Ant-Man
Jussi U. Pellonpää, Ke, 22/07/2015 - 00:00

Elokuva
Kun neljännesvuosisata aiemmin S.H.I.E.L.D.-ryhmässä työskennellyt, atomihiukkasten manipulaation taitava tohtori Hank Pym (Michael Douglas) saa tietää, että hänen mullistava innovaationsa on päätynyt vääriin käsiin, hän tarvitsee tuekseen miehen, jolla ei ole mitään hävittävää. Sellaisen kuin vankilakierteeseen ajautuneen, mutta muuten varsin mukavan mestariluokan murtovarkaan Scott Langin (Paul Rudd), joka saa pian vastentahtoisesti huomata rekrytoituneensa sankariksi. Samalla kun Lang yrittää saada ex-vaimoltaan Maggieta (Judy Greer) oikeuden tavata tytärtään Cassieta (Abby Ryder Fortson), hänen on pyrittävä tulemaan toimeen Pymin isälleen katkeran tyttären Hopen (Evangeline Lilly) kanssa ja pelastettava siinä sivussa maailma joutumasta globaalin terroristiorganisaatio Hydran hallintaan.

Peyton Reedin ohjaama Ant-Man on puhdasta Marvel-magiikkaa, hiukan Guardians of the Galaxyn hengessä liukkaasti liikkuva humoristinen ja vauhdikas sarjakuvaseikkailu. Puhtipitoisen fantasian ohella kehyskertomuksissa on hauskojen detaljien lisäksi myös vahvaa draamaa, jonka kautta peilataan vanhempien ja lasten välisiä suhteita. Megaluokan supersankarielokuviin kuten Avengers, Thor ja Iron Man verrattuna Ant-Man keskittyy enemmän tarinaan, lähtee likkeelle perusteellisella henkilöesittelyllä ja rakentaa finaalin yhteenotolle kulissit, jossa toki piisaa efektiä ja tehostetta.

Teknisesti Ant-Man on tasalaadukasta Marvelia, isolla rahalla tuotettua efektitykitystä, jonka tiimellyksessä irrotellaan kekseliäästi normaalikokoisten ja kutistettujen tavaroiden mittasuhteilla ja muutoksilla. Kuten niin moni muukin Marvel-elokuva, myös Ant-Man pohjaa Stan Leen (cameoroolissa tälla kerralla baarimikkona), Larry Lieberin ja Jack Kirbyn kehittämään hahmogalleriaan. Käsikirjoituksen ovat Ant-Maniin rustanneet Edgar Wrightin ja Joe Cornishin tarinan pohjalta Adam McKay ja Paul Rudd.

Mahdottoman symppis Paul Rudd istuu mainiosti Ant-Manin cooliin pukuun, Michael Douglasin tuodessa kuviin arvokkuutta ja ryhtiä tohtori Pyminä. Evangeline Lilly säkenöi Pymin kitkeränkatkerana tyttärenä, ja monista tv-rooleistaan vihdoin ja viimein kunnolla esille pääsevä Corey Stoll on Pymin entinen appari Darren Cross, jonka suunnitelmat uhkaavat koko ihmiskuntaa. Tosin rooli pahoja hautovana Crossina jää perusteellisessa mielenvikaisuudessaan sankareiden jalkoihin, mutta se ei ole missään tapauksessa yritteliään Stollin vika.

Bobby Cannavale on Paxton, Langin ex-vaimoa Maggieta treffaileva rehti ja reilu poliisi, ja Michael Peña Langin entinen sellikaveri ja nykyinen rikoskumppani Luis, jolle on lohjennut leffan hauskimmat sutkaukset. Muista Marvel-yhteyksistä tuttuja erikoisoperaatoreita edustavat Anthony Mackien Falcon sekä Chris Evansin Captain America, jotka linkittävät Ant-Manin tarinan Marvelin elokuvauniversumiin tutusti vasta lopputekstien jälkeen.

Yhteenveto
Tasavahvaa Marvel-magiikkaa täyteen tupattu, vinhan viihdyttävä seikkailu, jolle luvataan jo jatkoakin. Ja hyvä niin, sillä koolla ei ole väliä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016