Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Alkuperäinen nimi: 
3SIMOA
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
90
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
3SIMOA
Jussi U. Pellonpää, Pe, 14/09/2012 - 00:00

Elokuva

Koko ajan pitsanhimoista kaveriaan Lassea (Rami Rusinen) vedättävä pikkukonna Simo (Olli Rahkonen) hankkii tuloja keikkailemalla asuntoja vaihtelevalla menestyksellä. Voitot tosin hupenevat Simon velkoihin alituiseen kättä pidemmällä uhkailevalle gangsterille Rimpille (Matti Onnismaa), eikä Lassen hellimä haave omasta pitseriasta Thaimaassa tunnu tulevan yhtään lähemmäksi. Kun Simo saa kuulla kostean yön seurauksena syntyneestä kupeittensa hedelmästä, tämä saa todellisen älynväläyksen ja patistaa Lassen lähestymään tomeraa yksinhuoltajaäiti Eevaa (Paula Vesala) ja tämän poikavauvaa Simoa (Iivari Salo), tarkoituksena olla kadonnut iskä Simo ja vohkia naisen hallussa oleva arvokas perintökoru. Hätävalheet ja väärinkäsitykset syöksevät veijarit kuitenkin alati syvenevään sumutusten spiraaliin, jonka aikana Lasse löytää itsestään hämmentäviä isyydenkin tunteita. Rimpiltä saatu vuorokauden armonaika huipentuu Simo-vauvan kunniaksi järjestettyihin juhliin, jonne on tunkua suuremmallakin sakilla sukulaisia ja naapureita.

Lyhäreitä ja mainoksia pykänneen ohjaaja Teemu Nikin kokopitkä esikoinen 3SIMOA yllättää paineista pakottomalla ottellaan ja buddy-, että kohelluskomedian perinteitä rehellisesti kunniottavan valmiilla käsikirjoituksellaan, jonka takana ovat leikkaajana ja tuottajanakin toiminut Nikki ja Jani Pösö.

Indie-periaatteella ilman tukia ja avustuksia duunattu, ripauksella romantiikkaakin hersyvästi maustettu konnakomedia toki syyllistyy hätäilyyn, toistoon ja turhaan kommeltamiseen, mutta rosot ja lommot tekevät sekoilun ja sikailun ohuella rajaviivalla tasapainoilevasta kohelluksesta vain entistä inhimillisemmän.

Vaikka 3SIMOA ei ole mahdottoman ha-ha-hauska, sen hulvaton huliviliote, suruton sekoilu ja roisit rääviydet saavat katsojan hekottelemaan paikoin aivan simona. Ämpäriälyttömät, mutta lopulta loogisesti jopa mahdolliset käänteet paljastavat kaikista pelureista uusia puolia, jotka onnistuvat nekin yllättämään positiivisesti.

Sivuroolien veteraaneja Onnismaaata, virkaintoisena vartijana riehuvaa Pekka Strengiä ja äidin helmoissa loisivaa kovanaamaa Antti Reiniä lukuun ottamatta kolmen Simon tarinaa kuljettavat uudet tuulet ja tulevaisuuden vahvat tekijät. Sanavalmis Olli Rahkonen on mainion röyhkeä opportunisti Simo, jolle Rami Rusisen sydämellinen ja lämmin Lasse toimii oppaana ihmisyyteen kuin Samu Sirkka Pinokkiolle ikään. PMMP:stä tuttu Paula Vesala tasapainottaa finaalin häämöttäessä aina vain hurjemmiksi meneviä käänteitä rauhallisella tulkinnallaan. Hyvissä rooleissa nähdään myös vielä tuntemattomammat Annika Aapalahti ja Aksa Korttila.

Yhteenveto
 

Hienosti onnistuneen Miss Farkku-Suomen ohella 3SIMOA valaa uskoa kotimaisen elokuvan jatkumosta, ja sen pysymisestä hyvissä ja rohkeasti uuteen katsovien tekijöiden käsissä.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016