Alkuperäinen nimi: 
Batman v Superman: Dawn of Justice
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
151
Batman v Superman: The Dawn of Justice
Jussi U. Pellonpää, Ke, 23/03/2016 - 00:00

Elokuva
18 kuukautta Kenraali Zodin tuhoisan hyökkäyksen jälkeen raunioiksi laitettu Metropolis on rakennettu uudelleen, mutta ihmisten keskuudessa leviää huoli siitä, mitä tulevaisuus pitää sisällään. Erityisesti kansalaiset ovat huolissaan omnipotentin Supermanin (Henry Cavill) vallasta, joka halutessaan voisi tuhota kaiken yhdessä silmänräpäyksessä. Toiset taas uskovat Kryptonilta tulleen miehen olevan ainoa toivo, mutta Gotham Cityn oma vigilantti, sodassa Zodia vastaan läheisiään menettänyt Batman, joka myös multimiljonääri Bruce Waynena (Ben Affleck) tunnetaan, on asiasta eri mieltä. Kun Lepakkomies haastaa Teräsmiehen kehään, kukaan ei ymmärrä katsoa nurkkaan, missä lymyilee pahoja miettivä nero Lex Luthor (Jesse Eisenberg), jonka megalomaanisiin suunnitelmiin toisensa tuhoavat supersankarit sopivat vallan mainosti.

Kun Marvelin puolella eri yhteyksistä tutut supersankarit ovat tehneet kimppakeikkoja jo pidemmän aikaa, genren kovin kilpailija DC Comics lyö tiskiin kaksi sen kuuluisinta oikeuden puolustajaa, jotka ovat menestyneet komeasti omissa nimikkoelokuvissaan. Lajityypissään ylittämättömän Watchmenin (2009) ja Teräsmiehen viimeisimmän reinkarnaation Man of Steelin (2013) ohjanneen, tuhovisioiden spesialistin Zack Snyderin, Batman v Superman: The Dawn of Justice tykittää ns. täysillä, iskee valkokankaalle korkeaoktaanista toimintaa ja pistää paikat hajalle ennen näkemättömällä energialla. Tosin ohjaaja sortuu jälleen helmasyntiinsä ja puuduttaa loputtomassa tehostevyörytyksessään niin näkö- kuin kuuloaistinkin.

Chris Terrion ja David S. Goyerin käsikirjoittama efektimyrsky onnistuu kaiken paukkeen ja hävityksen alla käsittelemään myös varsin ajankohtaisia ja aina tärkeitä aiheita filosofisista, teologisista ja poliittisista näkökohdista. Samalla juttuun on livahtanut mukaan myös psykologinen lähestymistapa siitä, millaista on olla erilainen, ja mitä pelkoja ja painajaisia supersankaruus paikkaansa etisivissä individualisteissa herättää.

Faneille heitellään myös viitteitä DC Comicsin tulevista supersankarielokuvista, joista päällimmäisin on tietenkin ensi vuonna ensi-iltansa saava, ja niin ikään Snyderin ohjaama Justice League, jonka ryhmästä Wonder Woman (Gal Gadot), ehtii jo poikkeamaan kuvissakin.

Henry Cavill istuu Supermanin pukuun passelisti, mutta Ben Affleck Lepakkomiehen sotisopaan vieläkin paremmin. Paljon ja pitkään aivan turhaan parjattu Affleck tekee koston riivaamasta Batmanistaan hahmon, jonka tuska ja suru välittyy maskin ulkopuolellekin. Sen sijaan Jesse Eisenbergin kikattava ja nikotteleva Lex Luthor on taas vallan liikaa sarjakuvamainen hahmo. Amy Adams jatkaa Lois Lanen roolissa, Laurence Fishburne on Daily Planetin päätoimittaja Perry White, Holly Hunter senaattori Finch; Diane Lane Martha Kent ja Jeremy Irons Bruce Waynen monitaitoinen hovimestari Alfred.

Yhteenveto
Paikoin kaikki aistit tukkoon turruttava megapommitus on odotuksia parempi paukutus, joka onnistuu kaiken tuhon alta kaivamaan esiin tarinaakin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016