Alkuperäinen nimi: 
Alan Partridge: Alpa Papa
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
90
Alan Partridge: Kukkona tunkiolla
Jussi U. Pellonpää, Ke, 25/12/2013 - 00:00

Elokuva
Ääripinnallisen kiusankappaleen, eskapistisen tv-juontaja Alan Partridgen (Steve Coogan) ura on ollut laskusuunnassa jo pidemmän aikaa, mutta nyt pohjakosketus uhkaa toden teolla. Työpaikka pienellä North Norfolk Digital-radiokanavalla on vaakalaudalla, kun suuri mediakonserni ostaa koko aseman. Itsekkäänä narsistina Alan puhuu itselleen yt-neuvotteluissa jatkoa, mutta tulee samalla hankkineeksi potkut mukavalle kollegalleen Pat Farrelille (Colm Meaney). Kohtelustaan raivostunut Pat marssii haulikon kanssa takaisin entiselle työmaalleen vaatimaan sitä, mikä hänelle kuuluu ja vaatii poliisilta neuvottelijaksi ainoan luottoystävänsä Alanin, joka huomaa tilaisuutensa päästä takaisin parrasvalojen kirkkaimpaan keskiöön.

1990-luvun alussa BBC:n Radio 4:n On The Hour -ohjelmaan syntynyt hahmo Alan Partridge on Steve Cooganin, Patrick Marberin, Peter Baynhamin ja Armando Iannuccin luomistyön helmi, kotimaassaan Englannissa kulttikaraktääriksi kasvanut mediakasvo, jonka vaikutus on tuntunut niin radioaalloilla kuin tv-ohjelmissakin.
Suomessa yhtä lailla itseänsä täynnä olevia talk show-isäntiä ei ole näkynyt, jos ei Joonas Hytöstä ja Jari Sarasvuota lasketa, tosin sillä erotuksella, ettei kumpikaan härmäläisistä oman elämänsä sankareista ole fiktiivinen, vaan, ikävä kyllä, totisinta totta.

Britti-tv:n veteraanin Declan Lowneyn ohjaama Alan Partridge: Kukkona tunkiolla on konekivääridialogilla höystetty toimintakomedia, joka ripottelee kaiken kohelluksensa sekaan myös terävää yhteiskuntakritiikkiä ja näppäriä huomioita nykymaailmasta. Mukavan kotikutoisen oloinen elokuva tulvii tarttuvia yksrivisiä ja hersyvän mustaa huumoria, jonka pohja on vahvasti globaalissa populaarikulttuurissa. Yhtä lailla leffassa yhdistyy brittikomedian helmien, kuten Monty Pythonin ja Absolutely Fabulousin, fyysisyys, kärkevä kommentaari ja henkilöhahmojen rikkaus. Samalla Alan Partridge: Kukkona tunkiolla kierrättää kikattaen panttivankijännäreiden kliseitä.

Partridge on yhtä aikaa vastenmielinen kiipijä ja selkäänpuukottaja, jonka matkaa tuhoon seuraa messevällä mielihyvällä. Samalla ketku on kuitenkin myös rakastettava tohelo, jonka kärvistelyä seuraa suurella sympatialla.
Nykyään repertuaariaan myös draaman puolelle menestyksekkäästi laajentanut Coogan on Alanina täysin suvereeni, Partridgen ollessa pienimpiäkin nyannsseja myöten täydellisen hallittu hahmo, jonka tuntee, vaikkei olisikaan majaillut saarivaltiossa viimeistä 20 vuotta.

Partridge-universumista mukana ovat myös Felicity Montagun lämmöllä esittämä Lynn, Alanin äitimäinen assistentti, Phil Cornwellin DJ Dave Clifton, Tim Keyn mainio apparijuontaja Side Kick Simon sekä Simon Greenallin Michael, Alanin simppeli ystävä. Kymmenistä elokuvista tuttu irkkupersoona Colm Meaney osaa tehdä päähänpotkittuja kansanmiehiä vaikka unissaan, ja Pat Farrell kasvaakin omaksi kokonaiseksi persoonakseen, joka jakaa tasapuolisesti fokuksen Cooganin puhekone-Partridgen kanssa. Toinen veteraani, Sean Pertwee, on poliisin erikoisyksikön militantti komentaja Stubbs ja Anna Maxwell Martin konstaapeli Whitehead. Monica Dolan on Alanin romanttisen huomion kiinnittävä työkaveri Angela ja Simon Delaney Alanin kanssa radioajasta katkerasti kilpaileva Don.

Yhteenveto
Hillittömän hilpeä ja energinen komedia itsekeskeisestä mediapersoonasta toimii yli kulttuurirajojen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016