Alkuperäinen nimi: 
Collateral
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
115
Collateral – Väärä aika, väärä paikka (Special Edition)
Corca, Ti, 22/03/2005 - 00:00

Elokuva

"It started like any other night."

Hollywoodissa tehdään lukuisia toimintajännäreitä vuosittain. Useimmat näistä ovat tavallisen geneerisiä viihdetykityksiä haarautuen joko toteutukseltaan vahvempiin trillereihin tai sisällöttömiin kahden tunnin lobotomiakierroksiin. Jäljelle jäävä pienempi toimintajännäreiden joukko tarjoaakin sitten jotain aivan muuta. Persoonallista tyyliä, sielukkuutta ja sisältöä. Veteraaniohjaaja Michael Mannin moderni toimintatrilleri Collateral kuuluu tämän marginaalisen ryhmän virtaviivaisimpiin edustajiin.

Taksikuski Max (Jamie Foxx) on yhdellä tavallisista ajokierroksistaan Los Angelesin öisillä kaduilla, kun kyytiin astuu harmaaseen liikemiehen kokopukuun pukeutunut tyylikäs Vincent (Tom Cruise), joka tekee Maxille poikkeuksellisen tarjouksen: 600 dollaria kylmää käteistä, mikäli tämä vie hänet kaikkiin illan viiteen liiketapaamiseen. Maxilla ei ole mitään aavistusta siitä, että hän lupautui juuri kylmäverisen ammattipalkkatappajan kyytipojaksi.

"Don't get me cornered. You don't have the trunk space."

Collateral on pienimuotoinen, mutta poikkeuksellisen tiivistunnelmainen toimintatrilleri. Sen voimanlähteenä toimii kaksi toisistaan täysin poikkeavaa päähenkilöä, joiden vastakkaiset ideologiat ja elämänarvot ajautuvat vähitellen törmäyskurssille. Siinä missä tavallisen keskiluokkainen ja terveen moraalikäsityksen omaava Max elää aloitekyvyttömänä ja epävarmana taksikuskina rutiiniensa vankina, kontrolloi määrätietoinen ja korkeakoulutettu palkkatappaja Vincent täydellisesti omaa ympäristöään kylmäveristen motiiviensa siivittäminä. Näiden peilikuvamaisten hahmoelementtien interaktio tuo kineettisen lopputuloksen kaksikon voimasuhteiden kehittyessä mustavalkoisista lähtöasetelmistaan kohti harmaan monisävyjä.

Yksi Collateralin vahvuuksista on sen henkilövetoinen ja maltillisesti rakentuva kerronta, joka ei paljasta korttejaan nykyjännäreiden tapaan missään vaiheessa ennen lopullista ratkaisuaan. Myös tarinalle annetaan henkilöhahmojen ohella reilusti tilaa. Tämä näkyy poikkeuksellisen vahvana, lähes hypnoottisen vangitsevana tunnelmana, jota tehostetaan harvoilla, mutta sitäkin väkevämmillä toimintakohtauksilla. Collateral ei kaikessa sisällöllisvisuaalisessa loistossaan ole kuitenkaan aivan vailla säröjä. Vaikka juonikuviot etenevät oivallisin yllätysmomentein varustettuina, elokuvan lopullista kuplettia käännetään turhankin tavanomaisen jännäripiipertelyn suuntaan. Kliimaksi ei aivan yllä muun elokuvan tasolle, mutta jännite pitää tästäkin huolimatta hyvin loppuun asti.

Molemmat pääosanäyttelijät tekevät arkkityypeistään poikkeavat roolityöt. Siloposkirooleistaan (Top Gun, 1986 ja Cocktail, 1988) pitkään tunnettu Hollywoodin suosikkipoju Cruise on kasvanut todella valovoimaiseksi näyttelijäksi reilun 20-vuotisen uransa aikana. Vahvana luonnenäyttelijänä kykyjään usein väläyttelevä Cruise on viimeisten vuosien aikana hakeutunut vain itseään haastaviin rooleihin, tämä näkyy myös Collateralin debyyttirikollisen saappaissa. Hopean harmaasävytteiseksi hiuspalettinsa värjännyt, ulkonäöltään karkeampi Cruise saa Vincentin yksisuuntaisen palkkispahiksen hahmoon ekstensiivistä painoa ja syvyyttä, vaikkei tyylitellyn kylmästä roolistaan todellista pahuuden särmää löydäkään. Terävän dialogin moniulotteisessa käsittelyssä karismaattinen ja väkeväilmeinen Cruise on edelleen sukupolvensa ässä.

Lavakoomikkona ja yleisenä vitsinvääntäjänä paremmin tunnettu Jamie Foxx (Oscar-voittaja elokuvasta Ray, 2004) tekee sujuvan roolityön inhimmillisenä taksikuskiduunari Maxina, joka elää rutinoidussa kuplassaan elämän rajattomien mahdollisuuksien ja ratkaisevan askeleen ottamisen rajamailla. Foxx onnistuu pitämään roolinsa matalaprofiilisena ja hienovaraisena, antaen näin tilaa hahmonsa kehitykselle Vincentin ristipaineessa. Muista rooleista mainittakoon huumejaoston salaoperaatioista vastaava rikosetsivä Fanning (Mark Ruffalo) sekä FBI:n Weidner (Peter Berg) ja Pedrosa (Bruce McGill), joiden kitkainen yhteistyö Vincentin suorittamien rikosten tutkinnassa jää taustastatistin rooliin Collateralin ydintarinassa. Leffan alussa vilahtavat myös lukuisista sivuosistaan tuttu näyttelijätär Debi Mazar sekä toimintatykki Jason Statham.

Kuva

Visuaalisesta kuvaustyylistään tunnettu Michael Mann kuvasi elokuvan lähes kokonaan HD-digitaalivideokameralla (Sony F900) tuodakseen öisen Los Angelesin esille tavalla, joka mahdollistaisi huomattavasti yksityiskohtaisemman ja läpikuultavamman kaupunkinäkymän. Tämä näkyy Collateralin ulkoasussa sekä itse DVD-julkaisun kuvanlaadussa. Anamorfisen 2.40:1-kuvan filmimäisen luonnollinen terävyys, syvyysvaikutelma, kontrastien ja mustan toisto yhdessä hehkuvan värimaailman kanssa ovat ehdotonta DVD-referenssitasoa.


Ääni
Elokuvaan sisällytetty Dolby Digital 5.1 -ääniraita tukee mainiosti ruudun tapahtumia. Äänimaisemaa tehostetaan runsaasti softeilla ambienssitaustoilla sekä James Newton Howardin monisävyisillä musiikkikappaleilla, jotka täyttävät vaivattomasti kuuntelutilaa. Dialogi toistuu pehmeän tarkasti, ja korkeatasoisen miksauksen vahva tilavaikutelma sekä matalien taajuuksien monipuolinen hyödyntäminen antavat Michael Mannin trillerivisioille viimeistellyn audiojäljen.


Kuriositeettina mainittakoon Mannin Heat (1995) -elokuvasta tuttujen laukausten vaihdon realistinen audiototeutus, joka simuloituu myös Collateralissa. Dynaamiset kajahdukset eivät vain kuulosta aidoilta, ne esittävät armottomasti tuliaseiden desibelivoimaa.

Lisämateriaali

DVD:n lisämateriaali on jaettu moderniin nykytyyliin fiksusti kahdelle levylle, joista toinen sisältää elokuvan, toinen itse ekstralisukkeet. Lisämateriaali on myös suomeksi tekstitetty, mikä on aina plussaa.

Levy 1:

Ohjaaja Michael Mannin kommenttiraita
Itse maestron elokuvan pituinen kommenttiraita Collateralista tarjoaa runsaasti triviatietoa näyttelijäroolituksista ja käsikirjoituksesta lähtien pienten detaljien ja omien motiivien analysoimiseen asti. HD-kuvausta käsitellään myös tasaisin väliajoin. Erittäin asiapitoinen kommenttiraita, joka luotaa syvälle Collateralin rakenteisiin.

Levy 2:

City of Night: The Making of Collateral (41:00 min)
Erittäin mielenkiintoinen dokumentti elokuvan tekemisestä näyttelijöiden ja ohjaajien studiokommentein. Runsaasti leikkeitä myös kuvauspaikoilta, joskin enemmän olisi kaivannut live-materiaalia itse kohtausten synnystä ja harjoitteluvaiheista. Herkkupaloina tarjoillaan Tom Cruisen uran ensimmäiset kovat sarjat käsiaseella harjoitusleirillä sekä muita pieniä videokilppejä näyttelijöiden valmistautumisesta ennen kuvauksia. 

Special Delivery (1:10 min)
Hauska pieni videotaltiointi piilokameroin Tom Cruisen sulautumisesta massaan tämän viedessä FedEx-kuriiripalvelun nimissä tilatun paketin kauppahalliin Los Angelesissa. Testi oli osa Cruisen preppaamista anonyymin palkkatappajan rooliinsa.

Deleted Scene with commentary (1:57 min)
Yksi poistettu kohtaus ohjaajan kommentein.

Shooting on Location: Annie's Office (2:33 min)
Läpileikkaus Collateralin yhteen yökohtaukseen ohjaajan kommentein.

Tom Cruise & Jamie Foxx rehearse (4:14 min)
Pääkaksikon lyhyehkö harjoituspätkä toistensa kanssa. Tämänkaltaiset näyttelijöiden interaktiiviset harjoitusdokumentit ovat minkä tahansa DVD-julkaisun ehdoton suola. Harmi, ettei pituutta ole neljää minuuttia enempää, tätä olisi mielellään seurannut pidempäänkin. Kuriositeettina: lippalakkipäinen pitkätukka-Cruise on harjoituksissa hieman eri lookissa kuin itse elokuvassa.

Visual FX: MTA Train (2:27 min)
Visuaalisten tehosteiden läpileikkaus elokuvan junakohtauksessa.

Yhteenveto

Collateral on piristävä poikkeus nykyajan riemunkirjaviin toimintajännäreihin. Se palauttaa tarinan sekä henkilöhahmot tapahtumien keskipisteeseen ja antaa virran viedä. Michael Mannin kiireetön kerronta ja visuaalisesti vangitseva kuvaustyyli antaa sanoille "jännitys" ja "tunnelma" niiden todellisen painoarvon. Elokuva käsittelee improvisaatiota ja valittuja elämänpolkuja teemoina, joiden äärelle katsojakin saattaa huomaamattaan pysähtyä. Puhtaasti toimintaelokuvana Collateral tykittää säästellen, mutta jokaisella kerralla kohtaukset ovat täynnä intensiivistä energiaa ja voimaa.

Tavanomaisista ja hivenen kiirehdityistä loppukäänteistään huolimatta Collateral on perinteisten klassikkojännäreiden ja nykyaikaisten teknotrillereiden hybridi, joka tulee kestämään aikaa huomattavasti lajityyppinsä perusteoksia pidempään. DVD on teknisesti erittäin korkeatasoinen.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Ohjaaja Michael Mannin kommenttiraita City of Night: The Making of Collateral Special Delivery Deleted Scene with commentary Shooting on Location: Annie's Office Tom Cruise & Jamie Foxx rehearse Visual FX: MTA Train
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016