjaamalla The Super Mario Bros. Moviella on raskas historia, sillä vuonna 1993 valmistuneen ja epäonnistuneen live-elokuvaversion varjo on yhä vahva. Fanien onneksi nyt lähestymistapa on peleistä tuttu tasohyppely, häikäiseviin väreihin ja strobomaiseen toimintaan keskittynyttä tohinaa, jossa hahmot selvittävät koko ajan vaikeampia ongelmia ja vastuksia.

Mukaan on tungettu niin paljon referenssejä paitsi Mario-maailmasta, myös muista populaarikulttuuri-ilmiöistä ja peleistä, että näiden bongailu tuppaa mennä etusijalle Matthew Fogelin kirjoittamasta, pelilogiikalla etenevästä päätarinasta, joka ei yllätyksiä tarjoile. The Super Mario Bros. Movie onkin ennen kaikkea fanituote, joka tarjoaa sitä enemmän, mitä enemmän pelejä on tullut pelattua. Teknisesti touhu on äärimmäiseen vauhtiin, meteliin ja räiskeeseen luottavaa perustyötä, johon nostalgiaa lisää vielä Brian Tylerin score, joka lainaa niitä kaikille tuttuja sointuja Koji Kondon legendaarisista Mario-teemoista.

Originaalin ääninäyttelijät, kuten Chris Pratt, Anya Taylor-Joy ja Jack Black ovat monista muistakin yhteyksistä tuttuja tähtiä, eikä heidän performansseissa olekaan sinällään mitään vikaa, sillä näyttelijä tekee sitä, mitä näyttelijän pitää. Seth Rogen röhisee Donkey Kongina ja onpa mukaan saatu myös pelien orkkisääni Mario, Charles Martinet.

Suomidubissa kuullaan tottakai tuttuja ääniä. Riku Nieminen on Mario, Heikki Mäkäräinen Luigi, Emma Louhvuori Peach ja Tume Uusitalo Toad. Bowserina julmistelee Veeti Kallio.

Yhteenveto

Periaatteessa vain pelifaneille suunnattu digianimaatio löytänee yleisönsä myös kansakouluikäisten joukoista, Marion vain nimenä tietäville 92 minuuttia suoraa huutoa voi aiheuttaa päänsärkyäkin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016