Alkuperäinen nimi: 
300
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
111
300 (Special Edition)
J. Hakulinen, Ti, 18/09/2007 - 00:00

Elokuva
Persialaisen imperiumin jumalaksi itseään kutsuva hallitsija Kserkses (Rodrigo Santoro) lähestyy Kreikkaa miljoonia miehiä käsittävine sotajoukkoineen. Etujoukkona kulkevat Kserkseen lähettiläät yrittävät saada valtansa alle kaupunkivaltio Spartan, mutta sen vahva ja päättäväinen kuningas Leonidas (Gerard Butler) ei aio luopua rakkaasta valtakunnastaan. Taikauskoinen Spartan senaatti ei kuitenkaan voi lähettää suurta armeijaa taisteluun Karneian pyhänä aikana, joten Leonidas joutuu kohtaamaan jättiläismäisen sotajoukon vain 300 luotetuimman soturinsa sekä vähälukuisen ja kokemattoman kreikkalaisjoukon kera. Hänen ainoa mahdollisuutensa on siirtyä puolustusasemiin Thermopylain vuoristosolan suulle, missä persialaisten ylivoima menettää merkityksensä...

Tehdäänpä heti kättelyssä selväksi eräs asia: 300 ei perustu sataprosenttisesti historiallisiin tosiasioihin, vaan sarjakuvalegenda Frank Millerin näkemykseen kuuluisasta ja vähintäänkin eeppisestä Thermopylain taistelusta. Muiden muassa Batmanin ja Daredevilin käsikirjoittajana ja kuvittajana tunnetuksi tullut, sittemmin Sin Cityn luonut guru näki Leonidaksen ja tämän joukkojen edesottamuksissa ainekset sarjakuvaromaaniin, jonka hän siis toteutti yhdessä ex-vaimonsa Lynn Varleyn (joka on värittänyt Frankin töitä aina Ronin-tarinakokonaisuudesta lähtien) kanssa. Millerin rujo mutta toiminnallinen piirrostyyli, iskevä kerronta ja historialliseen kehykseen sijoitetut fantasiaelementit eivät varmasti miellytä kaikkia, mutta ohjaaja Zack Snyder otti asiakseen toteuttaa 300:n elokuvana. Ja hyvä niin.

300 on tehty samalla tekniikalla kuin edellinen Miller-filmatisointi Sin City (2005, ohjaajina Robert Rodriguez, Quentin Tarantino ja Frank itse), eli kuvaamalla näyttelijöitä vihreän screenin edessä ja lisäämällä taustat tietokoneilla jälkikäteen. Miller-Varley-kaksikolle ominainen graafinen ilme onkin vahvasti läsnä, ja varsinkin jälkimmäisen luoma värimaailma toimii elokuvassa tärkeänä tunnelmallisena osana. Kuva-asettelu on kuin suoraan sarjakuva-albumin sivuilta, eikä ihme – lähdeteos on toiminut kuvausten ajan koko tiimin raamattuna. Kaiken tämän seurauksena 300 on kuin jättimäinen visuaalinen namupala, äärimmäisen tarkkaan suunniteltu ja viimeistä piirtoa myöten harkittu trippi tarujen Spartaan.

Elokuvan tarina, vaikkakin kiehtova ja hienosti kirjoitettu, on kieltämättä hieman lattea pienistä sivupoluista ja sodan taustalla tapahtuvista poliittisista juonitteluista huolimatta. 300 ei tosin pyrikään teeskentelemään tarinavetoista elokuvaa, vaan on rehellisesti oma itsensä – täysiverinen väkivaltaspektaakkeli. Rainan ultratyylikkäästi toteutetut taistelukohtaukset saavat raavaan miehen innostumaan. Veren voi melkeinpä haistaa ja maistaa sen lennellessä kuvaruudulla, ja upea taistelukoreografia loksauttaa alaleuan ihmetyksestä lattiaan vähän väliä. En muista koskaan ennen nähneeni näin loistavasti tehtyä mättöä. Elokuvaa katsoessa tekisi oikein mieli yhtyä spartalaisten sotahuutoihin. Todettu on myös, että 300 on mainio parisuhde-elokuva. Siinä missä miehille tarjoillaan väkivaltaviihdettä, naispuoliset katsojat voivat hyvällä omallatunnolla ihastella Gerard Butlerin ja kumppanien treenattuja vartaloita. Omakin rouvaseni näkee varmasti vieläkin unia spartalaisista pyykkilautavatsoista...

Näyttelijöistä puheen ollen, Butlerin jämäkkä ja välillä kuivan humoristinen ote Leonidaksen rooliin toimii kuin tupakki. Hän viekin ansaitusti leffan omiin nimiinsä, perässään kertojana toimiva David Wenham ja muut spartalaiset. Rodrigo Santoro tekee kelpo työn uhkaavana Kserkseenä, eikä unohtaa sovi myöskään elokuvan traagisimpana hahmona, Ephialteena, esiintyvää Andrew Tiernania, joka osoittaa monipuolisuutensa vaikeassa ja kaksijakoisessa roolissa.

Tekniikka

Teknisesti 300-DVD on hyvin laadukas – kuten itse elokuva, julkaisu on toteutettu huolella ja ajatuksella. Anamorfinen 2.40:1-suhteen kuva on virheetön ja kontrasti on kohdallaan, joten elokuvan tummanpuhuva värimaailma pääsee hyvin esille. Dolby Digital 5.1-ääniraidan myötä tuntuu kuin olisi itse taistelukentällä miekkojen, keihäiden ja kilpien seassa. Kaikkia kanavia hyödynnetään tehokkaasti.

Lisämateriaali

DVD:n lisämateriaali koostuu pääosin hyvin toteutetuista ja mielenkiintoisista dokumenteista, joissa kuullaan myös itsensä Frank Millerin mietteitä 300:n kehityksestä idea-asteelta sarjakuvaksi ja sittemmin elokuvaksi. Vakuuttavat historiantutkijat kertovat muinaisesta Spartasta, ja samalla selvitetään virallisesti elokuvan suhde todellisiin tapahtumiin. Leffan tekemistä käsitellään laajasti, mihin liittyvät myös mainiot webisode-pätkät. Poistetuissa kohtauksissa nähdään lisää Ephialtesta ja persialaisia hirvityksiä. Kun mukana on vielä ohjaaja Snyderin kommenttiraita, ovat lisukkeet hienon elokuvan arvoiset.

Yhteenveto
Visuaalisesti upea, adrenaliinia ja verta tihkuva väkivaltaspektaakkeli, joka ei taatusti jätä ketään kylmäksi.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset arvostelukappaleesta Warner Bros. Entertainment Finland Oy:lle
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016