Alkuperäinen nimi: 
Dirty Dancing
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1987
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
S
Kesto: 
96
Dirty Dancing - Kuuma tanssi
Jari Tomppo, La, 10/07/2004 - 00:00

Elokuva

Kesä 1963, hetki ennen ennen JFK:n salamurhaa oli vielä viattomuuden aikaa USA:ssa ja tähän ajankohtaan ajoittuu Emile Ardolinon vuonna 1987 ohjaama menestyselokuva Dirty Dancing. Tapahtumapaikka on vauraamman väen suosima lomakylä jonne 17 -vuotias Frances "Baby" Houseman (roolissa 27 -vuotias Jennifer Grey) saapuu viettämään lomaa vanhempiensa (Jerry Orbach ja Kelly Bishop) ja sisarensa Lisan (Jane Brucker) kanssa.

Baby joutuu pian lomakylää ylläpitävän Max Kellermanin (Jack Weston) niljakkaan pojanpojan Neilin (Lonny Price) piirittämäksi, mutta todellista vetoa hän tuntee tanssinopettaja Johnny Castlea kohtaan. Parikymppisenä Johnnyna nähdään 35 -vuotias Patrick Swayze läpimurtoroolissaan. Päiväsaikaan Johnny opettaa lomanviettoon saapuneille varakkaille ja tylsistyneille kotirouville foxtrotia, mutta iltaisin hän on mukana lomakylän muiden nuorten työntekijöiden hikisissä juhlissa joissa tanssitaan aivan toisenlaisia tansseja.

Johnnyn pitäisi yhdessä vakituisen tanssipartnerinsa Pennyn (jonka roolissa nähdään 31 -vuotias Cynthia Rhodes) kanssa osallistua tärkeään tanssinäytökseen varmistaakseen töitä jatkossakin. Penny joutuu kuitenkin jättämään näytöksen väliin sillä hänen on hankkiuduttava eroon ei-toivotusta rakkauden hedelmästä (ei, Johnny ei ole syyllinen). Baby saa tilaisuutensa osoittaa taitonsa sillä hänen on muutamassa päivässä opittava hallitsemaan Pennyn rooli Johnnyn partnerina. Tanssiharjoitusten myötä sankarimme luonnollisesti rakastuvat toisiinsa ja tämähän ei varsinaisesti miellytä Babyn varakasta lääkäri-isää joka yllättäen ei pidä tanssinopettajagigoloa unelmavävynään.

Elokuvan varsinainen juoni on juuri niin paperinohut kuin ylläolevasta voi päätellä, mutta Dirty Dancingin teho onkin ennenkaikkea erinomaisen näyttävissä hikistä erotiikkaa tihkuvissa tanssinumeroissa jotka todella tekevät oikeutta elokuvan nimelle. Patrick Swayze sen enempää kuin Jennifer Greykään ei ole mikään suuri näyttelijä, mutta tässä elokuvassa heidän kemiansa toimivat mainiosti yhteen. Kuten monessa muussakin amerikkalaisessa teinileffassa Dirty Dancingissakin tosin hieman kummastuttaa kolmekymppisten näyttelijöiden käyttäminen teini-ikäisten rooleissa.

Dirty Dancing tavoittaa mainiosti kuvaamansa aikakauden hengen ja tunnelman. Kenties jopa liiankin hyvin sillä sen kuvaama arvomaailma ja ristiriidat olivat herttaisen vanhentuneita jo 1980 -luvulla.

Kuva

Anamorfinen kuva on parempaa keskitasoa vaikkakin hivenen pehmeänpuoleinen ja pimeämmissä kohtauksissa kuva on ajoittain varsin rakeinen.

Ääni

Dolby Digital 5.1 -ääniraidan lisäksi tarjolla on dts 5.1 -ääniraita, joka erityisesti musiikkikohtauksissa toimii todella hienosti. Niinikään elokuvan dialogi toistuu ongelmitta.

Lisämateriaali

Elokuvan ystävien kannattaa ehdottomasti kuunnella käsikirjoittaja Eleanor Bergsteinin kommenttiraita, joka on erittäin informatiivinen. Hyvän kommenttiraidan vastapainoksi muuta kelvollista lisämateriaalia ei mukaan ole tarttunutkaan. Behind the Scenes -nimellä varustettu 6,5-minuuttinen kooste sisältää lähinnä näyttelijöiden ja elokuvan tekijöiden mainoshenkisiä haastattelunpätkiä. Trailerit-otsikon alla on Dirty Dancing -trailerin (2:06 ; 1.33:1 ; DD 2.0) ohella esittely Kevin Costnerin kehutusta Open Range -länkkäristä (2:27 ; 1.85:1 LBX ; DD 2.0). Kaikki DVD:n lisämateriaali on tarkoitettu vain englannintaitoisille.

Yhteenveto

Kukaties tämä elokuva vieläkin puree innokkaimpiin kasarinostalgikkoihin. Meille muille tarpeeksi vanhoille tämän katsominen tuo mieleen enemmän tai vähemmän noloja muistoja noilta kaukaisilta ajoilta. DVD -julkaisu on teknisesti keskitasoinen.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu julkaistu aikaisemmin CinemaSF:ssä.
Ääni: 
DTS, Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016