Alkuperäinen nimi: 
The Unbearable Weight of Massive Talent
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
107
Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/04/2022 - 07:24

Elokuva

Näyttelijä Nicolas Cagella (Nicolas Cage) ei mene hyvin, velat painavat niskassa eikä keikkaa tunnu löytyvän, joten mies päättää vetäytyä eläkkeelle. Vaan kun Nicin manageri Richard Fink (Neil Patrick Harris) tuo tiedon miljoonan dollarin palkkiosta, elämä tuntuu jälleen hymyilevän. Koukkuna on vain se, että Nick osallistuu omana itsenään miljardööri Javi Gutierrezin (Pedro Pascal) syntymäpäiväjuhlille, mies kun on Cagen ykkösfani ja haluaa kirjoittaa tämän kanssa uuden superhitin. Mutkia matkaan tuo tieto, että Javi, joka on paitsi huippumukava seuramies ja intohimoinen elokuvien ystävä, on myös yksi maailman etsityimmistä rikollispomoista, jonka operaatioihin haluaa päästä käsiksi myös CIA. Nyt Nicolasin on päätettävä, vaaliako uutta ystävyyttään vai muuttuakko roolihahmojensa kaltaiseksi sankariksi ja toimittaa rikolliset telkien taakse.

Lähinnä Ghosted -tv-sarjan luoneiden ja sitä työstäneiden Tom Gormicanin ohjaama ja Kevin Effenin kanssa kirjoittama elokuva Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka päärooliin ei oikeastaan olisi ketään muuta voinut kuvitellakaan kuin tuon maanisten maneerien myyttisen miehen, Nicolas Cagen.

Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka on metaelokuva sanan varsinaisessa merkityksessä. Ensimmäisestä ruudustaan lähtien se rikkoo fiktion illuusion tuomalla omaa itseään esittävän henkilön keskelle fiktiivisiä tapahtumia. Ja hommahan pysyy Gormicanin hyppysissä vallan mainiosti: Juuri kun elokuvan kakkosjuoni, todellinen rikosjahti, alkaa saada kuluneita piirteitä, rinnalle nostetaan henkilökohtainen aspekti, joka kuljettaa eri tasoja eteenpäin kiihtyvällä tahdilla. Metatasot saavuttavat lakipisteensa Nickin ja Javin keskusteluissa tulevan elokuvansa käsikirjoituksesta ja tutkiessa tämän Cage-kokoelmia. Lisäherkkuna on vielä äkätä tarinaan piilotetut kymmenet ja kymmenet referenssit Cagen elokuvista, joita ainakin IMDB:n mukaan on koossa jo 105 kappaletta.

Nicolas Cage siis näyttelee paitsi itseään, myös kuvitteellista Nicky Cagea, Wild at Heart -elokuvan (1990) aikaista raivopäistä versiota itsestään (joka on krediteissä Cagen oikealla nimellä Nicolas Kim Coppola), ja tekee kaiken tavalla, joka todistaa, että mies on aivan uskomattoman lahjakas talentti, jonka taitoa on tyystin turha katsoa huonosti valikoitujen elokuvaesiintymisten lävitse. The Mandalorian -sarjasta raskaamman sarjan julkkiseksi noussut Pedro Pascal tekee uransa parasta työtä ja ottaa niin ikään kaiken irti Javistaan luoden Cagen kanssa parivaljakon, jonka synkka on yhtä huikea kuin legendaarisemmillakin koomikkoduoilla. Sivummalla nähdään vielä Tiffany Haddish ja Ike Barinholz CIA:n agentteina, Cagen tähdittämän indie-hitti Joen (2013) ohjaaja David Gordon Green itsenään. Lily Sheen on Nicin tytär Addy ja Sharon Horgan entinen vaimo Sally, ja  Demi Moore yksi kuvitteellisista aviosiipoista.

Yhteenveto

Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka on nerokkaasti kirjoitettu toimintaelokuva, yksi vuoden hauskimmista komedioista sekä puhtaalla rakkaudella tehty tribuutti yhdelle sukupolvensa rohkeimmista artisteista, Nicolas Cagelle.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016