Alkuperäinen nimi: 
Lyle, Lyle, Crocodile
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
107
Ystäväni krokotiili
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/11/2022 - 06:16

Elokuva

Viirin perhe muuttaa New Yorkiin, mutta nuorin poika Joni (Winslow Fegley) ei tunne itseään tervetulleeksi uudessa koulussaan ja kaipaa muutenkin takaisin vanhoille kotokulmille. Kaikki muuttuu, kun Joni löytää ullakolta jotain todella outoa: ystävällisen krokotiilin Eelin (Shawn Mendes), joka ei puhu, mutta laulaa upeasti. Kun naapurin inha herra Änkyrä (Brett Gelman) ymmärtää Eelin olemassaolon, on Jonin ja Viirin perheen löydettävä musikaalisen matelijan alkuperäinen omistaja, tumpelo taikuri Hector P. Valenti (Javier Bardem) pelastaakseen uuden ystävänsä.

Will Speckin ja Josh Gordonin kimppaohjaus Ystäväni krokotiili pohjaa Bernard Waberin 1960-luvulla julkaisemiin kirjoihin Lyle, Lyle, Crocodile sekä The House on East 88th Street ja sen on käsikirjoittanut William Davies.

Harvoin, oikeastaan hyvin harvoin livenäyttelijöiden ja digitaalisesti luotujen otusten yhteistyö on valkokankaalla ollut toimivaa, tästä esimerkkinä vaikkapa alkuvuodesta nähty Jättiläiskoira Clifford (2022), mutta Ystäväni krotiili onkin onneksi toista maata. Siitä kiitos tavallista paremmin svengaavalle tarinalle ja hyville näyttelijöille.

Samalla, vaikka varsin vauhdikas ja fyysiseen komiikkaan luottava onkin, se ainakin yrittää välttää ala-arvoisia pieruvitsejä, joilla pikkuväestä on aina olevinaan helppo nyhtää halpoja nauruja. Päivän opetuksena on itseensä luottaminen ja rohkeus kasvaa. Myös musiikkinumeroihin on satsattu kiitettäväst. Tarttuvat laulut ovat mm. La La Landista (2016) ja The Greatest Showman -elokuvasta (2018) tuttujen säveltäjien, Benj Pasekin ja Justin Paulin, käsialaa.

Vaikka elokuva kertookin laulavasta krokotiilistä, sen suurin tähti on fokuksen jokaisella esilläolo -sekunnillaan suvereenisti varastava, valloittava ja vallaton Javier Bardem, jolle Ystäväni krokotiili on jälleen yksi uusi näyttö käsittämättömästä venymiskyvystä ja taitoskaalasta. Fiksu veto on myös kiinnittää Eeli-krokotiilin rooliin kanadalainen poptähti Shawn Mendes, jolla riittä taitoa ja ääntä. Scoot McNairy ja Constance Wu ovat Viirin perheen isä ja äiti ja Brett Gelman inha naapuri Änkyrä.

Kuten aina ihmisnäyttelijöiden kanssa, suomeksi dubattu ääniraita on nytkin karmeaa kuultavaa. Villin perheen ääninä kuullaan Markus Niemeä, Anna-Maija Tuokkoa sekä Jonina Vertti Uusitaloa. Eelin roolin tulkitsee Lauri Mikkola, Änkyränä kiukuttelee Ilkka Forss ja Valentina kuullaan Santeri Kinnusta.

Yhteenveto

Järkeähän tästä elokuvasta on turha etsiä, mutta lapset tulevat rakastamaan söpöä krokoa ja aikuiset nauttimaan Javier Bardemin täysilaidallisesta silkkaa esiintymisen iloa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016