Alkuperäinen nimi: 
20,000 Days on Earth
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
97
20,000 Days on Earth
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/10/2014 - 00:00

Elokuva
Fiktiivisen dokumentin muotoon rakennettu ultraääni aina omaperäisen multiartistin, australialaisen muusikko/kirjailija/käsikrijoittaja/näyttelijä Nick Caven vuorokaudesta seuraa päähenkilöään aina herätyksestä myöhäiseen iltaan. 24 tunnin aikana luodaan musiikkia, keskustellaan eri henkilöiden kanssa menneisyydestä ja tutkitaan tulevaisuuden haaveita.

Iain Forsythin ja Jane Pollardin ohjaama 20,000 Days on Earth on tehty Nick Caven ehdoilla, miehen muokatessa tarinansa raameja ja johtaessa dramaturgiaa kuin kapellimestari orkesteriaan, määrittäen aiheet, tyylin ja rytmin. Cave avaa menneisyyttään ja syvimpiä ajatuksiaan uniikilla tyylillä, syöttäen katsojalle informaatiota haluamallaan tavalla ja mystifioiden tarinoitaan kuin laulujaan.

20,000 Days on Earth on epätavallinen elokuva epätavallisesta taiteilijasta, jonka ympärilleen luoma maailma on yhtä aikaa yksinkertainen aikataulutuksineen, mutta myös monikerroksinen universumi kertojansa muistoja myyteiksi muuttava tila ajan ja paikan tuolla puolen. Ilman kronologiaa etenevä elokuva rakentuu kuin varkain Caven itse itsestään maalaamaksi kokovartalopotretiksi, ilman dokumenteille tyypillistä listausta tehdyistä töistä. Täysin irrallisista fragmenteista muodostuva kokonaisuus, jossa keskusteluja käydään monilla eri tasoilla ihmisten ilmestyessä kuin tyhjästä kommentoimaan Caven kokemuksia kesken autoretkien, on intiimin rehellinen ja relevantti, mutta yhtä aikaa psykedeelisyydenkin rajoja hämärtävä retki todellisen kultti-ikonin elämään.

Caven ohella ääneen pääsevät yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista, Warren Ellis, joka paitsi, että soittaa useita eri instrumentteja Nick Cave and The Bad Seeds -yhtyeessä, on myös tehnyt erinomaista elokuvamusiikkia (The Proposition (2005), Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (2007), Tie (2009), Laittomat (2012)) tämän kanssa. Mukana ovat myös Caven vaimo Susie, näyttelijä Ray Winstone, kitaristi Blixa Bargeld sekä laulaja Kylie Minogue.

Yhteenveto
Kohteensa näköinen elokuva, yhtä aikaa hauras, kaunis ja koskettava, mutta myös vaarallinen ja provosoiva, sekä ennen kaikkea täysin ennalta arvaamaton.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016