Alkuperäinen nimi: 
Anna Karenina
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
130
Anna Karenina
Jussi U. Pellonpää, Ke, 09/01/2013 - 00:00

Elokuva
Anna Karenina (Keira Knightley) elää liki aatelista elämää kaikilla herkuilla korkea-arvoisan virkamiessiippansa Aleksei Kareninin (Jude Law) kanssa. Arjen täyttää hemmoteltu elo keskellä palvelija-armeijaa ja illat riennot teattereissa ja ylenpalttisilla juhlilla. Anna elämä kokee kuitenkin suuren mullistuksen, kun hän tapaa menevästä maineestaan tunnetun kreivi Vronskin (Aaron Taylor-Johnson), jonka kanssa alkava salasuhde uhkaa romuttaa kumpaisenkin elämän perustuksiaan myöten. Romanttisesta tragediaksi kääntyvän rakkauden takana kuplii 1870-lukulainen tsaarinajan Venäläinen säätyyhteiskunta, jonka säännöt ja moraalikäsitykset tuovat draamaan omat julmat mausteensa.

Palkitun Joe Wrightin ohjaama ja arvostetun näytelmäkirjailijan Tom Stoppardin sovitus Leo Tolstoin klassikosta Anna Karenina tuo valkokankaille alkuperäiselle uskollisen, mutta visuaalisuudellaan aivan uudenlaisen näkökulman liki 150 vuotta vanhan romaanin kerrontaan.

Wrightin rohkean omaperäisessä ja avoimesti näytelmällisessä versiossa lavasteet siirtyilevät kesken kohtausten, pienoismallit kuvastavat ajankulua ja laukkakilpailutkin käydään teatterin lavalla. Omaperäinen julkituonti tuo monasti mieleen Baz Luhrmanin erinomaisen musikaalin Moulin Rouge! (2001), vaikkei Anna Karenina heittäydykään yhtä suin päin populaarikulttuurin vietäväksi.

Dario Marianellin skarvitarkka score natsaa täydellisesti Melanie Oliverin tyyliteltyyn editointiin, ja lopptuloksessa onkin samankaltaista kuvan ja äänen symbioosia kuin Wright/Marianellin viiden vuoden takaisessa hienossa menestysyhteistyössä Sovitus (Atonement, 2007), joka toi säveltäjälle myös Oscar-palkinnon. Huomionarvoisan komeaa on myös pääkuvaaja Seamus McGarveyn huikean hallittu kameratyöskentely, joka tavoittaa yhtä lailla lavastuksellisten ratkaisujen peinimmätkin yksityiskohdat, myös henkilöiden mielenliikkeet.

Erinomaisesti roolinsa tekevän pääkolmikon lisäksi myös sivuroolit on miehitetty mietityn tarkkaan. Sympaattinen Matthew Macfadyen on Annan veli Oblonski ja hauras Kelly Macdonald tämän vaimo Dolly. Kipakka Domnhall Gleeson näyttelee valtaapitäviä vastustavaa Konstantin Leviniä ja Alicia Vikander tämän mielitiettyä Kittya. Arvokas Emily Watson on kreivitär Lydia.

Yhteenveto
Komea ja ylenpalttisen rikas sovitus klassikkoromaanista imiasee helpolla mukaansa ja onnistuu kaiken briljeerauksensa keskeltä välittämään myös tarinan tragisuuden ja ihmiskohtaloiden koskettavuuden.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016