Alkuperäinen nimi: 
Tully
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
96
Tully
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/05/2018 - 07:16

Elokuva

Marlo (Charlize Theron) ja Drew Moreau (Ron Livingston) ovat nelikymppinen aviopari ja kohta jo kolmannen lapsen vanhempia. 8-vuotias tytär Sarah (Lia Frankland) on ihana ja kiltti tyttö, mutta tämän veli Jonah (Asher Miles Fallica) koulussa alituiseen hankaluuksia hankkiva, oudoksi ja erikoiseksi leimattu poika. Pian pikkuisen Mian syntymän jälkeen arki alkaa kuitenkin painaa Marloa siinä määrin raskaasti, että Moreaun pariskunnan on pitkin hampain suostuttava Marlon ärsyttävästi äveriään Craig-veljen (Mark Duplass) tarjoukseen ottaa perheeseen yöhoitaja. Taloon saapuu Tully (Mackenzie Davis), vallan omapäinen lastenvahti, joka pian avaa niin Marlon silmät näkemään sen, mikä oikeasti on elämässä tärkeää.

Kun ohjaaja Jason Reitman ja käsikirjoittaja Diablo Cody ensimmäisen kerran yhdistivät voimansa, syntyi Oscar-palkittu elokuva Juno (2007). Parivaljakon seuraava veto oli vuonna 2012 ensi-iltansa saanut draamakomedia Young Adult, jonka pääosassa loisti Charlize Theron. Nyt niin Theron, Cody kuin Reitmankin ovat palanneet, ja tuloksena on Tully, omaperäinen tutkielma äitiydestä, vanhemmuudesta ja jaksamisesta. Joidenkin muiden tekijöiden käsissä Tullysta olisi voinut muodostua riipaiseva psykodraama, tai jopa kauhuelokuva, mutta Reitmanin ja Codyn käsissä lopputuloksena on kuin moderni versio Maija Poppasesta, jossa sadun on korvannut lapsiperheen aito arjen ahdistus, vaikka mukaan mahtuukin silti magiaa ja taikakin on tallella.

Diablo Codyn vahvuutena on aina ollut taito kirjoittaa uskottavia henkilöhahmoja ja kaikessa realistisuudessaan terävää dialogia, ja niin Tullynkin tapauksessa on tapahtunut. Se kuvaa tarkasti sitä äidin ahdistusta, kun entinen figuuri on muisto vain ja kaikki läheiset, oma perhen mukaanlukien, alkaa tuntumaan vihollisilta. Vaikka tapahtumaketjun taustalla kulkevatkin maailman jokaisen äidin tunnistamat käänteet, Tullyn maailma on myös täynnä lämpöä ja sympatiaa, josta suurin kiitos vallan loistaviin suorituksiin kohoavien pääosanesittäjien.

Charlize Theron tekee fyysisestikin raskaassa roolissa Oscar-palkitun Monster - Aileen Wuornos -elokuvansa (2003) tasoista työtä. Marlo on paljon muutakin kuin masennuksessaan kiloja kerännyt mutsi, sanavalmis ja hillittömän hauska persoona, joka kuittaa vastoinkäymiset terävillä kaneeteilla ja purevalla itseironialla. Vastavoimana on pikkurooleista nyt kertaheitolla fokukseen päässyt Mackenzie Davis, joka onkin Theronin rinnalle loistava löytö. Kaksikon synkka ja ajoitus hipoo täydellisyyttä ja tarjoaa sukupuolesta riippumatta katsomoon monta hersyvää hetkeä. Vahvojen naishahmojen esiinmarssissa miesten rooli on pienempi, mutta niin Ron Livingston kuin Mark Duplass klaaraavat roolinsa kunnialla. Erityismaininnan ansaitsevat lapsinäyttelijät, Sarahia näyttelevä Lia Frankland ja varsinkin Asher Miles Fallica, jonka Jonahin tuska ja kapina ovat aidoista aidointa.

Yhteenveto

Rennosti ja pakottomasti rullaava elokuva, jonka yhdistelemä vauva-arki ja omintakeinen fantasia eivät välttämättä avaudu kaikille, mutta se, joka avaa ovensa Tullylle, saa kokea unohtumattoman illan.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016