Yhteinen sävel
Jussi U. Pellonpää, To, 12/11/2020 - 09:10

Elokuva

Kate (Kristin Scott Thomas) on everstin tiukkis vaimo, nainen, joka siippansa tapaan johtaa sotilastukikohdassa Afganistanissa palvelevia miehiään odottavia vaimoja ja tyttöystäviä. Lisa (Sharon Horgan) on taas tälle täydellinen vastakohta, rento ja äkkiväärä hetkessä eläjä, joka aktiviteetteja miettiessään päätyy Katen kanssa perustamaan tukikohtaan kuoron. Riitaa syntyy toki jos mistä aiheesta tahansa Katen tahtoessa esityslistalle klassisia teoksia, kun taas Lisaa houkuttavat kaikkien tuntemat rennot poplaulut. Pian sekakuoro saa runsaasti medianäkyvyyttä, jonka myötä samankaltaisia lauluyhtyeitä aletaan perustaa ympäri maailmaa. Pikkuhiljaa moninainen kuoro löytää lopulta myös yhteisen sävelen ja se yhteinen päämääräkin löytyy lopulta: saada tilaisuus esiintyä Lontoon Royal Albert Hallissa suuressa kuorokonsertissa.

Brittiohjaaja Peter Cattaneolla oli kaikki avaimet tähtiin vuonna 1997, kun ensi-illan miehen ohjaama ja Simon Beaufoyn kirjoittama Housut pois!, joka oli jättimenestys ja poiki Oscar-ehdokkuudenkin parhaasta ohjauksesta. Sitä seuranneet elokuvat, vähälle huomiolle jäänyt vankilakomedia Lucky break - kalterit kumoon (2001), Australiaan sijoittunut draama Opal Dream (2006) ja hauska, mutta vaille menestystä jäänyt The Rocker (2008) eivät enää resonoineet lippukassoilla. Cataneo vietti sen jälkeen vuosikymmenen television palveluksessa ja viime vuonna valmistunut Yhteinen sävel sai ensi-iltansa viime keväänä, mutta se ei misään nimessä toista The Full Montyn ihmettä.

Rosanne Flynnin ja Rachel Tunnardin kirjoittama Yhteinen sävel on dramedia, traagisillakin aineksilla uutettu umpisymppis komedia, jollaisia on nähty vaikka kuinka monta. Se on tuotantoarvoiltaan kelpo kuva, ammattitaidolla tehty, mutta se ei nouse sille sinfonian tasolle, mitä nuotit olisivat edellyttäneet. Se on heikoimmillaan käänteiltään niin tuttua pullaa, että koko katsomiskokemus tuntuu lopulta turhalta. Käsikirjoituksen lähteenä on BBC:n kymmenen vuoden takainen dokkarisarja The Choir: Military Wives (joka on myös elokuvan alkuperäinen nimi), missä kuoromestari Gareth Malone kiersi sotilastukikohtia perustamassa kuoroja siippojaan rintamilta eri puolilta maailmaa odottavista vaimoista ja muusta henkilökunnasta. Siinä missä dokumenttisarja oli ihmisiä yli kulttuuri- ja roturajoja inspiroinut menestys, Yhteinen sävel jää kaikki särmät tasapäistäneeksi kyyneltenkeruuautomaatiksi. Biislistassa ei sitä vastoin ole mitään pahaa. Pikkunokkelia versiointeja kuullaan mm. kappaleista Morning Has Broken, Angels, Shout, We Are Family sekä Time After Time.

Cattaneo ei turhia kuitenkaan kikkaile kameran takana ja niinpä elokuvan oikeat tähdet, Kristin Scott Thomas ja Sharon Horgan saavat tilaisuuden loistaa, jonka kumpikin tekeekin, mutta ikävä kyllä, se ei vielä riitä, varsinkin kun sivuroolit jäävät yksiulotteisuudessaan tyystin pahvisiksi: Scott Thomasin ja Horganin rinnalla ääntään käyttävät mm. Emma Lowndes, Gaby French, Lara Rossi ja Amy James-Kelly. Äijiä edustavat mm. Jason Flemyng, Greg Wise ja Jack James Ryan.

Yhteenveto

Ilman mitään syytä ylipitkäksi venytetty ja siirapilla sivelty pulla.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016