Alkuperäinen nimi: 
Class of '76
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
96
Class of '76
Vesa Jalkanen, Ke, 18/04/2007 - 00:00

Elokuva
Class of '76 on alun perin televisiolle tehty, vajaan kolmen tunnin mittainen kaksiosainen minisarja, josta DVD-julkaisua varten tehty puolitoistatuntinen elokuvan mittainen esitys. Pääosassa on maineikas, lukemattomia laadukkaita roolitöitä tehnyt skottilaissyntyinen näyttelijä Robert Carlyle (The Full Monty, Trainspotting). Ohjaaja Ashley Pearce on työskennellyt pelkästään televisiotuotantojen parissa ja meriittilistalta löytyy mm. televisiosarjojen Murder City (2005) ja Casualty (2000) episodien ohjauksia.

Tarina alkaa lupaavasti kohtauksella menneisyyden aaveiden ja syyllisyyden taakan riivaamasta miehestä, joka näyttää pakenevan jotain epämääräistä uhkaa. Paon päätteeksi hän jättäytyy rekka-auton alle ja koko tapaus tulkitaan sekopäisen miehen itsemurhaksi. Tutkimuksissa ilmenee, että Pat Fisher (Stephen Mapes) oli jo vuosia tuntenut olonsa uhatuksi. Ennen kuolemaansa hän oli nauhoittanut omia vainoharhaiselta kuullostavia epäilyksiä, joiden taustat yltävät kolmen vuosikymmenen taakse hänen kouluaikoihin ja vuoteen 1976. Fisher ei uskonut muutamalle luokkakaverille sattuneiden onnettomuuksien olevan sattumaa. Etsivä Monroe (Carlyle) epäilee tapauksessa olevan jotain hämärää. Vaikka sekä hänen esimiehensä Pritchard (Tony Haygarth) että kollegansa Steven Grant (Daniel Mays) pitävät tapausta loppuun käsiteltynä, päättää Monroe jatkaa tutkimuksia.

Monroe etsii Fisherin vanhoja luokkakavereita selvittääkseen tapahtumien taustoja. Myös Fisherin entinen koulukaveri Colin Somerville (Sean Gallagher) pelkää Fisherin tavoin kuolemantapausten taustalla olevan jotain hämärää. Somerville uskoo tapausten liittyvän vuonna 1976 tapahtuneeseen yhä selvittämättömään nuoren tytön murhaan, josta aikanaan epäiltiin hieman erilaisena pidettyä Aiden Thompsonia (Kevin French). Mitään ei kuitenkaan voitu todistaa Aidenin äidin ja veljen antaessa hänelle alibin. Pitkän empimisen jälkeen Somerville yllättäen paljastaa toisenkin mahdollisen epäillyn: luokkakuvassa epämääräisenä hahmona esiintyvän pojan, jonka henkilöllisyyttä kukaan ei tunnu muistavan.

Brittiläiset poliisi- ja rikossarjat ovat yleensä tunnettuja korkeasta laadustaan. Osittain tästä johtuen Class of '76 tavanomaisen ja ennalta-arvattavan juonen ja hengettömien henkilöhahmojen vuoksi on suuri pettymys. Epäilemättä tarina on kärsinyt huomattavasti raskaalla kädellä tehdystä lyhentelystä ja oletettavasti alkuperäisessä minisarjassa tapahtumilla on enemmän aikaa kehittyä ja henkilöillä tilaa hengittää. Nykymuotoisena elokuvaformaattiin sopeutettuna juoni kulkee laukkaamalla eteenpäin esitellen uusia hahmoja jatkuvalla syötöllä. Samalla muutamia juonenkäänteitä lakaistaan maton alle ja esimerkiksi viittaukset mahdollisiin yliluonnollisiin tapahtumiin jäävät ohikiitäväksi kuriositeetiksi.

Tekniikka
Teknisesti DVD-julkaisu ei häikäise laadullaan. Kuva kärsii paikoitellen huomattavasti pakkauksesta johtuvista ongelmista, kuten pikselöitymisestä ja liikesumeudesta. Mustan taso kuten myös värit jäävät paikoitellen vaisuiksi ja hämärämmissä kohtauksissa on vaikeaa nähdä tapahtumia. Dolby Digital 2.0 -ääniraita ajaa asiansa tyydyttävästi. Dialogista saa varsin hyvin selvää ja musiikki toistuu kohtuullisen hyvin.

Lisämateriaali
Levyllä ei ole lisämateriaalia.

Yhteenveto
Ennalta-arvattavassa, aavistuksen yliluonnollista mystiikkaa sisältävässä trillerissä pohdiskellaan erään koululuokan oppilaiden näennäisesti sattumanvaraisia kuolemantapauksia.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Panvisionille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016