Alkuperäinen nimi: 
Arthur Christmas
Valmistusvuosi: 
2011
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
98
Artturi Joulu - Joulupukin poika
Jussi U. Pellonpää, La, 26/11/2011 - 00:00

Elokuva
Joulupukin paja on toiminut tehokkaasti jo vuosia, ja kuten mikä tahansa aikaansa seuraava suuryritys, myös se on nykyaikana viritetty teknologian avulla huippuunsa. Tietokoneohjattu hi-tech-logistiikka yhdistettynä tuhansien tonttujen sotilaallisen tarkkaan operointiin takaavat lahjat maailman kaikille lapsille juuri oikeaan aikaan. Kun itse Joulupukki (Jim Broadbent) päättää vetäytyä toimitusjohtajan virasta ansaitulle eläkkeelle, hänen paikkaansa kärkkyy vanhin poika Steve (Hugh Laurie). Stevelle tärkeintä joulussa on kuitenkin vain tehtävien tehokas suorittaminen, ja niinpä pikkutyttö Gwen Englannissa uhkaa jäädä aattona ilman toivomaansa pinkkiä polkupyörää. Joulun täydellinen onnistuminen jääkin Pukin nuoremman vesan, hövelin postipojan Artturin (James McAvoy), tehtäväksi, joka rekrytoi hommaan tehtäviinsä äärimmäisen vakavasti suhtautuvan paketoijatontun Bryonyn (Ashley Jensen), isoisänsä Jouluvaarin (Bill Nighy) sekä tämän vähintään yhtä vanhan poron suorittamaan tiukaksi menevää lahjojenjako-operaatiota. Känkkäränkän konkarin Jouluvaarin suunnistustaidot ovat kuitenkin sen verran ruosteessa, että reissusta tuleekin hurjavauhtinen seikkailu maailman ympäri.

Brittiläinen Aardman -tuotantoyhtiö on tullut tunnetuksi loistavista vaha-animaatioistaan Creature Comfort sekä Wallace & Gromit, eikä tasoa lasketa digitaalisesti luodun animaationkaan puolella. Käsityöpajan edellinen ”piirretty” oli mainio Virran viemää (Flushed Away, 2006) ja joulun henkeä tulvivan uutuuden, Artturi Joulu - Joulupukin poika -elokuvan, kohdalla rimaa on nostettu entisestään.

Teknisesti Artturi Joulu - Joulupukin poika on silkkaa silmäkarkkia: 3D on ajatuksella toteutettua ja syvyysvaikutelma laajuudeltaan huikeaa, hahmot piirretyn oloisesti karrikoituja, mutta täynnä persoonallisia piirteitä ja omaperäisiä yksityiskohtia. Harry Gregson-Williamsin hilpeä score on yksi onnistumisen takuutekijöistä. Toiminnallisissa ja koskettavimmissakin teemoissa on tukuttain lainoja monista elokuvamusiikin merkkiteoksista ja meiningin kruunaa kymmenien joululaujenkin nokkela kopioiminen.

Elokuvadebyyttinsä ohjannut Sarah Smith on nainen paikallaan hurjavahtisen seikkailun puikoissa ymmärtäen elokuvakerronnan eri aspektien välisen tasapainon hämmästyttävän hyvin. Peter Baynhamin ja Smithin käsikirjoitus on sekin erinomaisen ajateltu kombinaatio terhakkaa takaa-ajojännäriä yhdistettynä joulutarinoiden sydämelliseen perinteeseen. Huumori on paitsi oikeastikin valloittavaa, myös fiksua tarjoillen tarttumapintaa minkä ikäisille katsojille hyvänsä. Nautittavan notkeasti kulkeva kertomus sisältää myös hurjan määrän hervottoman hilpeitä viittauksia nykypäivän ilmiöihin, tapahtumiin ja henkilöihin.

Vakuuttavaa ja karismaattista päärooleihin palkattua brittijengiä ei tällä kerralla kuulla Suomessa yhdelläkään kopiolla, mutta mukavan ponnekkaasti kotimaisetkin alan ammattilaiset pärjäävät vauhtifilkan hahmoina. Munamiehenä kansakunnan kaapin päälle pomppinut Riku Nieminen on Artturina elementissään ja saa varsinkin vanhempien katsojien kasvoille leveän hymyn hurjissa puhetulvissa aivan mahdottomaksi heittäytyvän Markku Huhtamon Jouluvaarin kanssa. Alituiseen hörähtelevänä joulupukkina kuullaan dubbausten todellista veteraania, kymmenien Disney-leffojenkin käännöstyöt ohjannutta Pekka Lehtosaarta, kun taas Artturissa ohjauksesta on vastannut yhtä lailla kokenut dubbaaja Antti LJ Pääkkönen. Carla Rindell on lempeä Joulumuori, Aku Laitinen napakka saneeraaja Steve, Antti Lang tämän pokkaileva hanslankari Peter ja veikeästi piipittävä Outi Alanen Huhtamon kanssa parhaat heitot jakava Bryony.

Yhteenveto
Suurella sydämellä kerrotun tarinan Artturi Joulun voi jo nyt lukea mukaan joululeffojen klassikoihin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016