Alkuperäinen nimi: 
Naked Lunch
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1991
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
110
Alaston lounas
Jari Tomppo, To, 06/10/2005 - 00:00

Elokuva
"Nothing is true; everything is permitted."

Aloittelevan kirjailijan elämä ei liene tänään yhtään helpompaa kuin 1950-luvullakaan. Kustantajille kelpaavaa tekstiä ei ole helppo työstää ja syödäkin pitäisi. Elättääkseen itsensä ja vaimonsa David Cronenbergin elokuvan Alaston lounas päähenkilö, William Lee -niminen aloitteleva kirjailija joutuu työskentelemään tuholaisten hävittäjänä. Leen työssään käyttämä keltainen jauhe tappaa talossa ja puutarhassa, mutta aineella on mielenkiintoinen sivuvaikutus, jonka Leen vaimo Joan keksii: aine on erinomainen päänsekoittaja.

Alaston lounas perustuu William S. Burroughsin vuonna 1959 julkaisemaan samannimiseen kirjaan, joka ilmestyessään herätti melkoisesti pahennusta. Cronenberg puolestaan otti kirjasta päähenkilöiden nimet ja korvasi heidät William S. Burroughsin todellisilla ystävillä. Esimerkiksi karmealla tavalla pieleen mennyt humalainen Wilhelm Tell -leikki tapahtui kirjailijalle ja hänen vaimolleen. Bill Leen parhaat ystävät, Hank ja Martin perustuvat Burroughsin hyviin ystäviin Jack Kerouaciin ja Allen Ginsbergiin. Jossain vaiheessa päihtynyttä elämäänsä Burroughs asui Tunisialaisen satamakaupunki Tangerin kansainvälisellä vyöhykkeellä (international zone), joka muistuttaa melkoisesti Interzone-nimistä afrikkalaista satamakaupunkia, jonne Bill Lee pakenee virkavaltaa. Puhumattakaan siitä, että myös Burroughs oli huumeiden orja, joka työskenteli tuholaistentorjujana ennen kuin pystyi elättämään itsensä kirjallisilla töillään. Eikä liene sattumaa että Bill Leen tekeillään olevan kirjan nimi on Alaston lounas

Bill Leen roolissa nähdään Paul Verhoevenin Robocop-leffasta tuttu Peter Weller, jonka ilmeettömät kasvot ja tunteettomat silmät toimivat hienosti päänsä räjäyttäneen tuholaistorjujan roolissa. Weller on roolissaan lähes yhtä etäisen ja konemaisen oloinen kuin mekaanisena poliisina, mutta William Lee on kuitenkin lihaa ja verta oleva ihminen. Tai niin hän ainakin uskoo olevansa, tässä elokuvassa mitään ei voi pitää varmana. Australialaissyntyinen Judy Davis näyttelee sekä Bill Leen vaimoa että tämän huumehouruisten fantasioiden kohdetta onnistuen olemaan uskottava kahdessa hyvin erilaisessa roolissa. Bilbo Reppuli, anteeksi, Ian Holm nähdään fantasioiden kohteen aviomiehen roolissa. Holmin näyttelemällä Tom Frostillakin on vastineensa Burroughsin todellisen elämän ystävien joukossa. Salaperäisen tohtori Benwayn roolissa Roy Scheider tekee mainiota työtä.

Alaston lounas ei ole helppo elokuva katsojalle. Tarinassa on puolen tusinaa eri juonikuviota, jotka risteilevät enemmän tai vähemmän epäloogisesti toistensa kanssa. Tarkkaavainenkin katsoja joutunee turvautumaan muutamaan uusintakatseluun pystyäkseen hahmottamaan kerronnan eri tasot edes jotenkin ymmärrettävällä tavalla. Katsojaparan hämmennystä eivät ole omiaan helpottamaan kaksimetriset mugwumpit ja Leelle toimeksiantoja antavat jättimäiset kovakuoriaiset, jotka puhuvat valtavan peräaukon kautta. Puhumattakaan otuksista, jotka ovat puoliksi kirjoituskoneita ja puoliksi... jotakin muuta. 

Kärsivällisen katsojan vaivannäkö palkitaan kiehtovan kokemuksen muodossa. Alaston lounas on niitä elokuvia, joita voi analysoida eri näkökulmista loputtomiin ja elokuvan käänteitä voi tulkita lukemattomilla eri tavoilla. David Cronenberg on makaaberin elokuvakerronnan mestari ja Alaston lounas on hänen onnistuneimpia ja hämmentävimpiä töitään.

Kuva
Anamorfisessa kuvassa on hieman kohinaa, mutta ei häiriöksi asti. Kuva on kiitettävän terävä ja filmimäinen. Elokuvan värimaisema toistuu tarkoitetussa, ei aina kovin luonnollisessa, muodossaan.

Ääni
Elokuvan ääniraita on tarjolla vain stereomuodossa. Dialogi toistuu kiitettävän selkeästi ja tämän elokuvan kohdalla se riittää hyvin pitkälle. Kovin erikoisia äänitehosteita elokuvassa ei ole, mutta muutamissa kohtauksissa jäin kuitenkin kaipaamaan monikanavaisen äänimaailman tarjoamaa tilantuntua.

Cronenbergin luottosäveltäjä Howard Shore on luonut elokuvaan musiikkiraidan, joka oivallisesti tukee tarinan etenemistä.

Lisämateriaali
Traileria (1:29 ; 1.33:1 ; DD 2.0) kummoisempaa lisämateriaalia levy ei sisällä.

Yhteenveto
Alaston lounas ei ole mikään kevyt ajanvieteleffa, vaan kiehtova matka erilaisilla tajunnanlaajentajilla päänsä räjäyttäneen ihmisen omituiseen maailmaan täynnä toinen toistaan oudompia juonenkäänteitä. Tämän elokuvan lajityypin David Cronenberg hallitsee hienosti eikä elokuva tuota pettymystä miehen tuotannon ystäville. Peter Weller tekee pääosassa uransa todennäköisesti vakuuttavimman roolisuorituksen.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Bonukset: 
- Traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016