Wonder Woman
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/06/2017 - 19:57

Elokuva

Eletään 1900-luvun toista vuosikymmentä. Zeus-jumalan luomalla ja Amatsonien asuttamalla Themysciran saarella varttunut prinsessa Diana (Gal Gadot) on kuningataräitinsä Hippolytan (Connie Nielsen) rauhanoppien ohella harjaannuttanut tätinsä Antiopen (Robin Wright) ohjauksessa myös taistelutaitojaan, joille tulee äkisti käyttöä, kun mereen syöksyy amerikkainen taistelulentäjä Steve Trevor (Chris Pine), joka vetää perässään paratiisiin ihmiskunnan ensimmäisen suuren sodan. Diana on vakuuttunut, että kaiken pahan takana on sodan jumala Ares, joka on pysäytettävä hinnalla millä hyvänsä, ja päättää auttaa ihmiskuntaa taistelussa. Steve ja Diana matkaavat Lontooseen, jossa kansainväliseksi paisuneen konfliktin todelliset mittasuhteet paljastuvat kokonaisuudessaan, samalla kun utopiassa ummikkona eläneelle soturiprinsessalle paljastuu myös hänen oma historiansa.

Charlize Theronille Oscarin tuoneella Monster - Aileen Wuornos -elokuvalla (2003) julkisuuteen ponnahtaneen ohjaaja Patty Jenkinsin Wonder Woman on DC Comicsin vahva vastaus supersankarigenreä mielin määrin hallinneelle Marvelille.

Wonder Woman on vauhdikas ja perinteitä ja lähdemateriaalia kunniottava kokonaisuus, henkinen sukulainen Captain Americalle, muutoinkin kuin maailmansotataustaltaan. Zack Snyderin, Allan Heinbergin ja Jason Fuchsin käsikirjoitus rakentaa William Moulton Marstonin luoman sarjakuvan pohjalta toiminnallisen seikkailun ohessa myös napakan kuva itsenäisestä naisesta, jonka matkaa sovinistisessa maailmassa ryydittää kummasti muutamakin yli-inhimillinen kyky ja voima.

Pohjimmiltaan Wonder Woman on tarinaltaan normi kasvukertomus ja supersankaritarinoille tyypillinen sarja-avaus, mutta se, mikä sen erottaa monista kilpailijoistaan, on sydän, jota löytyy seikkailusta yllin kyllin. Pikku miinus on finaalin pakollinen efektimyrsky, jollainen tunnutaan nykyään nähtävän ihan jokaisessa vastaavassa fantasiassa. Pikkuvioistaan huolimatta Wonder Woman on silti mitä tervetullein esitys pikkuhiljaa ylitarjonnasta kärsiväksi kasvavassa genressä..

Gal Gadot on paitsi valloittava ilmestys, myös varsin hyvin nyansseja ymmärtävä näyttelijätär. Dianan roolissa Gadot tasapainoilee useammankin tyylilajin välillä taitavasti, tuoden valkokankaalle uhman ja ylpeyden lisäksi myös lempeää ymmärrystä ja huumoria. Chris Pine jättäytyy sovinnolla sivurooliin, mutta rakentaa silti Stevestään karismaattisen apparin. Kaiken pahan alkujuurta edustaa Danny Hustonin joukkotuhoa havitteleva Ludendorff, kun taas David Thewlis on brittiaateli Sir Patrick Morgan. Komiikasta vastaavat Ewen Bremnerin Charlie ja Said Taghmaouin Sameer, Steven nukkavieruina apulaisina, vaikka kummankin komeljanttarointi onkin suhteellisen turha kokonaisuudelle.

Yhteenveto

Rehti ja symppis superseikkailu, jonka suvereeni sankari Wonder Woman nähdään seuraavaksi Batmanin, Supermanin ja muiden DC:n keulakuvien rinnalla elokuvassa Justice League, joka saa ensi-iltansa marraskuussa, vaikka neito, jos joku, ansaitsee kyllä toisenkin soolon.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016