Us
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/03/2019 - 07:11

Elokuva

Santa Cruz, USA, 1986. Nuori Adelaide (Madison Curry) viettää isänsä ja äitinsä kanssa laatuaikaa huvipuistossa. Tyttö kuitenkin eksyy vanhemmistaan ja päätyy rannalla sijaitsevaan peilisaliin, missä kohtaa jotain sanoinkuvaamatonta. Nyt 22 vuotta myöhemmin Addylla (Lupita Nyong`o) on oma perhe, vitsaileva siippa Gabe (Duke Wilson), teini-ikäinen tytär Zora (Shahadi Wright Joseph) ja nuorempi poika Jason (Evan Alex), mutta lapsuuden traumat eivät ole jättäneet naista rauhaan.
Kun yhtenä yönä perheen talon portille ilmestyy neljä outoa hahmoa, pääsee koko helvetti valloilleen.

Yhteiskunnallisesti kantaa ottaneella esikoisohjauksellaan, psykologisella kauhuelokuvallaan Get Out vuonna 2017 kaikki yllättänyt ohjaaja/käsikirjoittaja Jordan Peele todistaa heti Usin ensimmäisellä kohtauksella, että tietää tarkkaan mistä kylmät väreet tehdään ja ettei menestys ole tullut sattumalta.

Us on kaikin puolin tehokas laatuhorrori, kuvastoltaan hyytävä, tarinaltaan tiukka ja esitystavaltaan sisuksia kouraisevan pelottava. Peele käsittelee, muokkaa ja versioi vanhaa Doppelgänger-myyttiä tuoreen innovatiivisesti, tuoden kaksoisolentotematiikan modernisti nykyhetkeen.

Vaikka Us onkin puhdasverinen kauhuelokuva, se pöllyttää myös tieteiselokuvien konventioita sitomalla tarinansa amerikkalaiseen folkloreen, kansanlegendaan Tetheredeistä, kahlituista. Nykyaikaisen kauhukaanonin pelottavimmat ilmestykset ovat meitä ulkoisesti muistuttava alarotu, joista kuitenkin puuttuu se, mikä ihmisistä tekee ihmisen. Tehopelottimen psykologinen ote ja erittäin hyvät roolisuoritukset tekevät siitä myös omalla kierolla tavallaan uskottavan.

Tarkasti ohjatussa, varmaotteisesti kuvatussa ja leikatussa (Mike Gioulakis ja Nicholas Monsour) ja musiikillaankin katsojan pelkotiloja taitavasti manipuloivalla musiikilla (Michael Abels) tuorboahdetun säikyttimen taustalla kulkee jo muutamaankin kertaan filmattu klassikko Invasion of the Body Snatchers (Varastetut ihmiset, 1956), vaikka Peelen luoma tarina ja maailma ovatkin täysin uniikkeja. Myös ikäraja, K-16, kannattaa ottaa vakavasti.

Vuonna 2013 Oscarilla ansaitusti elokuvasta 12 Years a Slave palkittu Lupita Nuyong`o tekee todella hurjaa työtä tuplaroolissa, samaten kuin kaikki muutkin pääroolien haltijat, joilla jokaisella on kaksi hahmoa esitettävänään. Duke Wilson, Shahadi Wright Joseph ja Evan Alex hahmottelevat hyvin Wilsonin perusperheen, eikä sen vähemmin ansioin toimi myöskään Tylerin ystäväpariskuntaa esittävät Tim Heidecker ja suositusta The Handmaid`s Tale - orjattaresi tv-sarjasta tuttu Elisabeth Moss, joka saakin irroitella sydämensä kyllydestä.

Yhteenveto

Alkuvuoden hyytävin horror pitää katsojan penkin perällä ensimmäisestä ruudustaan viimeiseen.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016