Alkuperäinen nimi: 
Black Mass
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
122
Black Mass
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/12/2015 - 00:00

Elokuva
Boston 1975. Lapsuudenkaverit James ”Whitey” Bulger (Johnny Depp) ja John Connolly (Joel Edgerton) ovat ajautuneet lain eri puolille. Samaan aikaan kun Bulgerin raaoin ottein johtama, Etelä-Bostonia hallussaan pitävä Winter Hill Gang käy avointa sotaa italialaista Angiuolon perhetta vastaan, nopeasti urallaan FBI:n agenttina edennyt Connolly palaa kotokulmilleen mielessään molempia hyödyttävä ehdotus. Jos Bulger aloittaisi salatun yhteistyön Connollyn kanssa littovaltion poliisin tiedonantajana, saisi hän samalla suojan viranomaisilta omille toimilleen ja tietoja virkavallan suunnitelmista. Bulgerille järjestely avaa ovet hallita koko osavaltiota ja pian tämän kovalla kädellä johtaman rikosorganisaation lonkerot ovat levinneet laajemmallekin maahan, samalla kun Connolly kerää kunniaa mafian vastaisessa taistelussa. Mutta kun silmukka tämän epäpyhän liiton ympärillä alkaa lopulta kiristyä, kukaan pelureista ei ole enää turvassa.

Taitavana henkilöohjaajana elokuvillaan Crazy Heart (2010) ja Rautakaupunki (2014) vakuuttaneen Scott Cooperin Black Mass on komea tositapahtumiin pohjaava gangsterikronikka, ajankuvaltaan ja näyttelijätyöltään laatutyötä ja kaikin puolin kelpo trilleri, mutta yhtä lailla faktapohjaisia tapahtumia rekonstruoidessaan kuin kuukausi sitten ensi-iltansa saanut Legend, se ei tuo krimigenreen tai sen kuvaamiseen mitään poikkeuksellisen uutta. Kerrontatavan tuttuus ei suinkaan tarkoita sitä, että Black Mass olisi millään tavoin huono elokuva. Rikotulla kronologialla etenevän elokuvan narraatio kasvaa todistajalausunnoista, joita latelevat homman jo karahdettua kiville lukuisat rikolliset ja virkamiehet.

Jez Butterworthin ja Mark Malloukin Dick Lehrin ja Gerard O`Neillin best sellerin Black Mass: Whitey Bulger, the FBI, and a Devil's Deal pohjalta muokkaama käsikirjoitus piirtää hyytävän kuvan todellisen elämän sosiopaatista Whitey Bulgerista, mutta antaa yhtä lailla tilaa myös oman kunninhimonsa sokaiseman John Connollyn tarinalle. Bulger, joka piti pitkään hallussaan kakkossijaa FBI:n Most Wanted-listalla, heti Osama bin Ladenin jälkeen, on kiehtonut hahmona elokuvatekijöitä jo pitkään, mutta kumma kyllä, päähenkilönä miestä ei ole ennen Black Massia nähty. Tosin Jack Nicholsonin roolihahmo Frank Costello, Martin Scorsesen loistavassa krimikronikassa The Departed (2006), perustui osittain Bulgeriin.

Lähes tuntemattomaksi maskeerattu Johnny Depp vetää uransa jäätävimmän roolin selvästi psykoottisena Whiteyna, jonka läpitunkevan katseen alla ei ole turvassa kukaan edes lähimmästä piiristä, mutta yhtä lailla vakuuttavaa työtä tekee myös Joel Edgerton, jonka Connolly toimii Bulgerin rinnalla yhden USA:n rikoshistorian tutkituimman tapauksen kantavana voimana.

Sivurooleissa on myös taitavaa väkeä, joista eniten esille nousevat Benedict Cumberbatchin Billy Bulger, Whiteyn pahaan rakoon joutuva senaattoriveli, ja Rory Cochranen Steve Flemmi, Jesse Plemonsin Kevin Weeks sekä W. Earl Brownin John Martorano Winter Hill Gangin torpedoina. Virkavallan puolella tärkeissä osissa ovat David Harbour Connollyn kollegana Frank Morrisina ja Kevin Bacon agentuurin asemapäällikkönä Charles McGuirena sekä Corey Stoll Bostonin uutena yleisenä syyttäjänä Fred Wyshakina. Muita maininnan erikseen ansaitsevia ovat Peter Saarsgard tasapainottomana Brian Halloranina, Julianne Nicholson Connollyn vaimona Mariannena sekä Erica McDermott Bulgerin vaimona Maryna.

Yhteenveto
Erinomaisen hyvin näytelty ja pieteetillä rekonstrutoitu trilleri, kaikin puolin laadukas historiikki yhden amerikan etsityimmän rikollisen noususta ja tuhosta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016