Avengers: Age of Ultron
Jussi U. Pellonpää, Ke, 22/04/2015 - 00:00

Elokuva
Samaan aikaan kun taistelu Hydran ja Avengersien välillä jatkuu, myös Iron Manina tunnetun Tony Starkin (Robert Downey Jr.) huoli maailman kohtalosta kasvaa. Yritys rakentaa suojeleva keinoäly lähtee kuitenkin lapasesta ja synnyttää omnipotentin teknohirviön Ultronin (äänenä James Spader). Ja kun koko maailman kohtalo on jälleen enemmän kuin vaakalaudalla, on supersankariryhmän käytävä viimeiseen suuren taisteluun eturintamassaan myös Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson), Kapteeni Amerikka (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth) ja Hawkeye (Jeremy Renner). Tosin yksin ei ole Ultronkaan, sillä tämä saa tuekseen kaksi katkeraa luonnonoikkua, Hydran muokkaamat Maximoffin mutanttikaksoset, Pietron (Aaron Taylor-Johnson) ja Wandan (Elisabeth Olsen), jotka myös Quicksilverina ja Scarlet Witchina tunnetaan.

Joss Whedonin jatko-osaa vuoden 2012 suurelle Marvel-monumentille The Avengers on odotettu suurella innolla ja Avengers: Age of Ultron täyttää lupaukset, ainakin suurimmilta osin. Mittavalle sankariryhmälle lohkeaa kaksi ja puolituntisesta megastuksesta esilläoloa kivan tasapuolisesti ja ehditäänpä survivaalissa esitellä muutama uusikin kasvo.

Pääpaino eläväisiä efektejä täyteen tupatussa tuhokuvassa on juuri sarjakuvamaisessa visuaalisuudessa, ja siinä urakassa Whedon mittavine budjeteineen ja pätevinä taikureineen onnistuu kieltämättä hyvin, vaikkakin kovimmissa kahakoissa keikka menee jo kornisti yli. Monasti tuntuukin kuin Avengers: Age of Ultronin sisään olisi kirjoitettu ihka oikeaa asiaakin, sillä aina kun Whedon malttaa jarrutella, eikä keskity vain täyttämään fanien unia tuhokuvilla, juttuun livahtaa kuin varkain draamaa ja jopa romantiikkaakin, sekä ihka aitoja asioita yhteistyöstä ja uskosta ihmisyyteen.

Raskain taakka jatkumossa on sälytetty Robert Downey Jr.:n Iron Manin harteille, jolle läheisimpinä tukea antavat Mark Ruffalon Hulk ja Chris Evansin sotilasarvollaan ryhmän päällikkyyden ansainnut Kapteeni Amerikka, vaikka toki kaikki muutkin Kostajat saavat oman suuren hetkensä valokeilassa. Kick-Assina sarjakuvasankaruutta jalkoväliin potkinut Aaron Taylor-Johnson pätee Quicksilverina mukavasti, mutta jää viihdyttävyydessä X-Men: Days of Future Pastissa (2014) samaa roolia tulkineen Evan Petersin hillittömästä läsnäolosta. Ihqu Elisabeth Olsen sitä vastoin tuo pikakiiturin siskona Scarlet Witchina kuviin kaivatun synkempiä sävyjä. Iron Maneista tuttu keinoäly Jarvis (äänenä Paul Bettany) saa aivan uuden olomuodon. Kuvissa piipahtavat myös tutut muista Marvel-leffoista, kuten Samuel L. Jackson, Stellan Skarsgård, Don Cheadle ja Anthony Mackie. Andy Serkis poikkeaa räyhäämässä asekauppias Ulysses Klawina, joka avaa tietä Marvelin Black Pantherin tulolle.

Yhteenveto
Paikoin täysin tukkoon tulitettu, mutta seesteisemmissä jaksoissaan mukavasti petraava supersankarointi, joka sulkee yhtä monta ovea kuin avaakin. Ja kuten aina ennenkin, Marvel-leffojen tapaan lopputekstien sekaan on piilotettu vielä pätkä tulevaa, joka vihjaa viime vuodelta tutun retkueen mukaantuloa seuraavaan Avengers -seikkailuun.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016