Alkuperäinen nimi: 
Teräsleidit
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
93
Teräsleidit
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/01/2020 - 19:50

Elokuva

Kun Inkeri (Leena Uotila), onnettomassa aviossa 50 vuotta pyristellyt 75-vee, humauttaa Tapio-siippaansa (Heikki Nousiainen) päähän paistinpannulla, sen sijaan, että heittäytyisi oikeuden armoille, hän päättääkin lähteä tien päälle etsimään todisteita siitä, että hän on uhri, eikä lattialla makaava aviomies. Käänteikkääseen reissuun lähtevät mukaan myös Inkerin isosiskot, dementiasta kärsivä höpsö Raili (Saara Pakkasvirta) ja myrkyllisen terävällä kielellä varustettu Sylvi (Seela Sella). Matkasta muodostuu paitsi siskojen keskinäinen välienselvittely, myos sukellus menneeseen, josta löytyy monia vastauksia nykyhetken ongelmiin.

Pamela Tolan toinen kokopitkä (ensimmäinen oli nolostuttavan huono Swingers (2018)), Aleksi Bardyn kanssa kirjoitettu Teräsleidit on jenkkityylinen roadmovie, jonka selkein esikuva on tietenkin Ridley Scottin Oscar-palkittu Thelma ja Louise vuodelta 1991. Siinäkin kun rikoksen tehneet naiset ampaisivat virkavaltaa ja vastuuta pakoon kuumalle moottoritielle. Mutta siinä missä Susan Sarandon ja Geena Davis olivat hehkeitä ja naisia parhaassa iässä, Tolan vastineet ovat jo pitkällä elämänsä ehtoossa. Pointti monenlaisia tabuja suoraan päin näköä mainiosti mätkivässä, mutta välillä suuntavaistonsa hukkaavassa esityksessä on se, että menneisyyden virheet on mahdollista korjata, vaikka kuinka myöhään, kunhan ottaa itseään niskasta kiinni. Perusjuonen toimiessa moitteetta ongelmia tuottaa materiaalin laajuus, Tola ja Bardy kun ovat tarinaan liikaakin käänteitä kirjoittaneet aina kömpelöstä törmäilykomediasta tyystin turhaan lentokonekaappaukseen. Vaikka pallo hiukan hukkuukin ennen finaalia ja kokonaisuus on monin paikoin kliseinen ja kaikkia miellyttämään pyrkivä, niistä huolimatta Teräsleidit onnistuu olemaan myös kivasti anarkistinen ja suuresti symppis, jonka suurin iskuvoima lepää sen suvereenin pääkolmikon harteilla.

Leena Uotila on yksinkertaisen upea koko elämänsä väärässä paikassa tuhlanneena Inkerinä, Saara Pakkasvirta hellyttävä höperönä Railina ja miltei jokaisen kohtauksen suvereenisti varastava Seela Sella vallan hillitön entisenä asianajaja Sylvinä, jonka verbaalitykityksiltä ei säästy kukaan. Pirjo Lonka hauskuttaa Inkerin heikkohermoisena tyttärenä Maijana, Jani Volanen on tämän tossu aviomies Jouni ja Samuli Niittymäki nuori ja viriili liftari Jarkko, joka pyöräyttää Sylvin intohimojen valtakuntaan kuin Brad Pitt Thelma ja Louisessa ikään. Heikki Nousiainen tekee herkkää työtä Tapiona ja Linnea Skog on Inkerin tyttärentytär.

Yhteenveto

Pikkuvioistaan huolimatta vallan särmikäs ja symppis tie-elokuva, jonka päärooleissa nähdään todellista naisenergiaa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016