Alkuperäinen nimi: 
Dog Soldiers
Valmistusvuosi: 
2002
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K18
Kesto: 
100
Dog Soldiers
Jari Tomppo, La, 31/07/2004 - 00:00

Elokuva
Hyvät ihmissusielokuvat ovat olleet viime vuosina harvassa ja jos oikein tarkkoja ollaan ei Neil Marshallin ohjaama ja kirjoittama, brittiläis-luxenburgilaisena yhteistyönä valmistunut Dog Soldiers varsinaisesti ole elokuva ihmissusista, vaan ryhmästä sotilaita jotka koettavat pysyä elossa ihmissusien hyökätessä heidän kimppuunsa. Dog Soldiers ei selittele mistä ihmissudet tulevat tai kuinka tappaa moisia otuksia. Epäilemättä Marshall on tietoinen aiheesta aikaisemmin tehdyistä lukemattomista elokuvista, kirjallisista versioista puhumattakaan ja olettaa katsojankin olevan perillä sellaisista nyansseista kuin täydenkuun vaikutus ihmissusien syntyyn ja hopean turmiollisuus näille luojanluomille.

Dog Soldiers on elokuvana paljon velkaa George A. Romeron maineikkaalle zombitrilogialle ja sitä kautta mm. Howard Hawksin western-klassikolle Rio Bravo kuvatessaan pientä ihmisjoukkoa ylivoimaisen vihollisen armoilla suljetussa tilassa. Dog Soldiers ei kuitenkaan ole mikään ryppyotsaisesti tehty vakavasti otettava kauhuelokuva, vaan lajityypin kliseitä tuuletetaan hetkittäin täysin tietoisesti reippaasti kieli poskessa.

Elokuvan avauskohtauksessa tapaamme nuoren pariskunnan retkeilemässä Skotlannin ylämailla. Nainen antaa poikaystävälleen lahjaksi upean hopeaveitsen vain hetkeä ennen kuin nuorenparin telttaan hyökätään ja molemmat päätyvät ihmissusien ateriaksi. Tämä on mainio osoitus Neil Marshallin kyvystä rakentaa jännitystä sillä jokainen ihmissusi-mytologiaan perehtynyt katsoja jää odottamaan missä tilanteessa kohtaamme samaisen hopeaveitsen uudestaan.

Siirrymme Walesiin, Britannian armeijan erikoisjoukkojen harjoitusleirille, jossa sotamies Cooper (Kevin McKidd) erotetaan ryhmästä hänen kieltäydyttyään joukkueen raivohullun päällikön, kapteeni Ryanin (mainio Liam Cunningham) määräyksestä surmata joukkueen koira ilman mitään syytä. Ryan kun ei sanojensa mukaan halua ryhmäänsä miehiä, joilla on omatunto. Tämä kohtaus kuvaa erinomaisesti niin Cooperin kuin Ryanin hahmoja. Liam Cunningham onnistuu välittömästi luomaan kapteeni Ryanista hahmon, jota on ilo vihata. Kevin McKidd on astetta värittömämpi näyttelijä, ja jää tässä kohtauksessa armotta Cunninghamin varjoon vaikka nouseekin myöhemmin elokuvan keskeiseksi sankarihahmoksi.

Neljä viikkoa myöhemmin vanhaan yksikköönsä passitettu Cooper on mukana kersantti Wellsin (roolissa loistava brittinäyttelijä Sean Pertwee) johtamassa sotaharjoituksessa Skotlannissa samaisia erikoisjoukkoja vastaan. Sotilaita erämaassa rämpiminen ei juuri kiinnosta, vaan suurin huolenaihe on väliin jäävä, samana iltana pelattava Saksan ja Englannin välinen jalkapallo-ottelu. Triviana mainittakoon, että kaikki elokuvan Skotlantiin sijoittuvat kohtaukset on todellisuudessa kuvattu Luxenburgissa.

Muutamalla lyhyellä kohtauksella Marshall onnistuu esittelemään kaikki ryhmän kuusi sotilasta ja heidän luonteensa elokuvan katsojalle: Ryhmän johtaja kersantti Wells on ainoa, jolla on taistelukokemusta tositilanteesta. Kaikki ryhmän jäsenet luottavat Wellsiin, joka puolestaan pitää kunnia-asiana huolehtia miehistään.

Taisteluharjoitus keskeytyy yllättävästi, kun Wellsin ryhmä törmää tuhottuun erikoisjoukkojen leiriin. Ainoa eloonjäänyt on vakavasti loukkaantunut sotamies Cooperin vanha tuttu, shokkiin joutunut kapteeni Ryan, joka puhuu enemmän tai vähemmän sekavia:

"There was only supposed to be one!"

Vähemmän yllättäen radiot kieltäytyvät toimimasta, joten Wellsin ryhmä on oman onnensa nojassa salaperäisen, mutta tappavan vihollisen armoilla. Ryhmän pyrkiessä turvaan ihmissudet repivät kersantti Wellsiltä sananmukaisesti suolet pihalle. Hetkeäkään epäröimättä sotamies Cooper ottaa ryhmän johtoonsa raahaten myös Wellsin turvaan. Näennäisen sattumalta sotilaat törmäävät Meganiin (Emma Cleasby), alueella asuvaan luonnonsuojelijaan, joka johdattaa miehet läheiselle hylätyltä vaikuttavalle maatilalle. Luonnollisesti ihmissudet seuraavat ryhmää, joka joutuu kamppailemaan eloonjäämisestään kymmenien kilometrien päässä lähimmästä kaupungista ilman toimivaa puhelinta ja autoa.

Neil Marshall luo elokuvaan oivallisesti jännitystä, esimerkiksi vakavasti ihmissusien hyökkäyksessä haavoittuneet kapteeni Ryan ja kersantti Wells paranevat hämmästyttävän nopeasti. Jokainen ihmissusiin vähänkään perehtynyt tietää, mitä miehille on tapahtumassa, mutta missään vaiheessa kukaan elokuvan henkilöistä ei lausu tätä ääneen. Niinikään elokuvan toimintajaksot on kuvattu ja rytmitetty tyylikkäästi. Vaikka Dog Soldiers on erittäin verinen elokuva, ei missään vaiheessa kuitenkaan sorruta mässäilemään väkivallalla ja verenvuodatuksella, vaan toiminta on elokuvan luonteeseen sopivan sarjakuvamaista.

Lukemattomista muista toimintaelokuvista Dog Soldiers eroaa myös uskottavasti toteutettujen henkilöhahmojensa ansiosta. Päähenkilöiden lisäksi Wellsin ryhmän muutkin sotilaat omine luonteenpiirteineen tulevat tutuksi katsojalle.

Ihmissudet puolestaan jätetään hahmoina epämääräisemmiksi. Erityismaininta kuitenkin Dog Soldiersin tehostevastaaville siitä, että ihmissusien toteuttamisessa ei nähdäkseni ole käytetty lainkaan tietokonegrafiikkaa, vaan otukset on toteutettu erinomaisen toimivalla, vanhanaikaisella tyylillä käyttäen ehosteita ja susipukuja.

Kun tarinasta sen ennalta-arvattavuudesta huolimatta löytyy myös muutamia ovelia juonenkäänteitä, joita on turha tässä arvostelussa paljastaa voidaan todeta, että käsillä on harvinainen makupala laadukkaan toimintaviihteen ja erityisesti ihmissusielokuvien ystäville.

Kuva
Anamorfinen kuva ei terävyyden puolesta ole aivan, eh, terävintä luokkaa, mutta juuri muuta huomauttamista kuvasta ei sitten löydykään. Muutamissa öisissä maisemakohtauksissa on käytetystä herkästä filmimateriaalista johtuvaa hienoista kohinaa, mutta ei häiriöksi asti. Aiheesta johtuen suurin osa elokuvasta tapahtuu täydenkuun valaiseman yön aikana ja pimeissä sisätiloissa. Näissäkin vaikeissa olosuhteissa kuva pysyy häiriöttömänä ja hyvin katsottavana. Niinikään elokuvan ultranopeita leikkauksia sisältävien toimintakohtausten aikana kuva pysyy ongelmattomana.

Marshall ja pääkuvaaja Sam McCurdy ovat onnistuneet elokuvan visualisoinnissa mainiosti, jännitystä luodaan paitsi hektisillä toimintakohtauksilla myös pahaenteisen odotuksen täyttämillä öisillä maisemakuvilla ja lähikuvilla sotilaiden kasvoista.

Ääni

Standardin Dolby Digital 5.1 -ääniraidan lisäksi levyllä on kaksikanavainen Dolby Digital -raita niitä katsojia varten, joilla ei ole käytössään monikanavaiseen äänentoistoon pystyviä laitteita. Vaativampia katsojia puolestaan hemmotellaan nykyisin varsin harvinaisella täyden bittivirran DTS 5.1 -ääniraidalla, joka on ehtaa referenssimateriaalia kaikin puolin.

Niin surroundkanavat kuin subwooferkin joutuvat koville, kun verenhimoiset ihmissudet ahdistelevat saarrettua sotilasjoukkoa jokaisesta suunnasta.

Mark Thomasin elokuvaan säveltämä musiikki tekee tehtävänsä, muttei ole sieltä muistettavimmasta päästä soundtrackeja.

Lisämateriaali

Kahden kuusikanavaisen ja yhden kaksikanavaisen ääniraidan lisäksi levylle on tallennettu kommenttiraita (DD 2.0), jossa äänessä ovat ohjaaja-käsikirjoittaja Neil Marshall, pääkuvaaja Sam McCurdy, apulaistuottaja Keith Bell sekä näyttelijät Sean Pertwee, Kevin McKidd ja Liam Cunningham. Äijillä on ilmeisen hauskaa yhdessä heidän muistellessaan elokuvan kuvauksia ja useammin kuin kerran kommentointi katkeaa hervottomiin naurukohtauksiin. Hekotuksen lomassa kerrotaan kohtuullisen mielenkiintoista taustatietoa leffasta ja sen kuvauksista. 18 -minuuttinen dokumentti elokuvan tekemisestä on peruskauraa koostuen lähinnä tekijöiden haastatteluista ja elokuvasta poimituista otoksista.

Mukana on myös seitsemän minuuttia poistettuja kohtauksia, joita ei esitellä tai kommentoida mitenkään. Poistojen syyt on helppo päätellä, sillä kohtaukset eivät kuljeta itse tarinaa juuri eteenpäin ja olisivat vain hidastaneet elokuvan tempoa. Kohtaukset esitetään ei-anamorfisena kuvasuhteella 1.85:1, DD 2.0 -äänellä. Biografioista löytyy lyhyet esittelyt kolmesta keskeisestä näyttelijästä.

Trailerit -otsikon alla on neljä traileria: Dog Soldiers (16:9, DD 2.0), Vidocq (1,85:1 LBX, DD 2.0), Slash (16:9, DD 2.0) ja Ginger Snaps (1,33:1, DD 2.0). Ranskankielinen Vidocq -traileri on tekstitetty neljällä pohjoismaisella kielellä, myös suomeksi. Muutoin oheismateriaali on tarkoitettu vain englannintaitoisille katsojille.

Yhteenveto

Jos pidät elokuvista Night of the Living Dead, Predator ja Alien on mahdollista, että myös Dog Soldiers on tutustumisen arvoinen runsaasti vauhdikasta toimintaa tarjoava fantasiakauhuelokuva, joka ei ota itseään turhan vakavasti.

DVD:n kuva on hyvää luokkaa ja DTS-ääniraita on erittäin laadukas.

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman arvostelukappaleen pohjalta. <p> Arvostelu julkaistu aikaisemmin DVDPlazassa.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Dolby Digital 2.0
Sensuuri: 
leikkaamaton
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016