Alkuperäinen nimi: 
50 First Dates
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
95
Aina eka kerta
Jukka Palmén, Pe, 29/10/2004 - 00:00

Elokuva

Lähimuistinmenetystä voidaan käsitellä elokuvissa monella eri tavalla. Vuonna 2000 valmistunut Memento osoitti, että se riittää pohjaksi hyvällekin trillerille, mutta ainakaan nyt arvosteltavan elokuvan perusteella romanttinen komedia ei vaikuttaisi olevan aivan yhtä hyvä keino lähestyä aihetta. Aina eka kerran (50 First Dates) on ohjannut Peter Segal, jonka lyhyehköltä ohjaajanuralta löytyy pelkkiä ääliömäisiä tusinakomedioita, jollainen Aina eka kertakin on. Elokuvan pääparin paikat ovat vallanneet Segalin luottonäyttelijä, koomikko Adam Sandler ja Drew Barrymore, jotka on tätä ennen nähty yhdessä elokuvassa Wedding Singer (1998). 

Henry Roth (Adam Sandler) on havajilaisessa merieläintarhassa toimiva eläinlääkäri, jonka unelmana on purjehtia omalla veneellä Alaskaan tutkimaan merieläimiä. Henrylle sattuu heti matkan alkuvaiheessa pieni haaveri, jonka seurauksena hän löytää pian itsensä paikallisesta kahvilasta hinausvenettä odottelemasta. Hän tutustuu kahvilassa paikalliseen tyttöön Lucyyn (Drew Barrymore) ja kaikki näyttää parin tunnin rupattelun jälkeen menevän putkeen. Seuraavana päivänä Henry tulee tapaamaan Lucya kuppilaan, mutta saakin käsittämättömän torjuvan vastaanoton. Kahvilan omistaja kertoo Henrylle Lucyn joutuneen vuotta aikaisemmin auto-onnettomuuteen ja sairastavan lyhytkestoisen muistin menetystä. Lucyn muisti nollautuu joka yö hänen nukahtaessa, hän siis elää aina saman päivän uudelleen ja uudelleen. Naistenmiehenä Henry ottaa Lucyn eräänlaisena haasteena ja päättää hurmata tämän joka päivä uudelleen ja uudelleen. Lopuksi käy niin kuin arvata saattaa: Henry rakastuu Lucyyn tosissaan.

Aina eka kerran melko mielenkiintoisesta - joskaan ei erityisen nerokkaasta - lähtökohdasta luulisi kehkeytyvän hyvääkin tilannekomediaa, mutta se on niin huumorin kuin lähes kaiken muunkin osalta hämmästyttävän vaisu esitys. Elokuva ei hieman yllättäen ammenakaan huumoriaan noloista tilanteista, joita voisi jo pienellä mielikuvituksen käytöllä muistihäiriöisen iskuyrityksistä kehittää. Henry saa tietää turhan aikaisin Lucyn sairaudesta ja keksii pian metodin, jolla saa Lucyn rakastumaan itseensä päivästä toiseen. Suhteesta karisee se viimeinenkin huumori, erästä aamuista herätystä lukuun ottamatta, ja jäljelle jää vain hampaita tuhoava siirappi ja pinnallinen dramatiikka. Huumori jää kaiken kaikkiaan kovin vähäiseksi ja pirstaleiseksi ja viimeisenä pakkokeinona sitä yritetään polkea omituisista ihmisistä, kuten Henryn työkaverista, josta ei tiedä onko hän mies vai nainen ja Lucyn hormonihäiriöinesestä bodariveljestä.

Naapurintyttömäistä karismaa hehkuva Drew Barrymore on juuri oikea valinta tulkitsemaan lapsellisen ylipirtsakkaa Lucya. Adam Sandlerin suoritukselle ei samanlaisia korusanoja tipu. Vaikka mies onkin päässyt joten kuten irti pahimmista maneereistaan, kilpailee hänen naamansa edelleen ärsyttävyydestä keskinkertaisen näyttelyn kanssa, joka suorastaan kalpenee Barrymoren ja jopa sivuosia esittävien Amy Hillin ja Blake Clarkin vierellä.

Aina eka kerran kuvauspaikkaa valittaessa on päädytty suorastaan nerokkaaseen ratkaisuun. Alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan elokuvan tapahtumat sijoittuvat Seattleen, mutta onneksi tekijät miettivät vähän pidempään ja onnistuivat pelastamaan elokuvansa ainakin tältä osin. Paratiisisaari on eksoottinen ja romanttinen tapahtumaympäristö, joka antaa tämänkaltaiselle elokuvalle kummasti lisäpontta lomanomaisen vapauden ja lämmön tunteen voimalla; elokuvasta huokuu kaikin puolin vapautunut ja rento fiilis.

Kuva

Kuvanlaadussa ei ole juuri moittimista. Aurinkoisen Havajin kirkas värimaailma on tallentunut filmille koko loistossaan ja sellaisena se on säilynyt myös dvd:lle aivan vähäistä haaleutta lukuun ottamatta, joka ei kuitenkaan missään vaiheessa pääse häiritsemään. Terävyydessä kuva on niin ikään myös loistavaa tasoa, mutta näin sivulauseessa voisi mainita ajoittaisesta, laajoilla väripinnoilla näkyvästä marginaalisen vähäisestä pakkausartefaktista.

Kuvanlaatu on näistä parista, juuri ja juuri mainitsemisen arvoisesta pikkuvirheestä huolimatta lähes referenssitasoa.

Ääni
Sanomattakin on selvää, ettei puhepitoisen elokuvan ääniraita kaipaa mitään maata järisyttäviä tehosteita tai huikeita kanavakierrätyksiä. Dolby Digita 5.1 -raitaa toistaa kuitenkin sen tärkeimmän eli puheen kiitettävällä arvosanalla ja antaa jopa takakanaville muutamassa kohtauksessa tekemistä sateen ja musiikin merkeissä. Subbari sen sijaan nököttää huoneen nurkassa hiljaisena ja toimettomana koko elokuva ajan.

Teddy Casteluccin mitäänsanomatonta tusina-scorea täydennetään muiden esittäjien rakkaus- ja paratiisihenkisillä biiseillä, kuten Bob Marleyn reggaella.

Lisämateriaali
Drew Barrymore and Director Peter Segal Commentery
eli kommenttiraita, jolla ovat äänessä Drew Barrymore ja Peter Segal. Molemmat kertoilevat innokkaasti ruudun tapahtumista. Keskustelu etenee koko ajan, eikä raidalla ei paljon hiljaisia hetkiä tule. Barrymoren puheenvuorot alkavat kuitenkin välillä ärsyttää, kun jutut menevät jatkuvasti kaikkien projektissa olleiden ihmisten ylitsepursuavaan kehumiseen ja ylistämiseen.

Featurettes

The Dating Scene
Tämä on 20-minuuttinen making of -dokkarin tapainen, joka keskittyy pelkästään henkilöihin elokuvan takana, ei niinkään itse elokuvan tekoon. Barrymore jatkaa samaa "rakastan kaikkia"-linjaansa, kuin kommenttiraidallakin, tosin niin sitä tekevät muutkin haastateltavat.

Talkin' Pidgin
Pidgin on eräänlainen Havajin slangi, jota elokuvassa puhutaan tämän tästä. Featuressa on haastateltu paikallisia asukkaita, jotka selittävät pidginin historiasta ja opettavat muutamia sanoja ja sanontoja. Pätkä kestää nelisen minuuttia.

Comedy Central's "Reel Comedy"
Tämä Comedy Central -kanavan tuottama vajaa 20-minuuttinen elokuvaesittelypätkä, jota isännöi Aina eka kerrassa Ulaa esittänyt Rob Schneider. Pätkässä haastatellaan Drew Barrymorea, Adam Sandleria ja Lucyn veljeä esittänyttä Sean Astinia. Haastattelut sisältävät lähinnä perustason kysymyksiä ("mitä osaa elokuvassa näyttelit") ja huonoja vitsejä.

Blooper Reel on pilalle menneistä kohtauksista ja muista kuvaustilanteissa tapahtuneista hauskoista pätkistä kasattu pariminuuttinen leike.

Sandler´s New Album on jokin Adam Sandlerin huumori-cd:n mainos. (0:30)

Deleted Scenes sisältää viisi elokuvasta poistettua kohtausta, jotka esitetään alkuperäisessä kuvasuhteessa, mutta letterboxattuna. Kohtaukset on mahdollista katsoa joko ohjaajan kommenttien kera tai ilman.

Music Videos -osio sisältää "Hold Me Now" by Wayne Wonder, Live Performance of "Amber" by 311 ja Love Song by 311 -musiikkivideot.

Filmographies -osiossa on tekstimuotoiset esittelyt Adam Sandlerista, Drew Barrymoresta, Rob Schneideristä, Sean Astinista, Dan Aykroydista, ohjaaja Peter Segalista sekä käsikirjoittaja George Wingistä.

Previews sisältää trailerit elokuvista Mona Lisa Smile,  Mr. Deeds ja Groundhog Day.

Yhteenveto
Aina eka kerta ei tuo mitään uutta romanttisen komedian rintamalle. Samat epäedullisista lähtökohdista tapahtuneet rakastumiset on nähty eri paikoissa eri näyttelijöiden suorittamina monta kertaa ennenkin ja tullaan näkemään vielä monta kertaa.

Aina eka kerta muuten spoilaa Sixth Sensen melko lahjakkaasti, joten suosittelen katsomaan sen ennen kuin kajoatte tähän elokuvaan.

Dvd-julkaisun laatu on nykyistä perustasoa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty promoversion pohjalta, joka on identtinen myyntiversion kanssa. Kiitokset Universalille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Drew Barrymoren ja Peter Segalin kommenttiraita - Featurettes - Blooper Reel - Sandler´s New Album - Deleted Scenes - Music Videos - Filmographies - Previews
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016